fbpx

Nemrégiben röppent fel a hír, és sajnos igaz! A közösségi médiában bejelentették egy menő étterem bezárását!

Úgy látszik, az elmúlt esztendők nehézségeit a már hosszú évek óta működő ikonikus vendéglő sem bírta. Ez a bezárás nem csak egy egyszerű étterem elmúlását jelenti, nem csak egy újabb áldozatát a gazdasági helyzetnek, vagy a pandémiának. Egy korszakot meghatározó vendéglátóhely tűnik el a magyarországi gasztronómia palettájáról.

Ahogy Facebook-oldalukon fogalmaztak, megható és szomorú

„Kedves KisBíró család! 10 év után sajnos el kell búcsúzzunk tőletek. Köszönjük nektek a számtalan pörgős hétvégét, szülinapot, baráti összejövetelt, teraszon töltött fröccsözős estét. A békeidőkben halászleveztünk, a pandémia alatt hüttéztünk, mindig megtaláltuk a módját annak, hogy veletek legyünk… , most azonban ideje új fejezetet nyitnunk.

Ölel, a KisBíró csapata ”

A KisBíró

A KisBíró konyháját hosszú éveken keresztül a magyar gasztronómia kiemelkedő alakja, Bíró Lajos vezette. Számos olyan újítás, különleges étel fűződik a nevéhez, mely a mai napig meghatározó a hazai konyhaművészetben. Dolgozott a Volga Szállóban és az Olimpia Szállóban, az amerikai nagykövetségen, és az ott töltött időszakban rengeteg alapanyagot honosított meg hazánkban. Ő volt az, aki a Vörös Sárkány kínai étteremben elsőnek mutatta meg a kínai gasztronómiát, majd 2007-ig a Múzeum Kávéház konyháját vezette. 2004-től Bock Bisztró tulajdonosa és konyhafőnöke volt.

2013-ban nyitotta meg a Vendéglő a Kisbíróhoz-t, ami most sokak bánatára úgy néz ki, hogy bezár. Nemrégiben még örömmel vette a hazai gasztroközönség és szakma, hogy az étterem konyháját Bíró Dániel, Bíró Lajos fia veszi át. Hosszú külföldi tartózkodása alatt komoly gasztronómiai tanulmányokat végzett és számos helyen dolgozott, hogy aztán átvegye a stafétát. Sajnos ezt a frissítést nem sokáig élvezhettük, pedig egy régi, de mégis új színfoltjai lehettek volna a budai vendéglátásnak.

Bíró Dániel konyháján olyan remek fogásokat lehetett megkóstolni, mint a francia póréhagymaleves kovászolt paradicsommal, egy ecetes koktélparadicsommal kicsit fermentálva; póréhagymaleves szójás, mézes, citromos mustármaggal, bazsalikomos korianderolajjal és egy kis kaviárral. Vagy a konfitált, majd sült karfiolt egy kis tintahallal, barna vajas hollandi espuma habbal, megkoronázva bazsalikomolajjal. Reméljük, minél előbb kiderül, hol találkozhatunk fantasztikus fogásaival.

„… most azonban ideje új fejezetet nyitnunk”

Ez a mondat, amit a bejelentés végére tettek, azért reménykedésre adhat okot, bár találgatni felesleges, mégis remélhetőleg az új fejezet valami jobb, valami új, de a KisBíró tradíciókhoz hű vendéglátóegységet jelent majd a jövőben. Sok sikert kívánunk ehhez!#

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE