fbpx

Szerintünk legalább egy halételnek minden étlapon ott a helye, hiszen nem csak nagyon finom, hanem egészséges is. Ha azonban szeretnél többet adni az unásig ismert lazac+saláta kombón figyelmedbe ajánljuk az alábbi módszereket, amik segítségével új, izgalmas fogásokat készíthetsz.  

Sózott hal

A sózott hal rendkívül népszerű volt a régi időkben, és ezalatt azt értjük, hogy az 1970-es években gyakori látvány volt az Egyesült Királyság éttermi menüin, Manapság talán nem találkozunk vele olyan széles körben, pedig könnyen elkészíthető. A makréla az egyik leggyakrabban sózott halfajta, amelyet egyszerűen úgy készítenek, hogy forralt, majd lassan főzött ecetes alapú folyadékot használnak, amely tartalmaz borsot, babérlevélet, borókát, valamint némi hagymát és egyéb zöldségeket. Miután a folyadékot biztosítja, hogy minden összekeveredjen, a halszeleteket csak hozzáadják és körülbelül 30 másodpercig főzik. Ezután az edényt lehúzzák a hőről, egy éjszakán át a hűtőben hagyják, és a következő napon tálalják. Ha valami igazán kreatívat szeretnél kezdeni a hallal, ez jó megoldás lehet.

a sózott hal remek konyhatechnológia halételek elkészítéséhez
Kép: www.envato.com

A kínai stílusban párolt hal

A kínai stílusban párolt hal az a fajta kifinomult étel, pedig könnyebb elkészíteni, mint gondolnánk! Lényegében egy egész halat — fejtől a farokig —, megpárolják. Minden fehérhúsú hal megfelelő erre a konkrét módszerre, de van itt egy apró figyelmeztetés: mivel egészben fogod főzni, ez a módszer egy halpiacra vagy olyan élelmiszerboltba történő utazást igényel, ahol tudod, hogy nagyon friss, egész halat lehet kapni. Ez kulcsfontosságú – a fagyasztott hallal való próbálkozás egyszerűen rossz textúrát eredményez, és senki sem szeretne kérdéses állagú halat enni. A halboltban meg is tudják tisztítani, ami egy olyan munka, amit mindenki örömmel bíz másra. Az aromás anyagok kiválasztása egy szórakoztató és sokoldalú rész, és amint elkezdődik a párolási folyamat, majd mindössze nyolc perc alatt készül el a végeredmény. 

Lassú sütés

Igen, a halat valóban lehet lassú tűzön főzni. Ez szinte hibabiztos módszer arra, hogy a halszeletek szaftosak maradjanak és megőrizzék az összes tápanyagot és ásványi anyagot, amiért szeretjük őket. Egy tál aljára kis mennyiségű vizet öntünk, ráhelyezzük a halat valamire, ami megakadályozza, hogy a folyadékba érjen – például citromszeletekre – és hagyjuk, hogy a hal lassan párolódjon. Ez a módszer olyan vastagabb halakhoz illik leginkább, mint pl. a lazac.  Ha több darabot főzünk, akkor fontos, hogy mind egyforma vastagságúak legyenek.

Szuvidálás

A sous vide egy olyan főzési módszer, amely rendkívül népszerű az éttermekben, mivel könnyen biztosítható az egyenletes eredmény több fogás főzésekor. Ennek köszönhetően minden alkalommal ugyanolyan lesz az eredmény, és a konzisztencia rendkívül fontos a fine dining és a fine bistro stílusú éttermek esetében. Ez különösen zseniális módja a halak főzésének, mivel a vákuumcsomagolás azt jelenti, hogy a hal nem veszít az ízéből vagy szaftosságából. A fűszerek és fűszernövények hozzáadása a tasak lezárása előtt történik. A hal vízfürdőből való eltávolítása után érdemes 30 másodpercig a serpenyőben sütve ropogósra sütni az oldalait.

fekete kéregben sült hal 

A feketekéregben sült halat Paul Prudhomme séf tette népszerűvé, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 1980-as évek óta állja az idő próbáját. Prudhomme általában vörös árnyékhalat használt, most már gyakran használnak tonhalat, a harcsát és a tilápiát – ezek is ugyanolyan jók. Az alapok egyszerűek: pácold a halat olajos-fűszeres keverékben körülbelül 20 percig, és közben hevíts fel egy öntöttvas serpenyőt igazán forróra. Helyezd a halszeletet a forró serpenyőbe (egy vékony réteg olvasztott vajon), és figyeld ahogy a külső rész fekete lesz.

Füstölés

A füstölt hal olyasmi, amit talán készen vásárolnál, pedig valójában sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád! A trükk az előkészítésben rejlik, ami vonatkozik a sütőre és a halra is. A hal füstölése a legjobban sókeverékben pácolt, majd leöblített és megszárított hallal működik. A sütő esetében egy faforgácstálcát a sütő aljára helyezve szimulálhatod a nagyobb, erre a célra szánt füstölő berendezések hatását. De nem akármilyen faforgácsról van szó – olyan fát kell választani, amely füstölésre való, ami azt is jelenti, hogy ideális esetben különböző fajtákból áll. 

Kép: www.envato.com
Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE