fbpx

Egy saslik nem csinál nyarat, viszont te lehetsz a legmenőbb grillező a társaságodban, ha jól csinálod. A rúdra feltűzött zöldség, hús és gyümölcs már egyedi megjelenésével is csábítóan hangzik, főleg, ha jó alaposan összesülnek az ízek. Verőfényes napsütés, egy kellemesen feketéllő kerti grill, vagy egy csodás Big Green Egg, hozzá csapolt sör, vagy éppen jó hazai bor jéghideg fröccsként felszolgálva. A kerti partik csúcsra futtatásának titka ebből áll. Na sasolj, hogyan készíts saslikot!

Fotó: Pixaby

Csirkesaslik

A saslik a pusztai eredetű népek mindenhol jól ismert fogása. A nyárson, nyílt tűzön sütött hús nem újkeletű dolog, sőt, eléggé vissza kell nyúlni a történelem ösvényeibe, hogy rátaláljunk az első saslikféleségre. Keletkezésének helyszíne valahol Oroszországban és a kaukázusi népek konyhájában keresendő. Ismert változata a шашлык. Elnevezése tatár eredetről árulkodik, mely annyit tesz „valami a nyárson”. Talán az egyszeűsége miatt nem tartozik az orosz konyha történelmi ételei közé, hiszen, Oroszországban a 18. századig nyárson általában egészben sütötték az állatokat.

Fotó: Pixabay

Nyársra húzva

A nyílt tűzön és nyárson sült hús valószínűleg az emberiség legelső hővel kezelt ételfélesége. Mióta ismerjük a tüzet és azzal készítjük ételeinket, azóta létezik a nyárs is. Annyira egyszerű és kézenfekvő sütési módszer, hogy a világ számos helyén alkalmazták egymástól függetlenül.

Törökországban kebabnak, Görögországban souvlakinak, Grúziában mtsvadinak. Az általunk ismert saslik forma Oroszországban a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el. Eredetileg bárányhúsból készítették. Ma már sertéshúsból, marhahúsból, sőt, pulykahúsból készült változatát is. Elkészítésekor alapvetően fiatal állat húsát használják. A rutinos saslikkészítők szerint azért, mert így a húst nem kell pácolni, elég csak néhány szalonnaszeletet tenni a húsok közé. Azt is csak akkor, ha azok nem elég zsírosak.

Fotó: Pixabay

Miért szereti mindenki?

A nyársra felhúzott különféle pácolt húsok, zöldségek, gyümölcsök, kolbászok és természetesen a hagymafélék csodálatos ízeket alkotnak együtt. Ha pedig még különféle tengeri herkentyűket is ráhúzunk a nyársra, az ízorgia garantált. Sokak szerint a rúdra húzott „ezernyi” hús és zöldség a grillezés csúcsát jelentik. A különféle ízek keveredése, valamint a tűz ízfokozó ereje rendkívüli ízkavalkáddal ajándékoznak meg minket.

Saslik nélkül lehet élni nyáron, de nem érdemes

A saslik mesterei állítják, hogy kezdő grillezőként is varázslatos ízvilágot érhetünk el. Szinte bármit, bármilyen sorrendben húzhatunk a nyársra, az eredmény ízletes lesz. A lényeg, hogy a zöldséget soha ne felejtsük ki a húsok közül, és ha még kolbász, szalonna, grillsajt, esetleg valamilyen idénygyümölcs is jut a rúdra, akkor vacsora után garantáltan mind a tíz ujjunkat megnyaljuk. Ha pedig a köretet is gyorsan és egyszerűen intéznénk, akkor egyszerűen a nyársra húzzunk még friss krumplit is.

Fotó: Pixabay

Mielőtt hozzáfognál…

Azt már tudjuk, hogyan készül a salik. Azonban, ha biztosra akarunk menni, figyelnünk kell még valamire: az alapanyagok előkészítésére. Fontos, hogy a zöldségeket hideg vízben mossuk át, a húst pedig megfelelően pácoljuk. Ha ezt kihagyjuk, nem biztos, hogy azt a végeredményt kapjuk, amire vártunk.

Sokkal finomabb, ízekben gazdagabb, puhább és szaftosabb lesz a saslik, ha kellő figyelmet és időt szánunk a hús pácolására. A legjobb, ha már legalább 24, de minimum 2 órával a sütés előtt előkészítjük a húst. Szerencsére pácok tekintetében rendkívül széles a választék, így könnyen megtalálhatjuk a nekünk megfelelő ízvilágot.

Fotó: Fotó: Pixabay

Így pácold a saslikod

A páclé sikerét a benne lévő savak és enzimek, valamint a fűszerek összhatásában kell keresnünk, titka pedig, hogy az összetevőket homogénre kell összedolgoznunk. Ezektől lesz ugyanis a hús lágyabb, ízletesebb és finomabb. A legtöbb pác alapja az olaj. Ha tehetjük, olívaolajat használjunk, de a napraforgó olajjal sem nyúlhatunk mellé. Ezt követően tehetünk a pácunkhoz ecetet, bort, sört, citromlevet, és bármilyen gyümölcslé-koncentrátumot is. Végül pedig nem maradt más hátra, mint a sózás, amit érdemes közvetlenül a grillezés előtt elvégezni, megakadályozva ezzel a hús kiszáradását.

Tags: , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE