fbpx

A saláta az egyik leginkább szerteágazóbb étel, melyet már az ókorban is készítettek. Az egyszerűségében rejlik a sikere. Valójában bármiféle zöldségből, gyümölcsből elkészíthető, dacára annak, hogy rengeteg fajtája ismeretes – még mindig újabbnál újabb megoldások, fajták látnak napvilágot. Ez annak köszönhetően van így, hogy a salátához használatos alapanyagok szinte végtelenített skálája áll rendelkezésünkre.

Fotó: Flickr

Mi is a saláta, és miért jó

Már az 1742-ben kiadott „Nagyszombati Szakácskönyv” is több salátanövényt és receptet ír le. Megemlíti, hogy káposzta-, burgonya-, hagyma-, de turbolya-, cikória-, nagy lapu-, martilapu-salátákat is készítettek elődeink. Ha a salátákat úgy készítjük, hogy alapanyagaik – a darabolástól eltekintve – nyersek maradnak, megmaradnak a bennük lévő vitaminok, olajok hozzáadásával pedig nem csak ízletesebbek, zamatosabbak, hanem a szervezetünk számára fontos anyagok – a vitaminok – felszívódását is megkönnyítjük. A saláta-alapanyagok főzés közben főleg a C-vitamin-tartalmukat veszítik el, ezért csak a szükséges ideig főzzük, vagy pároljuk. Viszonylag magas tápértékük és nagy vitamintartalmuk miatt az egészséges táplálkozás, a feljavító és diétás étkezés nélkülözhetetlen kellékei.

Fotó: MATUSZVAD

Spartacus DARTA

Prémiumminőségű salátakülönlegesség feta sajttal. Legyél te is energikus salátával. Napjainkban a saláta egy életmód: lehet az salad, salat, insalata, vagy saláta, a célja egyértelmű: vagy előételnek, vagy akár az adott alkalom (fogadás, parti, vacsora, ebéd, stb.) fő attrakciójának is tekinthetjük. Néhány perc alatt elkészíthetjük a változatos fogások mellé, de magában is remek lehet, reggeltől estig fogyasztható. Előételnek, vagy önálló főételnek is tökéletes választás.

Fotó: Flickr

A legismertebb saláta-alapanyagok

Manapság már szinte mindig minden beszerezhető, de az kétségtelenül igaz, hogy jó salátát csakis friss alapanyagból lehet készíteni. Erre még rájön a szezonalitás által diktált menetrend, de vannak olyan összetevők, amik biztos sikert garantálnak a salátáknak.

Káposztafélék azok, amiket szinte minden szezonban szinte kötelező jelleggel használunk hozzá. A magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően tényleg kihagyhatatlanok. Másik fontos tulajdonságuk, hogy a salátát laktatóvá  teszik.

Hagymák – a kihagyhatatlanok. Ők azok a zöldségek, amik igazán megadják a salátánk karakterét. Vöröshagyma az alap, a lila hagyma az édeskés, a mogyoróhagyma (salottahagyma), ami kevésbé intenzív, de fontos kellék, a fokhagyma a pikantéria, a póréhagyma egész évben kapható. A tényleg kihagyhatatlan pedig a sonkahagyma.

Fotó: Flickr

Gyökérzöldségek a különböző répák, a cékla és a friss retek alapvető alkotóelemek. Egyikkel sem hibázhatunk, ha megfelelő módon alkalmazzuk a salátákhoz. Markáns ízhatást érhetünk el velük. A-, C-, E-vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal turbózzák fel a szervezetünket.

Spenót, mint saláta-alapanyag, valahogy kevésbé terjedt el a köztudatban, viszont remek alkotóelem. Remek antioxidáns forrás, A-, B2-, B3- és E-vitamint is juttat a szervezetedbe. Gazdagon tartalmaz folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot és mangánt is.

Fotó: Flickr

Paradicsom a levesesség, a szaftosság netovábbja. A paradicsom íze szinte minden salátának jól áll – így az alapvető összetevők közé tartozik.

Paprika – nem kérdés a használata, hiszen általa jóval tartalmasabb, dúsabb lehet a saláta. A-, B6- és C-vitaminban, de rostokban és karotinoidokban is bővelkedik.

Uborka – ez az alkotóelem ugyancsak fontos, hiszen vízben bővelkedik. Bármelyik uborkát használhatjuk, csak a salátánk előnyére válik. Savanyított formája jó kiegészítője a salátánk savasságérzetének.

Fotó: Flickr

Miért Spartacus?

Spartacus (i. e. 109 – i. e. 71) trák születésű gladiátor és rabszolga volt az ókori Rómában a birodalom idején. A legnagyobb rabszolgafelkelésnek fővezére, vagy legnagyobb hírnévre szert tett vezetője. A szökött gladiátorokból és rabszolgákból álló sereg számos római légiót győzött le több csatában. Ez a harc volt a harmadik rabszolgaháború – a három nagy ókori római rabszolgafelkelés egyike –, avagy a gladiátor háború. Magáról Spartacusról keveset tudni: a felkelés eseményeit ismertető feljegyzések gyakran elnagyoltan vagy ellentmondóan szólnak a történelem ezen fonaláról. Több forrás szerint Spartacus eredetileg elfogott trák katona volt, vagy a római hadsereg katonája, aki fellázadt Macedóniában. Abban az időben a gladiátorokat kétféle küzdőstílusra képezték: a gall, illetve a trák stílusra. Hogy miért kapott éppen Spartacus nevet egy saláta? Roppant egyszerű. Lázadó, energiadús, egészséges, kirobbanó, és kétséget kizáróan a mindennapokban is készíthető.

Fotó: Pixabay

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE