fbpx

Aki szereti a halat, ma már számtalan fajtát megkóstolhat. Rengetegféle halhús áll rendelkezésre a piacon, frissen és fagyasztva is kaphatóak a tenger gyümölcsei. A cápa elsőre fura, aztán egzotikus, de azt sokan nem is sejtik, hogy mennyire egészséges, sovány húsú fajta.

Fotó: Flickr

A cápa ősi individuum

A cápaszerűek szűkebb értelemben vett porcos halak osztályába tartozó öregrend. Őslénytani szempontból is érdekes faj, hiszen évezredek óta úszkálnak a sós vizekben. Az antennás fajták már a devon korban megjelentek, ami 419,2 millió évvel ezelőttre datálható. A mostani cápára hasonlatosak a karbonban kezdtek kialakulni, mintegy 60 millió évvel ezelőtt. Ekkor még a Pangea – a szuperkontinens – korszakát éltük, mikor még nem alakultak ki a földrészek, és sok millió év kellett ahhoz, hogy ember tapossa a földet. Szóval, ha így történelmileg fejtegetjük a dolgot, fogyasztása azért furcsa, mert olyat eszünk, ami már akkor volt, mikor mi még nem.

Fotó: Matusz-vad

Jó falat

Több, mint 350 különböző fajtája van, melyek között természetesen vannak ehetőek. A cápahúst évszázadok óta fogyasztják az emberek, sőt, egyes kultúrákban ritka csemegének számít, fogyasztását pedig sokféleképpen meg lehet közelíteni. Számon tartják, mint gyógyító hatással bíró étel, másoknál hétköznapi fogás, és mostanság a fejlett társadalmakban divatos ínyenc gasztronómiai élmény. Az kétségtelen, hogy a húsa igen ritka. Sokan nem is sejtik, hogy például a népszerű, jó ízű makréla is a cápák közé tartozik. Fogyasztjuk a szürke és kék cápákat, a leopárdcápákat, a galeus cápákat, a Fox cápákat, és még jó néhány fajtát.

Fotó: Flickr

Cápafogyasztó nemzetek

A legtöbb cápát egyértelműen Japánban fogyasztják. Fogásuk éves szinten millió tonnákat ér el. Előszeretettel eszik frissen, de feldolgozva konzervnek, füstölve, sózva is feldolgozzák, majd értékesítik. A legkeresettebb fogás a cápaleves. Olaszországban roppant népszerű a heringcápa, a finom, nagy adag fehér húst nagyra értékelik. Angliában a katran húsát részesítik előnyben, amelyet hasábburgonyával főznek. Az Egyesült Államokban a heringcápa és a makócápa-halrudak a népszerűek.

Érdekesség: a kínaiak számára ez a hús nemcsak a kulináris élvezetek netovábbja, hanem magas színvonalú társadalmi státuszt is jelent.

Fotó: Flickr

Egészséges eledel

Fehérjében gazdag halhús, mely tele van kalciummal, foszforral, jóddal, rézzel, valamint bőségesen tartalmaz A- és B-vitamint. Viszont a higany miatt nem ajánlott terhes nőknek és 16 év alatti gyermekeknek. Nagyon sovány, fehér húsú finom fajta, egészséges, fehérjében gazdag halféle.

Fotó: Flickr

A cápasteak egyedi élmény

A legízletesebb kulináris termékeket a frissen fogott halak húsából lehet elkészíteni. A hőkezelés előtt érdemes alaposan bepácolni. Legalkalmasabb sütési formája a grillezés, mivel magas víztartalommal rendelkezik, és emiatt nem annyira alkalmas olajban sütésre. Ha steaket készítünk belőle, jól passzol hozzá – a szokásos fűszereken kívül- a koriander és a kurkuma, de ha kicsit pikánsabban szeretnénk elkészíteni, használhatunk még hozzá chilit, de a vagány gasztronómiát kedvelők kipróbálhatják egy kis fahéjjal is. A legegyszerűbb a már előkészített filével dolgozni, akkor biztosak lehetünk a sikerben.#

Tags: , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE