fbpx

A gasztronómia szerelmeseinek egyik legkedveltebb alapanyaga. Ha erre gondolunk, természetesen a hús jut eszünkbe, pedig van még egy hozzáköthető különlegesség, ami meghódította a világot. Úgy hívják mascarpone.

Az a bizonyos mascarpone

Szarvasmarha eredetű tejszínből, préselés nélkül készült túró állagú, sótlan, nyers, olasz, friss sajt. Fehérszínű, krémes, héjatlan. Általában nem önmagában, saját ízéért fogyasztják, hanem más, édes vagy sós, átütő ízű adalékokat hozzákeverve. Főleg desszertek alapanyaga, a világszerte ismert tiramisu tette szerfölött ismertté. Azt már kevesen tudják, hogy kék nemes penészes lágy sajttal keverve szendvicseken adja alapját. Azt meg még kevesebben, hogy bár íze „semlegesnek” mondható, előszeretettel fogyasztják magában. Származtatása Észak-Olaszország, Lombardia, bár ebben viták folynak, mégis, ha a mascarpone első megjelenését vesszük, nagy általánosságban ezt tüntetik fel.

Fotó: Pixabay

Valójában már a 16. század végén önálló életet élt, és egyedi termékként kezdték el kezelni. A lefölözött tejet íróval gazdagították, borkősavval kezelték. Azt már kevesebben tudják, hogy az első mascarpone-nak nevezett anyagot bivalytejből készítették.

Tényként leszögezhető

Mivel a tiramisu világszerte slágerként működik, ezért a mascarpone is élvezi ennek előnyeit. A vendéglátáson belül azért használják előszeretettel, mivel ha egy vendég meglátja az étlapon a desszertek között, biztosan azt fogja választani. Furcsa, de még kutatások és statisztikai adatok is alátámasztják azt a tényt, hogy a tiramisu mellett található desszertek sokkal kevésbé fogynak. Az is megállapításra került, miszerint a cukrászdák legkedveltebbje, slágerdesszert.

Fotó: Pixabay

A mascarpone előnye

Zsírtartalma a szárazanyag 50-55%-a. Puha állaga miatt csak olyan műanyag pohárban hozható kereskedelmi forgalomba, mint a tejföl vagy a vajkrémek. Anno házilag fejt tejből készítették és nagyon fontos volt, hogy csakis téli fejésből. Főbb összetevői a tejszín és a tej, persze mára már a főbb összetevőket kiegészítik vajjal, tejporral, tejfehérje-koncentrátummal. Természetesen a felhasználható adalékanyagok vonatkozásában mára már uniós szabályozások léteznek. A mascarpone-nak nagyon sima a textúrája, ezért könnyen kezelhető. Nem lehetnek benne csomók vagy darabok, sőt, még szemcsézett sem lehet. Egy kissé tejszerű és enyhén édeskés. Általában a krémsajtkifejezést alkalmazzák rá, de inkább jobban hasonlítható egy vajkrémhez, vagy tejszínkrémhez. Furcsa szerzet ez a mascarpone, mivel magas a zsírtartalma, egyszerűen csak elolvad a szájban.

Fotó: Pixabay

Mire használható a mascarpone

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy szinte mindenhez. Jó, persze muszáj a tiramisut felhozni, ellenállhatatlan és mennyei. Tökéletes édes és sós készítményekhez, ezért temérdekféle lehetőség adódik a felhasználásához. Mivel Lombardia a hazája, számtalan olasz édességhez alkalmazzák. Tortákhoz, fagylaltokhoz, süteményekhez. Ezen kívül viszont megállja a helyét salátákban, mivel kiválóan harmonizál a zöldségekkel. Főleg azért szeretik, mert az erőteljes, markáns, vagy éppen kiugró ízeket képes kissé lágyítani, ennek köszönhetően az ételt harmonikusabbá varázsolja.

Gyümölcsökhöz tökéletes. Legyen szó bármilyen szezonális gyümölcsről, a mascarpone a pohárkrémek elkészítésének királya. A nyári szezonban a friss eper, málna, szeder fantasztikus lehet vele, de érdemes cseresznyével vagy meggyel kipróbálni. Azt mondani sem kell, hogy a csokoládés desszertek, a kakaós csodák eredendő kelléke, nem beszélve arról, mit tud dobni akármelyik fagylalton!

Fotó: MATUSZ-VAD

Mascarpone és a sós ételek

A mascarponét leginkább a desszertekhez, édes élményekhez kötjük, de különféle sós ételek összetevőjeként is felhasználható. A salátákat és a zöldségeket már említettük, viszont nagyon kevesen használják húsokhoz vagy húsos ételekhez, pedig bizony lehet! Ugyancsak kellemes lehet tésztás ételek kiegészítőjeként, és ha belegondolunk az olasz gyökerekbe, ez nem is meglepő. A lasagne, a makaróni, a sült tészta bravúros kiegészítője, és egyéb kemény sajtok mellé is kiváló útitárs. Amennyiben pedig csak egy kis laza mártogatóst van kedvünk elfogyasztani friss kenyérrel egy kis borozgatás mellett, nyugodt szívvel keverjük ki egy kis fokhagymával, némi petrezselyemmel, és már kész is van.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE