fbpx

Nehéz megmondani, mi a tökéletes húspogácsa titka, mert számtalan elkészítési módja létezik. Az biztos, hogy vannak alapvetések, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Fotó: Pixaby

Hogyan és honnan szerezzük be

Ha teljesen biztosra szeretne valaki menni, akkor az a legcélravezetőbb, ha a megfelelő helyről beszerzi. Persze ebben is körültekintőnek kell lenni, mert csakis a legjobb alapanyagokból dolgozó, leginkább professzionális helyről, kereskedőtől érdemes beszerezni. Amennyiben vendéglátó egységként gondolkodunk, fontos, hogy megbízható partnertől származzon a húspogácsa, aki folyamatosan tudja prezentálni ugyanazt a minőséget. Ez is kiemelten fontos, hogy az általunk kiválasztott húspogácsa mindig és minden körülmények között elérhető legyen. Ha valami az étlapra kerül, akkor nem lehet belőle hiány, legalábbis ideális esetben.

Fotó: Pixabay

A húspogácsa világétel lett

A húspogácsa a hamburger történetével indult világhódító útjára. Kicsit köthető John Montagu Sandwich grófjához, aki a kártyajáték szerelemeseként nem volt hajlandó felállni az asztaltól, ezért két kenyér közé rakatott magának húst. Így alakult ki a szendvics. A hamburger igazából pedig Hamburgnak, azaz a kivándorlásnak köszönhető. Mint kikötőváros, fontos központja lett az Amerikába bevándorlóknak. Azok pedig átkelve az óceánon, megpróbálták elkészíteni ott is saját ételeiket. Így történt, hogy például New York-ban erről a városról is elnevezett ételeket kezdtek árulni, például a Hamburg steaket. Tehát két kenyér, majd később pékáru közé helyezett hús, majd később húspogácsa, némi egyéb zöldség és szósz. Ez az egyszerűen kivitelezhető étel mára meghódította a világot. Vele együtt pedig elérkezett a húspogácsák kora.

A húspogácsát azóta is használjuk, és főleg a hamburgerek elsődleges alkotóelemeként ismeretes. Ettől függetlenül mára már nem csak ehhez használatos. Egyéb ételek mellé, vagy csak magában egy kis salátával is fogyasztjuk egész évben, de nagy sláger a grillezésnél, aminek kifejezetten szezonja van. Megtalálhatjuk az éttermek kínálatában, a strandbüfékben, a food truckok felhozatalában, egy szóval a kínálat óriási. Valójában egy teljes iparág telepedett a húspogácsa mellé, melynek virágkorát éljük.

Fotó: Pixabay

A tökéletes húspogácsa titka

Talán a titok abban rejlik, hogy nincsen titok. Számtalan receptúra áll már a rendelkezésünkre. Mindenki máshogy készíti. Hosszan lehet taglalni, milyen húsokat használnak, és azt is, hogy milyen fűszerezést. Lehet sorolni a készítési módokat és lépéseket, amik itt-ott eltérnek egymástól. A lényeg alapvetően mindig ugyanaz. A minőségi alapanyag, az odafigyelés. Igazából abból lehet kiindulni, hogy ha a hús minősége nem jó, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a húspogácsánk sem lesz az.

Sokan arra esküsznek, hogy a húspogácsa, főleg a burgerekhez, csakis darált marhahúsból készülhet. Persze már itt beleütközhetünk véleményeltérésekbe, hiszen már lehet találkozni bárányburgerrel, libaburgerrel, halburgerrel, és még sorolhatnánk. Ezek a jelzők természetesen azt jelentik, miből is van az ominózus húspogácsa.

Fotó: Pixabay

Húspogácsaalapok

Induljunk ki a marhahúsból. Leginkább hátszín vagy lapocka a megfelelő rész hozzá. Elsődleges fontossággal bír, hogy semmiképp nem lehet száraz! A hús zsírtartalmának minimum 20%, maximum 40%-osnak kell lennie. Amennyiben szárazabb húst sikerül beszerezni, adhatunk hozzá megfelelő arányban marhafaggyút.

Fotó: Pixabay

A húspogácsa darált húsból készül

A hamburgerpogácsa/húspogácsa darált húsból készül! Ezért már alapvetően darált húsként szerezzük be, vagy daráltassuk le a hentessel. Ebben az esetben minél előbb érjünk vele haza, mert nem szabad kiszáradnia! A lényeg, hogy minél frissebb, annál jobb, minél szaftosabb, annál finomabb. Következő lépésként a darált húst fűszerezzük. Erre kicsit kitérünk majd, de leginkább adott fűszerkeverékkel érdemes. Ami fontos, hogy NE sózzuk! A sózást ebben a stádiumban azért kell kerülni, mert a só fellazítja a fehérjeszerkezetet, és „szétfolyik” a darált hús. Így is készíthetjük, de arra számítani kell, hogy sütés után kissé gumis, keményebb húspogácsát eredményezhet.

Jó alaposan össze kell keverni, hogy minél homogénebb legyen! A következő lépés az, hogy tegyük be a fagyasztóba. Ennek az egyszerű oka az, hogy kicsit megszilárduljon. A szilárdabb állag fontos, mert így megtarthatjuk a zsiradékot, nincs veszteség, illetve sokkal könnyebben lehet formázni a húsunkat. A hűtés közben a hús pihen is egy kicsit, ami jót fog tenni a textúrájának!

Fotó: Pixabay

Formázás, sütés, fűszerezés

A pihentetés után gyorsan formázzuk meg, hogy ne melegedjen túlzottan fel! Ügyelni kell arra, mikor a méretet kiválasztjuk, hogy lesz némi sütési veszteség, tehát az eredeti méretéből veszíteni fog! Ahogy ezzel megvagyunk, már kezdjük is a sütést. Az nem kérdés, hogy már jól előmelegített serpenyőt, grillt, vagy vaslapot használjunk!

Itt jön a fűszerezés. Több iskola is létezik. Az egyik szerint még a formázás közben tegyünk hozzá fűszert, vagy közvetlenül a sütés alatt. Mindkettő célravezető lehet. Az már viszont megint csak vita tárgya, hogy milyen fűszereket használjunk. Az alapmegoldás semmi különös. Só és bors. Slussz! A másik megoldás szerint ez már konyhától, ízléstől, és receptúrától függ – adhatunk hozzá fokhagymát, köményt, pirospaprikát, vagy éppen mustárt, ketchupot. De itt is számtalan variáció létezik. Itt is jó választás lehet az előre elkészített fűszerkeverék.

Fotó: Pixabay

A sütés már szinte a legegyszerűbb, de itt is el lehet rontani! Eleinte kicsit magasabb hőfokon kezdjük, 3-5 perc javasolt. Ez persze függ a húspogácsák vastagságától. Folyamatosan forgassuk, és aki eddig még nem fűszerezte, mehet mindkét oldalára a só és a bors (a borssal óvatosan, ha ráégetjük, elrontjuk az egészet). Amikor már megfelelő kérget kapott mindkét oldal, vegyük le a hőfokot, és még néhány percig – 3-5 – forgatva sütögessük. Ne tovább, mert ugyancsak elronthatjuk az állagát és az ízét is!

A húspogácsánk akkor lesz tökéletes, ha puha marad, szaftos, nem esik szét, és mikor félbevágjuk, a belseje mély rózsaszínes árnyalattal pompázik. Ekkor nincs se alá, se felé sütve. De itt is igazából már csak az ízléseken múlik a dolog.

Jó tanács hamburger esetére: akkor lesz tökéletes, ha a hamburgerbucit félbevágjuk, és kicsit megpirítjuk mindkét belső oldalát!#

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE