fbpx

Halban erősek lehetnénk, pláne, hogy rendelkezünk fantasztikusan ízletes fajtákkal. Ezek közül az egyik leginkább finom a fogas. Így hát nem is annyira fogas kérdés az, milyen halat is válasszunk egy remek ebédhez, vagy vacsorához. A ponty után a fogas a nyerő

Fotó: Pixabay

Mi a helyzet hazánkban a halfogyasztással

Hazánkban a halfogyasztás nem éppen éri el az európai átlagot. A lemaradás olyan szintű, hogy még a környező országok halfogyasztását is nehezen fogjuk elérni. Sokan azt mondják ilyenkor „persze akiknek van tengerük, ott evidencia a halfogyasztás”. Ennél azért jóval összetettebb a dolog, inkább a kulturális környezet, a szokások és legfőképpen az edukáció, amik befolyásolják. Az úgynevezett gulyáskommunizmus erősen tönkretette a hazai halfogyasztást, pedig a magyar konyha régi receptjei között bőséggel megtalálhatóak a halas receptek a tengeri halak kapcsán is.

Fotó: Pixabay

A halfogyasztást az is komolyan befolyásolja, hogy valójában nem mindennapi – mondjuk úgy – népélelmezési alapanyagként nézünk rá. Ennek persze az ár az elsődleges oka, hiszen – valljuk be – nem az olcsó megoldások közé tartozik. Visszás, de ha megpróbálunk egy nagycsaládost, vagy egy kisnyugdíjast arra kérni, hogy az olcsó farhát helyett vásároljon halat, egyértelmű lesz a választása. Mára eljutottunk odáig, hogy a halfogyasztás leredukálódott egy ünnepi alkalommá, illetve a módosabbak fogyasztják rendszeresebben. Arról nem is beszélve, hogy a számtalan ízes hal közül nem is válogatunk, és többnyire a pontyra esik a választás. Ez azért nem megfelelő út, mert hazánk bővelkedik ízletesebbnél ízletesebb tradicionális halfajtákkal. A jó hír viszont az, hogy a tendencia, még ha lassan is, de emelkedik. Az általánosan ismert pontyon kívül, amit az emberek leginkább keresnek az éttermek palettáján, az a fogas. Ezért rendkívül fontos, hogy időről időre felbukkanjon az étlapon!

Fotó: Pixabay

Hogyan lehet emelni a halfogyasztást

Azt már mindenki tudja, hogy a halak fogyasztása roppant egészséges, és hetente legalább 2-3 alkalommal kéne terítéken lennie. Az is egyértelmű, hogy a tengeri halak az ómega-3 miatt rendkívül fontos részét képezik a táplálkozásnak. Érdemes elsősorban innen megközelíteni, és komoly mértékű edukációt folytatni ez ügyben, ami minden szinten érvényes. Akár a legszűkebb családi környezetben, akár országos szinten is! A halfogyasztás népszerűsítésében nagy szerepe van a forgalmazóknak, kereskedőknek, nemkülönben a vendéglátásnak. Minden étterem étlapján minimum két halas ételnek kéne szerepelni, jó esetben hazai fajtákból. Amivel a gasztronómia az utóbbi években nagyobb érdeklődésre tesz szert, akár a főzőműsorok, akár az ismert sztárséfek kapcsán, fontos lenne komolyabban szerepeltetni a kommunikációban a halas fogásokat. Nyilvánvalóan ez egy hosszú folyamat, viszont, ha lassan is, de ezek által újra beszivároghat a halfogyasztás a hétköznapok táplálkozási szokásai közé.

A jó minőségű halak beszerzése

A halaknál nagyon fontos a frissesség, vagy adott esetben a megfelelő tárolás. Ezért érdemes szakemberektől, kereskedésektől beszerezni, ahol már alapvetően tudják is, hogyan bánjanak vele. Ami alapvetés, hogy hazánkban már hosszú évek óta nem létezik természetes vízi halászat, így ami magyar hal, az a tógazdaságokból származik. Ezekben takarmányozzák, tenyésztik őket, és jellemzően mindezek 70%-a ponty, pedig vannak még kincseink, mint például a süllő, más néven fogas.

Fotó: wikipédia.org

A fogas fontos halunk

Azt érdemes tisztázni, ha azt mondjuk fogas, vagy azt mondjuk süllő, ugyanarról a halról beszélünk. Tehát a süllő tényleg kiemelkedő halunk, amit ugyancsak tenyésztenek. A nagyobb, méretesebb példányokat szoktuk fogasnak nevezni. Mivel kiváló a minősége, az európai piacon is bőségesen értékesíthető, sőt, többet fogyasztanak belőle külföldön, mint itthon. Jó ár-érték aránya miatt közkedvelt.

Alapvetően a süllő Európában honos, megtalálható a Brit-szigetektől egészen Oroszország középső részéig. Magyarországon a nagyobb folyókban és tavakban is előfordul ez a kiváló sporthal, mely a halász- és horgászzsákmányt érintően is jelentős. Gazdaságilag fontos faj, a magyar konyha nevezetes halétele, és a balatoni fogasnak köszönhetően népszerűsége töretlen.

Miért imádjuk a fogast

Erősen megnyúlt, oldalról összenyomott, aránylag alacsony hátú hal. Feje nagy, szintén oldalról lapított, orrhossza jóval meghaladja a szem átmérőjét. Az egyik legfinomabb húsú hazai halunk. Legtöbbször roston, egyben sütve, rántva és párolva készül. Ízletes, száraz, fehér húsát célszerű minél egyszerűbben elkészíteni, hogy a hal íze tudjon érvényesülni. A tavi és folyami süllő életmódjában nem különbözik egymástól, de húsukban lehetnek minőségi különbségek. Míg a balatoni süllő húsa lágyabb ízű, addig a folyami halaké a sok úszás miatt feszes, kötöttebb.

Bár a magyar ember szereti a halászlevet, a fogasból szinte tilos ezt készíteni. Egyrészt, mert vétek megfőzni finom húsát, másrészt nem igazán jó halászléalapnak. Legtöbbször egészben megsütve kerül az asztalra, de könnyen filézhető, így serpenyőben, szeletként is meg lehet sütni. Aki pedig nem tud filézni, patkóra vágva is tökéletes vacsorát készíthet belőle.#

Fotó: Pixabay

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE