fbpx

Akikre büszkék lehetünk – a magyarországi pizzaséfek és séfek, akik bátran kiálltak a világ elé, Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru, és természetesen Kovács Lázár séf. Ez a fantasztikus teljesítmény is emeli hazánk gasztronómiai elismerését, nemzetközi szinten is!

A pizza

A pizza immáron nemzetközi étel, amely mára az egész világon elterjedt. Természetesen az olasz gyökerek egyértelműek és kétségtelenül az igazi, eredeti pizzát náluk találjuk meg. Mivel világétellé avanzsált, ezért ahány földrész, annyi féle formában található meg. A pizza tésztájának és feltétjeinek alapanyagai is roppant változóak, hiszen a felhasználható alapanyagok szinte már végtelenített variációit találhatjuk meg. Az eredeti pizza – ahogy az olaszok szeretik – viszont roppant egyszerű.

Az olaszok roppant háklisak a pizzára

Gianni Annoni: „Az, amiért az olasz pizza igazán jó, az a hitelesség! A pizzát nem tömjük meg mindenféle feltéttel! Egyensúlyban kell tartani az ízeket. Ez azt jelenti, hogy kevés alapanyag kell, amik illenek egymáshoz, hogy a pizzának legyen harmóniája! Egy egyszerű termék a pizza, viszont jól elkészíteni már nehéz. Én személy szerint, és az olaszok általában, rosszul érzik magukat és nem bírják, ha a pizzát degradálják. Szerintünk az ananász-, meg kukoricafeltét, vagy éppen a nemzetenként változó mindenféle variáció néha elég borzasztó! Csak egy egyszerű példa, a pizzára ne rakjunk már pörköltet, se rántott húst! A túl sok variálással tönkreteszik az egyszerűségében tökéletes igazi olasz pizzát. Legyen az a három alapanyag, amit ráteszünk, kiváló minőségű (paradicsom, sajt, bazsalikom), mert ettől lesz a pizza könnyű, kellemesen emészthető. Ha egy olasz meg akarja állapítani, hogy az a pizza jó, vagy sem, egy sima margaritát, vagy marinárát fog kóstolni!”

Pizza világbajnokság április 5-7. között Olaszországban, Pármában

Megrendezésre került a Pizza világbajnokság. 36 nemzet, 700 indulója vett részt rajta, ami óriási számot és iszonyatosan erős mezőnyt jelent. Szinte a világ minden részéről érkeztek versenyzők, akik komoly tudással rendelkeznek a pizzakészítés területén. Pizzakészítésben nyilván az olaszok viszik a prímet, de – ettől még- már évek óta működik ez a nagy megmérettetés. Azt hinnénk, hogy az olaszokat nem lehet utolérni ezen a területen, hiszen évszázados hagyományokkal bírnak, mégis számtalan pizzaszakács szállt ringbe, köztük a hazai csapat is. A versenyen a pizzákat nemzetközi zsűri előtt kellett elkészíteni, minden csapat két főből állt, egy pizzaszakácsból és a konyhai séfből. Természetesen mindenkinek rendelkezésére állt egy boksz, ahol a pizzaséf elkészíti a tésztát, a csapat másik tagja, a konyhai séf, pedig gyönyörűen és a lehető legrövidebb idő alatt felpakolja, feldíszíti. A hangulat és a látvány magáért beszélt, hiszen a pizzavilág nagyjai és kiállítók is színesítették az eseményt. Az kétségtelen, hogy a szakmai résztvevők szívét azért megdobogtatta a rengeteg fantasztikus kiállított kemence.

Fotó: MATUSZ-VAD

A hazai csapat

A magyar csapat: Alexandru Paduraru, Damu László séf, Takács Márkot a (Circo Pizzéria tulajdonosa), Kovács Lázár alias Lázár Chef, Dömők Zsolt (Chef Zsolesz).

A versenyen Szabadfi Szabolcs (Szabi Pék) is indult, és kétségtelenül bebizonyította, mi azt, ami miatt otthon oly sokan szeretik termékeit. Szabi Pék éppen, hogy lecsúszott a dobogóról és a megtisztelő negyedik helyen tudott végezni, pizza költeményével.

Elég rövid, mindössze másfél hónap állt rendelkezésére a csapatnak arra, hogy felkészüljenek, összeszokjanak, ami egy ilyen világverseny előtt nagyon rövid. Az is nehezítette a versenyzők dolgát, hogy elég kevés támogatást kaptak a versenyen való részvételhez, ezért nagyrészt saját anyagi lehetőségeik révén, de kijutottak a versenyre. Ettől függetlenül bebizonyították, hogy van mit keresnünk, nekünk magyaroknak is a pizza világbajnokságon. Kovács Lázár-Damu László 7. helyen végzett, Takács Márk-Dömők Zsolt párosa pedig 21. lett.

A nyertes pizzáink

Kovács Lázár és Damu László konyhai séf – pizza az úgynevezett klasszikus kategóriában indultak. A Green Cheese fantázianevű pizzájukon a grillezett zöldségek vitték a prímet A feltétek érdekessége az volt, hogy ökogazdaságból származó mini zöldségekkel, mikro salátákkal és fűszerekkel készítették el, amit pirított pisztáciával, dióval és természetesen sajttal fejeztek be. A különlegesség az volt, hogy Lázár séf tudatosan szerette volna népszerűsíteni a pálpusztai sajtot és a világ elé tárni annak ízvilágát. Ezt sikerült is, hiszen a zsűri számára teljesen ismeretlen volt.

Dömők Zsolt és Takács Márk pizzája az Ázsia Expressz néven szerepelt, ami nem véletlen- hiszen ázsiai fűszereket használtak fel hozzá. Magyar sárga snack paradicsomból készül a speciális szósz, gyömbérrel, citrommal, curryvel, némi lime-mal. A feltét alapját egyedi eperparadicsom és kaviár alkotta, mikro zöldségekkel, tintahallal és garnélarákkal.

Szerző: Budafoki Tamás

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE