fbpx

A Buffalo csirkeszárnyak világszerte nagy népszerűségnek örvendenek. Nevéből a csirke rész érthető, a Buffalo (azaz bivaly) már kevésbé. Megijedned azonban nem kell, a szakácsok nem csempésztek apró bivalyfalatkákat a csirkék közé, mindössze arról van szó, hogy Buffalo városából indult hódító útjára egyik kedvenc szárnyas ételünk.

Fotó: Pixabay

Bivaly, ami nem repül, de legalább ízletes

Repülő bivalyokról tehát szó sincs, egyedi ízvilágról annál inkább. Amerikában a panírozatlan csirkeszárnyat hívják Buffalonak, felénk azonban már gyakran húznak bundát is a húsra. Titkos receptről senki nem beszél, elkészítése gyors és egyszerű, az egyediségét egy speciális szósz adja, amellyel tálalás előtt vonják be a szárnyakat. Vannak éttermek, ahol a szószt nem teszik a szárnyakra, hanem mártogatósként tálalják.

Fotó: Pixabay

Így kezdett szárnyalásba a Buffalo csirke

Számos eredettörténet létezik a bivalyszárnyak kapcsán. Ezek közül a leghitelesebb talán a Bellissimo házaspár sztorija, akik még 1964-ben a buffaloi Anchor bárban szolgálták fel az első „szószos” csirkeszárnyakat. A csirke már akkoriban is olcsónak számított, még a munkásosztály körében sem volt túlságosan népszerű. Ekkor döntöttek úgy Bellissimoék, hogy az unalmas szárnyakat sütés után belemártják egy ízletes szószba, és így tálalják vendégeiknek. A siker nem maradt el, azután már 10 vendégből 7 a „szószos szárnyakat” kért a sör mellé.

A Buffalo wings az 1970-es és 1980-as években, főleg bárételként és előételként vált népszerűvé Amerikában, majd Kanadában. Nemzetközi ismertségét annak köszönheti, hogy a Buffalo wingeket a nagy amerikai franchise-ok felvették európai éttermeikbe. A McDonald’s pedig 1990-ben kezdte meg a Mighty Wings értékesítését az Egyesült Államokban található éttermeiben. 1994-ben a Domino’s pizzalánc is felvette nemzeti étlapjára a Buffalo szárnyakat, a következő évben pedig a Pizza Hut is előrukkolt a saját verziójával.

Fotó: Pixabay

A bivalyszárny túlszárnyalta magát

A bivalyszárnyak az Egyesült Államokban ma már a húsgolyók trónját ostromolják. Egyre népszerűbbek a háztartásokban, a kifőzdékben, valamint a legnevesebb étteremláncokban. Utóbbiak közül van olyan, amely szinte kizárólag Buffalo szárnyakat kínálnak. Nem meglepő, hogy ezt az egyszerűen elkészíthető fogást, az egész világon kisebb-nagyobb csavarokkal készítik. Olyannyira nagy sikereket ért el, hogy már maga a Buffalo elnevezés külön utakon kezdett el járni. Ma már más olyan húsételeket is Buffalo előtaggal látnak el, amelyek mellé mártogatós szószt szolgálnak fel. A bivaly stílusú szósz vagy „bivaly ízű fűszerezés” már magában is megállja a helyét, és főleg street food vonalon használják számos húsféléhez.

Fotó: Pixabay

Az igazi Buffalo szósz titka

Eredetileg ecet alapú cayenne borsos csípős szószból és olvasztott vajból állt össze a szósz. Hagyományosan melegen tálalják a szárnyakat zeller- és sárgaréparudakkal, kéksajt-öntettel vagy ranch dressinggel

Fotó: Pixabay

Így készíts „10 ujjadat is megnyalod” szószt a Buffalódhoz

Hozzávalók: 100g olvasztott vaj, 80g chiliszósz, paradicsompüré, 3 evőkanál ecet, 3-4 teáskanál Worcestershire szósz, őrölt fokhagyma.

Elkészítés: Miután felolvasztottuk a vajat, hozzáöntjük a chiliszószt, és lassú tűzön keverjük 5-10 percig. Ezután hozzáadjuk az ecetet és a Worcestershire szószt. Az így kapott mártást 2-3 percig megint kevergetjük. Ezt követően mehet bele a fokhagyma, illetve, ha a  pikánsabb ízeket szeretjük, akkor egy kis citromlé. Némi főzés után el is készült a szószunk, amit  még melegen kenjük rá a csirkeszárnyakra. Ha ugyanis hűlni hagyjuk a szószt, akár össze is csomósodhat.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE