fbpx

A barbecue egy zárt rendszerben, sajátos ételsütési eszközökkel végzett eljárás, amely során alacsony hőmérsékleten hőkezeljük az alapanyagokat. A hőáramlás leginkább füst formájában éri az alapanyagot, ez által gazdagítva, átalakítva ízvilágát. Többféle grillezési, vagy BBQ-módszert, eszközt használhatunk a sütéshez. A legtöbb eljárás az alábbi két kategóriába sorolható: faszén vagy gáz alapú égés.

Fotó: Pixabay

A BBQ lényege

A relatív hosszú időt igénylő hőkezelő (sütés) eljárás a hőkezelés tárgyát nem teszi ki közvetlen hőnek. Ezért indirekt sütésnek nevezzük, tehát nem éri közvetlen hő a húst. Egy azonban biztosan állítható, hogy aki egyszer megérzi a füst átható illatát, azt az ízt, amit kölcsönöz a húsnak, soha nem fogja elfelejteni, és egy életre szóló szerelemmé válik. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor kiváló minőségű húst sütünk tökéletes gépészettel (BBQ PIT BOX-szal), megfelelő minőségű fából érkező füsttel. Ezen alkotóelem nélkül nem létezik BBQ!

A kerti sütögetés nem BBQ

A kerti sütögetés itthon is jó ideje bevett szokás. A partik a nyár szorosan illeszkedő kellékei, melyek egyedi hangulattal ruházzák fel a húsimádókat. Viszont a füstölés és a BBQ művészete egyre inkább felhígult, és az eszközök használatán, a megfelelő húsok alkalmazásán kívül szaktudást és főleg tapasztalatot is igényel. Hiába népszerű mostanában a gasztronómiai ezen ágazata, kevesen állnak hozzá olyan szakértelemmel, tudással, ami – a tradíciók mezsgyéjén – tényleges minőséget kíván. Hogy mi a trend és a szaktudás között a különbség? Óriási! Leginkább abban rejlik a lényeg, ki, hogyan áll a dologhoz. Félretéve szakmai irigységet, alapanyagot vagy éppen szakmai ismeretet, a BBQ az odaadó szívből érkező füstölés művészete. Nem lehet félretenni sem az alapanyagok széles skálájának, gyakorlati működésének ismeretét, sem az elméleti tudást.

Fotó: Pixabay

A BBQ egy olyan gasztronómiai műfaj, amely ugyanolyan szakértelmet kíván, mint bármi más!

Füstön sütés alapvető szabályai

Füstölés, tehát a nagyon alacsony hőfok hosszú időn át tart. Általában 20-80 ºC fok (68-176 °F) közötti hőmérsékleten 1 óra és 2 hetes időtartam között történik. Igen, akár két hét! Alapvetően a barbecue alacsony hőfokon, hosszú órákon át tartó, 90-150 °C fok közötti hőkezelést jelent. A hő átadása nem direkt módon történik, hanem a forró füst hatásának eredményeképpen a hús szép lassan változtatja textúráját, ízét. Három alapvető tényezőtől függ az, hogy milyen minőséget hozhatunk létre a BBQ- technológia révén. A hús minősége és fajtája, a felhasznált fa fajtája, és a sütési idő! Ehhez még persze kell szaktudás és tapasztalat.

Fotó: Pixabay

A BBQ genetikailag belénk van kódolva

A barbecue a kor gasztronómiájának rock and roll műfaja. Hogy eredendően honnan érkezett, már igazából senki nem tudja, hiszen ősidők óta készít az ember húst. Akár szabad tűzön, akár füstön, a lényeg mindig ugyanaz. Étel létrehozása, mely laktató és természetes. Mára persze a műfaj olyannyira finomodott, hogy külön gasztronómiai ágazattá vált, és rejtélyes, szinte varázslatos tudássá vált. Kétségtelen tényszerűségként érdemes megemlíteni, miszerint a hús elkészítésének ezen módja olyan ízekkel ajándékozza meg az embert, ami szinte már a génjeiben létezik. Ez az ok, amiért szinte mindenki szereti. Létezik egy eredendő íz, amit elérhetünk az alapanyagok szabad tűzön, illetve füstön való sütésével – mely magával ragadó, felbecsülhetetlen érték.

Fotó: Pixabay

Magyarország hagyománya

Nehéz meghatározni a pontos dátumot, hiszen egy folyamat részeként terjedt el hazánkban a BBQ művészete, de ha mégis kell valamilyen időponthoz kötni, 2005 tájékára tehető. A BBQ magyarországi friss hagyományainak megteremtése nagymértékben köszönhető Máriusz a Nyárspolgár blognak -mellette a honosítója a műfajnak -, és ő készítette el az első könyvet is Barta Sándorral együtt (BBQ Expedition). A gasztronómiai műfaj elég gyorsan követőkre talált hazánkban, és egyre többen próbálták ki magukat a területen. Serényi Zsolt, Zsirai László, Déli Part BBQ – Németh Tamás, Baricza Dzsozi neve már jól ismert. Takács Taki Gergely (Zabáljcsak), hogy csak néhány nevet említsünk! 

Fotó: Pixabay

A BBQ-robbanás

Egész egyszerűen hazánkban is elérhetővé váltak olyan alapanyagok, amelyek alkalmassá váltak a BBQ- műfajhoz. Eleinte csak a külföldi piacok által kínált húsok álltak rendelkezésre, de a piaci igényekhez gyorsan alkalmazkodtak a hazai gazdák is. Természetesen a hazai piac által „kitermelt”, minőségileg megfelelő alapanyagokra várni kellett, de néhány év elteltével mára bőséggel fellelhetőek húsok, melyek megfelelnek a BBQ-zás igényeinek. A leginkább preferált húsrészek ezen a területen a marhaszegy és az oldalas.

Nagymértékben köszönhető a BBQ elterjedése a gépészet hazai fejlődésének is. A magyarországi smokergyártás, grillgyártás – alkalmazkodva az új igényekhez – elkezdte ontani magából a jobbnál jobb megoldásokat. Megjelent a piacon a BBQ PIT BOX, a PRQQ, a KAMADÓ, a BODROGSMOKER. Egyre több fajtáját, stílusát lehet manapság felfedezni a tradicionális smokerektől egészen a szekrénysmokerekig.

Fotó: Pixabay

A BBQ és a smoker utat tört magának

Nem csak a fenomenális ízeknek, és nem csak a trendeknek köszönhető, hogy a BBQ-ételek utat törnek maguknak a hétköznapokban. A Street Food elterjedése is egyre több olyan ételt kívánt a piactól, ami gyorsan fogyasztható, viszont kiváló minőségű. Ezt persze észrevették a szakemberek, és a média képviselő is, és egyre többen kezdtek el foglalkozni a témával. Jeles, szakavatott képviselőként Gergely Tamás (RIP) és Henriett Simicz (Parázs Varázsa) blog szerkesztői is rengeteget tettek a hazai BBQ- társadalomért. Mára nem csak divattá, hanem egy elfogadott gasztronómiai ágazattá vált a BBQ-műfaj, mely emberek millióinak ad felemelő, kulináris élményt.#

Fotó: Pixabay

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE