fbpx

Aki szeret főzni, viszont nem akar túl sokat vacakolni, annak a legalapvetőbb és leginkább egyszerűen elkészíthető étel, az oldalas. Persze ez attól is függ, éppen mi is a kiválasztott étel, amit szándékozunk belőle létrehozni. Viszont, ha meg akarunk úszni különféle hosszadalmas konyhai műveleteket, a legjobb választás. Ha már megvan, csak be kell dobni a sütőbe, némileg fűszerezni, és megvárni, míg elkészül. A hozzá illő köretek száma is bőséges, de ha csak egy kis friss kenyérrel fogyasztjuk, már akkor is kifogástalan ételhez jutunk.

Fotó: Matuszvad

Miért pont az oldalas

A dilemma minden eseten elfogja az átlagos vásárlót, mikor meglátja a hentespult választékát. A felhozatal már-már olyan széles, hogy ha valaki nem céltudatosan érkezik oda, elfogja a kétségbeesés. Azt azért nagyjából mindenki tudja, melyik húsra fáj a foga, viszont az, hogy melyik lesz a számára legmegfelelőbb, legszebb darab, azt rábízzuk a pultosra. A legnagyobb sláger valójában még mindig a sertés, mivel valahogy árban és főleg szokások tekintetében ez áll a legközelebb hozzánk. Viszont ezen belül sem mindegy, milyen ételhez, mit választunk. A legkézenfekvőbb választás nagyon sok esetben az oldalas, mivel többféle ételt készíthetünk belőle.

Mi is az az oldalas

A sertés különféle részeit különféle jelzőkkel ruháztuk fel. Már ezek alapján is nagyjából eldönthető az, hogy az általunk készítendő ételhez melyik húsrészt válasszuk. Az oldalas a sertés mellkasi részén található, bordás, csontos, bőr nélküli húsrész. Tulajdonképpen adottsága révén csontos, bőrös császárszalonna. Ennek egy úgymond vágási formáját nevezzük oldalasnak.

Fotó: Pixabay

Mit készíthetünk oldalasból

Sokoldalúságának köszönhetően az oldalasból rengetegféle ételt készíthetünk. Egyszerűen csak bedobhatjuk a sütőbe, vagy csak lassú tűzre tesszük, fordítgatjuk és zsírjában sütjük. Ebben a módszerben az a jó, hogy akár frissen melegen, de kihűlve, zsírral tunkolgatva is tökéletes bármelyik napszakban. A friss vagy akár néhány napos oldalasunk kiváló kísérőként szolgál például főzelékek mellé, és ha rendesen tároljuk, még napok múlva is rendelkezésünkre áll, ha egy kis burgonyát főzünk hozzá.

Azok, akik az oldalast nem csak ripsz-ropsz szeretnék készíteni, ajánlott egy kis pácolás! Körülbelül a készítése előtt 2-3 nappal dobjunk össze egy 31%-os sóoldatot és tegyük bele, fedjük le. Aki ezt még inkább komolyan szeretné csinálni, rengetegféle pácolási módszer áll rendelkezésre, különféle fűszerek, fokhagyma, adalékok használatával. A pácolás is teljesen kimeríthetetlen lehetőségek skálája, amivel az oldalasunk alapízét, a hús puhaságát befolyásolhatjuk.

Fotó: Pixabay

Mindenki másképp csinálja

A sült oldalas tulajdonképpen minden évszakban megfelelő fogás. Egyrészt népszerű, másrészt mindenki szereti. A legjobb benne pedig az, hogy ahány ház, annyi szokás, szinte mindenki kicsit másképp csinálja. Valójában egy zsírgazdag húsféle, ezért sütve, főzve, grillezve, párolva, vagy barbecue formájában is tökéletes lehet. Egy fontos tényező van minden készítési módnál, hogy ha nem egyben készítjük, akkor érdemes bordánként elvágni.

Az oldalas a szezon sztárja

Az oldalast egyértelműen a nyári szezon sztárjaként említhetjük. Bár egész évben fogyasztjuk, de amikor eljön a kerti partik ideje, és előkerülnek a sütőalkalmatosságok, egyértelmű választás mindenki számára. A grillezés, és a BBQ rettentően jól áll neki. Viszont, ha grillezzük, nagyon fontos az előkészítés, a pácolás.

Fotó: Pixabay

Egy pác: Rengetegféle módon készíthetjük, a lényeg a friss fűszereken van, és legalább egy nap idő. Vegyünk elő egy mozsarat, és vágjuk apróra a következőket. Bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, egy fej hagyma, fokhagyma. Ezeket a mozsárban alaposan törjük össze. Ehhez öntsünk egy kis olívaolajat. Amint ezzel megvagyunk, választhatunk. Lehet hozzáönteni fehér- vagy vörösbort, esetleg egy jófajta pálinkát. Jó alaposan összekeverjük és így már folyós állagú páclevet kaphatunk. Ízlés szerint ebben a stádiumban lehet hozzá reszelni egy kis gyömbért, citromhéjat. Addig kevergetjük az egészet, míg teljesen homogén állagú nem lesz.

Vegyük az oldalasunkat: Az elkészült páclével jó alaposan dögönyözzük át mindkét oldalát. Itt még mindig reszelhetünk rá egy kis fokhagymát, és csepegtethetünk citromot. A jól összepáclevezett húsunkra – és ez megint ízlés dolga – csepegtethetünk szójaszószt, vagy Worcester szószt. Aztán az oldalast légmentesen lefóliázzuk és mehet a hűtőbe. Ugyanezt úgy is csinálhatjuk, hogy a már elkészült páclét edénybe öntjük és abba tesszük az oldalast, de fontos, hogy ellepje! Azt is le kell takarni!

Miután legalább egy napot állt, már csak elő kell kapni, az előkészített grillrácsra rádobni, megsütni mindkét oldalát és már ehetünk is. Az ízek magáért fognak beszélni, és valószínűleg a grillezés királyaként fognak minket ezentúl emlegetni.#

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE