fbpx

Mi köze van a gabonának a márványozott, gyönyörűséges húsokhoz? Valójában nagyon is sok. A szakemberek értik, a húsimádók pedig odavannak érte.

Az argentin konyhaművészet szépen elterjedt a világ multikulturális környezetében, és kiváló alapanyagokkal, receptekkel látta el a világot. Az tagadhatatlan, hogy az egyik állócsillag nem más, mint az úgynevezett argentin rib eye. Tökéletessége persze évszázados tudomány, a természeti adottságok, a tenyésztés, a tartás kifinomultságán múlik. Ha egy szenzációs, parádés húsélményre vágyunk, egy szaftos, lágyan simuló steak az egyik leginkább kielégítő választás lehet.

Fotó: Pixabay

Mitől jó egy argentin steak

Onnan érdemes indítani, hogy a steak, illetve annak egyik legfenségesebb fajtája a rib-eye, a legismertebb ínyencségek egyike. Egyszerűen azért, mert az argentin marhák kellemes körülmények között élnek. Kedvező az időjárás, tökéletes a fű minősége, és egész évben békességben, szabadon legelésznek. Furcsán hangzik, de egy nyugodt jószágnak még a húsa is tökéletesebb. Persze nem itt van a lényeg, hanem az úgynevezett faggyúsodáson. A táplálkozásuknak köszönhetően a hús rostjai közé szépen raktározódik be, és ez által lesz olyan ízletes és észbontóan látványos a vágási felület. Valójában a steak különleges zamatát ez tudja megadni, és ez az, amiért élnek-halnak a húsimádók. A tudatos húsfogyasztók olyan generációja cseperedett fel, akik már értő szemmel böngészik az étlapokat, ezért mára egy magára valamit is adó vendéglátóhely nem maradhat minőségi steak nélkül.

Fotó: Pixabay

Mitől jön létre a márványozottság

Az argentin marhák szabadon legelésznek a magas páratartalommal rendelkező területeken. A vágás előtt viszont elkezdik tudatosan táplálni, úgymond zsírosítani őket. A fű helyett gabonával táplálják őket, így könnyebben felhalmozódik a zsír. Az úgynevezett márványozódást befolyásolja a takarmány és az etetés ideje. Minél hosszabb ideig kapnak magasabb kalóriatartalmú étrendet, annál eredményesebben alakulhat ki. A gabonával való etetés során a zsírszövet színe is változik. Sárgás árnyalattól egészen a fehérig. Ez befolyásolja a hús osztályozását, és ettől lesz keresett, magas minőségű konyhai alapanyag.

Fotó: Pixabay

Ha Argentína, akkor parrilla

Nyilván már a világon mindenhol lehet minőségi, argentin rib eye-t fogyasztani, de ha valaki elvetődik Argentínába, eszébe ne jusson étterembe enni. Persze ott sem rossz, de szinte minden faluban ott vannak a parrillák. Ugyanis ez nem mást jelent, mint grillhúséttermet. Ha valahol tökélyre fejlesztették a minőségi húsok elkészítését, a grillezés művészetét, azok a kis családi, egyszerű, de hagyományos grillezők. A speciális állítható dőlésszögű grillező alkalmatosságokon megtalálhatóak a legjobb húsok, és ami még fontos, ezeket nem pácolják, nem készítik elő, hanem maximum a sütés előtt sóval dörzsölik át.

Fotó: MATUSZVAD

Készítsünk argentin steaket

A merészebbek, akik már közelről is láttak konyhát, és foglalkoztak húsok készítésével, tulajdonképpen könnyedén belevághatnak egy argentin rib eye elkészítésébe. Azok a szakemberek, akik pedig már évek hosszú sora óta dolgoznak, simán elkészíthetnek egy tökéletes hússzeletet. Először is csakis szakértőtől, vagy importőrtől szerezzük be a megfelelő és kiváló alapanyagot. Már félig nyert ügyünk van. A húst sóval, borssal ízesítjük. Fontos, hogy ne variáljuk túl mindenféle fűszerkeverékkel, vagy egyéni hóbortunknak megfelelő variálással! Só, bors! Szükség lesz egy megfelelő grilleszközre. Itt fontos megemlíteni, ha tényleg jót akarunk, az legyen faszenes tüzelésű, hiszen sok ízt adhatunk ezzel a steaknek. A médiumra sütés következik. Ez annyit tesz, hogy oldalanként 2-2, 3-3 perc elegendő lesz, persze függ a szelet vastagságától! A lényeg, hogy mindkét oldalát ugyanannyi ideig süssük. Az általánosan elfogadott a médium, de egy érdekesség, hogy az előbb említett parrillákban kicsit tovább sütik. Persze ehhez már rutinosnak kell lenni, de még plusz ízeket lehet vele nyerni. A sütés után a legfontosabb a pihentetés, 5-6 perc.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE