fbpx

Imádjuk, szeretjük, fogyasztjuk. Reggelire, tízóraira, ebéd mellé, uzsonnára és vacsorához. Elég univerzálisra sikerült péksütemény, ami meghódította a világot.

Fotó: Pixabay

Furcsa teremtmény a croissant

Az egész világon ismert péksütemény, melyet szinte tényleg mindenhol ismernek és szeretnek. Leginkább a francia kultúrához köti mindenki, pedig korántsem onnan származik. Sikereivel végighaknizta az egész földkerekséget, és beszippantotta minden kultúra. Számos készítési módja ismeretes, és ahány ház, annyi szokás szerint rengeteg helyen használják. Fogyasztjuk magában, töltve, kenve, sülve (főve). Falatozunk belőle lekvárhoz, salátákhoz és húsokhoz, majszoljuk magában csak úgy. Tényleg univerzális eledel, és ha kell, rendelkezésre áll bármikor.

Fotó: Pixabay

A croissant vajon mi

Egy kifli az Egyesült Királyságból, amit a franciák történelmi együttállásának köszönhetően átvettek. Francia formája egy vajas, pelyhes tészta, más néven viennoiserie tészta. Hogy tovább gördítsük a croissant kialakulását, a franciákat az osztrák kipferl formája ihlette meg, viszont érzékenységük a saját gasztronómiájukra azt eredményezte, hogy francia élesztővel kelesztett laminált tésztát használták. A kipferl, vagyis a croissant eredete körülbelül a 13. századra datálható. A croissant-t történelmi félhold formájukról nevezték el. Amúgy a félhold alakú kenyereket a reneszánsz óta, a félhold alakú süteményt pedig valószínűleg az ókorban készítik elsőnek, de briós tésztával. Végül is a kipferl vagy croissant már régóta az osztrák és a francia pékségek és cukrászdák egyik fő tétele.

Fotó: Pixabay

A mostani croissant

A modern croissant-t a 20. század elején fejlesztették ki. A francia pékek a kipferl briós tésztáját élesztővel kelesztett laminált tésztára cserélték. Oly kedveltté vált a francia gasztronómiában, hogy igazi angol eredetére már senki nem emlékszik. Az 1970-es évek végén a gyárilag készített, fagyasztott, előre formált, de nem sütött tészta kifejlesztésével a croissant olyan gyors étellé vált, amelyet frissen süthetett meg még az is, akinek fogalma sem volt a pékmesterségről.

Az igazi croissant-t, aminek elkészítése amúgy macerás, úgy történik, hogy a tésztát vajjal rétegezik egymás után, többször feltekerik és hajtogatják (jó munkás), majd vékony lapra tekerik. A laminálásnak nevezett technikával fejezik be. Az eljárás során jön létre a leveles, lágy, rétegezett, de mégis roppanós textúra, melyet már mindenki ismer.

Fotó: Pixabay

A croisssant története elméletileg

A croissant születése, vagyis a kipferl születése 1839-re tehető, mikor is egy osztrák tüzértiszt megalapította a August Zang bécsi pékséget. De ezt nem otthon, hanem Párizsban tette, a Rue de Richelieu 92. szám alatt. Egyértelműen osztrák specialitásokat prezentált a finnyás francia közönség számára, melyek közt ott volt a kipferlt és a bécsi cipó is. Elég gyorsan népszerűvé, ismertté vált, és ennek eredményeképpen elkezdték utánozni is. Olyannyira megfogta a közönséget az általa kínált péksütemény, hogy otthon a háztartásokban is elkezdték készíteni. Mikor megkapta a félhold a croissant nevet, egy olyan egyszerű, de mégis utánozhatatlan branddé vált, mely az egész világot meghódította.

Fotó: Pixabay

Amerikába került, és azt mondják, az ufók is ették

Alan Davidson, az Oxford Companion to Food szerkesztője fedezte fel és kezdett foglalkozni vele. Ennek köszönhetően Amerikában is egyre inkább elterjedt, és a 20. század elejétől ott is népszerű péksüteménnyé vált. De nem csak az emberek fogyasztották! Akkoriban nagyon sokszor szóltak a hírek az ufójelenségekről. Egy mendemonda szerint George Sencher, aki egy kisvárosban élt és alapvetően szerette reggelire fogyasztani a croissant-t, rendszeresen találkozott földönkívüliekkel a farmja melletti erdőben. Azért ott, mert már akkor is próbáltak észrevétlenek maradni. George rendszeresen találkozott velük egy tisztáson, ahol hosszú órákon keresztül beszélgettek. Az ő meséje szerint mindez mentális úton történt, de a lényeg az volt, hogy elmondják neki, kik is ők, és a világ még nem készült fel a fogadásukra. Ettől függetlenül George több alkalommal is részesült tanításaikban, sőt, még a földjein is átalakította az öntözőrendszereit a tanácsaik alapján. Mivel a termés sokkal jobb lett ezáltal, szerette volna az idegeneknek ezt valamivel meghálálni. Így esett, hogy az egyik találkozásuk alkalmával George kedvenc croissant-jával érkezett, és jó nagy adaggal adott át belőle a földönkívülieknek.#

Tags: , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE