fbpx

A kagylók felettébb különleges, de mégis alap ételek, kultúránként változó, hogy mennyire elterjedt. Azok a nemzetek, amik tengerpattal rendelkeznek, teljesen természetes, szinte mindennapi alapanyagnak számít.

Manapság már mindenki számára elérhető, így szép lassan beszivárgott az általánosan ismert gasztronómiába. Ettől függetlenül még sok esetben kuriózumnak számít, hiszen a szárazföldi országokban ugyan elérhető, de ára nyilvánvalóan magasabb.

Fotó: Pixabay

Mi az a fésűkagyló

A fésűkagyló- más néven Szent Jakab-kagyló- tulajdonképpen két kagylófajtát takar. A Pecten jacobaeus (Jakab fésűje) és a Pecten maximus (Nagy fésűkagyló). Mindkettő biológiai értelemben véve a fésűkagylók (Pecten) nemébe tartoznak, csak élőhelyük különbözik. Míg a Pecten jacobaeus a Földközi-tengerben található meg, a Pecten maximus az Atlanti-óceánban található meg északtól, egészen Portugália magasságáig. Több mint 400 fésűkagyló faj létezik, mind a Pectinidae család tagjai. A kagylók viszont a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, ezért halászatuk szabályokhoz kötött és ellenőrzött formában folyhat. Például értékesítési célra, csak a 11 cm-nél nagyobb példányokat foghatják ki. Ebből adódóan az már manapság természetes, hogy a megnövekedett igények miatt evidenciának számít, hogy számos helyen akár távolabb eredeti élőhelyüktől- tenyésztik is őket. Ami fontos, hogy nem minden kagyló fogyasztható az ember számára, viszont ez a kettő köztudottan jó, és a legízletesebb fajták közé tartozik.

Miért pont Szent Jakab-kagyló

A Szent Jakab a zarándokok védőszentjére. Jakab egyike volt Jézus első tanítványainak a szinoptikus evangéliumok leírása szerint Jakab -Jánossal együtt- apjukkal a tengerparton ültek, amikor Jézus elhívta őket. A legendák alapján párhuzamot vontak a kagylók vonulása, és Szent Jakab között. A kagylót halála után rendelték hozzá ismertető jelként, amelyet az ábrázolásokon általában a kalapján, néha az övén hord. Ez az utólagos attribútum folytán a Szent Jakab-kagyló a zarándokok, különösen pedig a Szent Jakab-út (El Camino) zarándokainak jelképévé vált, és már a középkorban is széles körben elterjedt volt. A középkorban az emberek zarándokútjaikon a „Szent Jakab-kagylót” vízmerítésre használták. Hiszen a formája lévén alkalmas volt rá.

A kagylóhús roppant egészséges

A kagyló rendkívül egészséges étel. Dús fehérjékben, zsírsavakban- és nem mellesleg afrodiziákum. A kagylóban B12-vitamin található, ásványi anyagok bőséggel. Ennek köszönhetően segíti az anyagcsere folyamatokat. Vitaminokban dús, és rendkívül jó antioxidáns hatásokkal bír. Mivel bőséggel tartalmaz foszfort, jódot, és mangánt- a csontok egészségének őre. A kagylók rendszeres fogyasztása nagyon hasznos a szív- és érrendszeri betegségekben és azok megelőzésében.
Kifejezetten előnyös a női és a férfi aktivitás és egészség megőrzésében. Mivel a szexuális folyadék viszkozitását tudja növelni, mind a két nem számára- a nők körében megnövekedhet a terhesség esélye, illetve a férfiaknál a magfolyadék aktivitása.

Fotó: Pixabay

A kagyló szezon

Mint mindennek- a kagyló fogyasztásának is van szezonja. Ez az őszi, illetve a téli hónapokra tehető. Fontos, hogy a kagyló beszerzésénél odafigyeljünk, mivel az, ami már kinyílt, jobb nem megfőzni. Dobjuk ki a kukába! Ami a főzés során kinyílik, azt ugyancsak dobjuk ki!

Fotó: Pixabay

Kagyló az étkezésben

A kagylókat valójában sokféleképpen elkészíthetjük, ezért alkalmasak előételnek, és főételnek is egyaránt. Amennyiben élő kagylóval készítünk ételt, fontos odafigyelni az előkészítésre. Elsődlegesen a tárolását sós vízben oldjuk meg. Elég munkaigényes, de a kagyló héját alaposan le kell tisztítani, és azokat a részeket amik a felületéről kiállnak, leszedni róla.

Fotó: Pixabay

Kagylóból jó ételek készíthetőek

Az egyik előny az egyszerű elkészíthetőség. Ezen kívül a kagyló rendkívül ízletes étel, és nem csak sokféleképpen lehet elkészíteni, hanem legalább annyi féle módon lehet fűszerezni. Ezért szinte mindenki számára megoldható olyan ízvilág elérése, mely kifejezetten kívánatos étellé tudja tenni. Nagyon jól áll neki néhány zöld fűszernövény, de azok keverése sem jelent problémát.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay 

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE