fbpx

Itthon még kevesen fedezték fel, hogy milyen jótékony hatása van a kókuszvíznek. A kókusztej és a kókuszvíz nem csak egészséges, de a szépségápolásban is nagy szerepe van.

Azt szoktuk mondani, inkább bízzunk a hazai alapanyagokban, technológiákban, de akadnak kivételek, amelyekkel mi is tovább bővíthetjük a vitamintárunkat. Ilyen a kókusztej, ami nem csak ízes, krémes a süteményekben, pohárkrémekben és a keleti ragukban, de még a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Zöld kókusz. Fotó: www.pixabay.com

Tisztázzuk! Mi a különbség kókuszvíz és kókusztej között?

A kókuszvíz az éretlen, zöld kókuszban található, szívószállal szürcsölve fogyasszák – nagyobb bevásárlóközpontokban, bárokban már nálunk is kapható. Édeskés, hűsítő és nagyon tápláló. Ezzel szemben a kókusztej a már érett, barna, általunk jobban ismert szőrös kókuszban rejlik. Ahogy érik a kókusz, úgy a kókuszvizet a kókuszgyümölcs húsa magába szívja. Éppen ezért kókusztejhez csak akkor jutunk, ha mindezt feldolgozzuk. Egy picit munkaigényes feladat, hiszen a kókuszdiót meg kell törni, a húsát kivájni, feldarabolva összeturmixolni, majd a lével, a kókuszreszelékkel együtt felforralni. Ezt leszűrve egy gézen megkaptuk a kókusztejet. Természetesen nem mindenkinek van erre ideje és kedve, nekik ajánljuk a megrendelhető 100 % kókusztejet.

Jegeskávé kókusztejjel. Fotó: www.pixabay.com

Valódi életvíz – késlelteti az öregedést

Nem titok, hogy sok világhírű díva, de még a férfi színészek között is akad, aki nagyon fél az öregedéstől, ezért mindent megtesz, hogy ezt késleltesse. Régi, jól bevált trükk a kókuszvíz, aminek magas citokinin tartalma miatt öregedésgátló hatása van. Megszünteti az arc zsírosodását, hidratálja és simává teszi a bőrt. A bizonyíték arra, hogy mindez igaz, korábban a háborúk alatt a sebesülteknek intravénásan adagolták, hogy hamarabb gyógyuljanak. Vírusirtó, herpesz ellen kiváló, gombaölő, és nem utolsó sorban a bélrendszer támogatója, a refluxot, az elsavasodást pedig javítja a kókuszvíz.

Kókusztejes chiapuding mangóval. Fotó: www.pixabay.com

A legjobb receptek kókusztejjel – laktózérzékenyeknek is!

Egy világ kedvence az indiai tikka masala, az indiai csirkeragu, aminek alapja a kókusztej, továbbá az ázsiai konyha is előszeretettel használja leveseihez, szószaihoz, és a vegánok zöldséges szószainak alapja. Sokkal könnyebben emészti meg a szervezet, noha főzéssel a vitamintartalma jóval alacsonyabb már, viszont az íze nagyon telt és kerek. Állagra nagyon krémes és az enyhe kókuszíz tökéletes párosa a chilinek és a lime-nak. Nem tolakodó, könnyen simul a húsokhoz, zöldségekhez, magvakhoz, sós ételekhez. Aki viszont kevésbé merész, nekik első próbálkozásként ajánljuk a krémdesszerteket, sőt, a sütemények krémjeinek alapjaként. A thai konyha remeke a kókusztejjel felfőzött tejberizs mangóval, piros gyümölccsel, esetleg egy raffaello szelethez kókuszkrémnek puha piskótalapok között. Érdemes kipróbálni akár a délutáni kávénkba is egy kis mézzel, jéggel, igazán különleges és nem mellesleg egészséges.

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE