fbpx

A világjárvány számtalan ember életét összekuszálta az elmúlt időszakban. Rengeteg kis- és középvállalkozás volt kénytelen becsukni a boltot, a fiataloknak és a pedagógusoknak hozzá kellett szokniuk az online oktatáshoz, egyre bonyolultabbá válik az egészségügyi ellátás, és így tovább…

Megteszünk mindent, amit csak mondanak, otthon maradunk, távolságot tartunk, akitől csak lehet, maszkot viselünk, de van valami, amiről nem annyira szólnak a híradások, mégpedig az, hogy hogyan tudnánk úgy felturbózni az immunrendszerünket, hogy az jobban tudjon védekezni a vírusok ellen. Pedig a rendszeres mozgás mellett a helyes táplálkozás is kulcsfontosságú lehet.

Lássuk, hát, mit (t)ehetünk az ügy érdekében!

1. Kurkuma

Az aranysárga kurkuma antioxidáns és gyulladásgátló hatásáról híres. Hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, segít a sebek és a fertőzések gyógyításában. Megtalálható a currykben, ízes keleti szószokban és ételekben, de ihatunk kurkumás lattét vagy tejet is. Haladók kókuszolajjal és feketeborssal együtt is bevehetik, úgy megsokszorozódik a hatása.

2. Mandula

Könnybe lábad a tudósok, dietetikusok és táplálkozástudományi szakértők szeme, ha szóba kerül a mandula, mivel nagy a fehérjetartalma és kicsik, nagyok egyaránt szívesen ropogtatják uzsonnára. Pedig ennél jóval többet tud, csökkenti a gyulladásokat és erősíti az immunrednszert. Szinte bármelyik boltban kapható, adhatjuk salátához, turmixokhoz vagy keverhetjük joghurttal is.

3. Gyömbér

Emlékszünk még, mit itatott velünk a nagyi, ha fájt a torkunk? Gyömbérteát. Ez az illatos, csípős gyökér tele van tápanyaggal, például B6 vitaminnal, magnéziummal, tulajdonképp ő az immunerősítők Supermanje. Lehet enni savanyítva, főzve, teának, fűszernek, csak a fantáziánk szab határt a felhasználásnak.

4. Brokkoli

A brokkoli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal és antioxidánsokkal, ő az egyik legegészségesebb zöldség. Egy csészényi aprított nyers brokkoli elég C-vitamint tartalmaz ahhoz, hogy a szervezetünk összekapja magát, ellenanyagot termeljen és az immunrendszer működésbe lépjen. Ha nincs kedvünk önmagában fogyasztani, próbáljuk ki salátába, egytálételnek vagy krémlevesnek.

5. Kaliforniai paprika

Nem csak a narancsban és a kiviben van C-vitamin. Kevesen tudják ezen a földgolyón, hogy egy piros kaliforniai paprika kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint bármelyik, a szupermarketben elénk kerülő citrom, narancs vagy grapefruit. Együnk belőle sokat, mert nem csak szép és egészséges, ráadásul még finom is. Lehet tölteni, levesnek főzni, grillezni vagy felvágni salátának.

(forrás: culinarynewsworld.com)

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE