fbpx

Elismerést szereztek maguknak, ezzel együtt Magyarországnak! A hazai gasztronómia az ilyen szakembereknek köszönhetően fejlődhet tovább.

Akikre büszkék lehetünk

A vendéglátás és a turisztika szektorait soha nem látott nehézségek elé állították az elmúlt esztendők. Hazánk gasztronómiai nimbusza mégis emelkedik az elhivatott szakembereknek köszönhetően. A szakácsok, a séfek, a cukrászok között már kiemelkedő teljesítmények sorozatának lehetünk tanúi. Gondoljunk a Bocuse d’Orra, a Sirha pozitív nemzetközi visszhangjára, vagy az Olaszországban megrendezett pizza világbajnokságon elért eredményeinkre. A sikerszéria pedig folytatódik!

Fotó: Fazekas Ádám

Fazekas Ádám a világ 2. legjobb fagylaltkészítője

A világ 3 dobogós cukrásza közül az egyik hazánk fia. Fazekas Ádámnak köszönhetjük ezt a fantasztikus sikert, aki sok évvel ezelőtt tette le a voksát a cukrászat és a fagylaltkészítés mellett. A hosszú évek kitartó és elhivatott munkájának gyümölcseként a nemrégiben megrendezett Gelato Festival World Masters fagylalt-világbajnokságon második helyen végzett. A nyertes finomság egy pisztáciás különlegesség, mely által hazánk gasztronómiai hírneve is emelkedett.

Első fagylaltozóját, a Fazekas Cukrászdát Rétságon 2017-ben nyitotta meg a bátyjával Kisnémediben, majd ezt követte 2018-ban a budapesti egységük. Azóta is teszik a dolgukat, és szívvel-lélekkel készítik a fagylaltot. A világraszóló eredmény annak köszönhető, hogy Ádám több ízben is indult versenyeken, elsőként 2019-ben. Egyből megnyerte a 30 év alattiak kategóriáját, és abszolút bajnokként végzett. Azután egy hétre rá a Gelato Fesztiválról Rómából már óriási sikerrel tért haza. A 2022-es eredményt még decemberben jelentették be, és csak lassan csordogált el hozzánk a hír. Fazekas Ádám tudatos PR-tevékenységének köszönhetően viszont egy csapásra felkeltette a szakma és a rajongók érdeklődését.

Gelato Festival World Masters

Fotó: Fazekas Ádám

Fazekas Ádám eredménye egy versenyfolyamat végleges sorrendje, ahol a megszerzett pontszámok a mérvadóak. Alapvetően Ádám három versenyen indult, az első 2013-ban volt, melynek összeredménye alapján lett második.

Fazekas Ádám: „Én arra törekszem, hogy mikor nálunk megkóstolnak egy málnafagyit, akkor azt érezzék, mint mikor leszednek a bokorról egy szemet. Szerintem ez a lényeg!” (Forrás B-Cool Magazin)

Az biztos, hogy akár szezonban, vagy éppen az után érdemes ellátogatni a Fazekas cukrászdákba, és megkóstolni a mester finomságait, akár Rétságon, akár Budapesten.

Fotó: Facebook Jakabfi Dávid

Jakabfi Dávid a Le journal du pâtissier-ben

A tehetséges cukrász nevét itthon és külföldön egyaránt ismerik. Számos szakmai siker övezte eddigi pályafutását, és most itt a következő. Jakabfi Dávid, akit ma már patissier-ként, cukrászművészként, oktatóként, és könyvszerzőként is ismerhetünk, több mint 10 év kitartó munkának köszönhetően lett ismert. Nagykanizsáról indult, dolgozott szakácsként, de végül a cukrászat mellett döntött.

Fotó: Facebook Jakabfi Dávid

Első sikere a kanizsai tortafesztiválon érte, ahol egy óriási krokodilt formázó tortával lepte meg a zsűrit. Ez után folyamatosan indult versenyeken, tanfolyamokat indított, és a mai napig oktatja a cukrászokat, és az amatőr műkedvelőket. Eddig két könyve jelent meg, a PATISSIER – JAKABFI DÁVID KÖNYVE, és a PATISSIER II., rengeteg modern édességrecepttel, leírással, folyamatábrákkal segítve a sütemények elkészítőit. Nemsokára a harmadik könyve is olvasható lesz, amiben a macaronok fognak nagyobb szerepet kapni. Jakabfi Dávid már évek óta a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja, de nevét, az általa készített finomságokat lassan az egész világ megismeri.

Le journal du pâtissier

Fotó: Facebook Jakabfi Dávid

Az 1978 óta működő lap felkarolta a cukrász hagyományokat, és utat engedett az újdonságoknak. A kiadványt minden cukrász ismeri és használja, hiszen a benne található kreatív innovatív megoldások lendítik előre a szakmát. A neves cukrász magazinba pedig csak a legkitűnőbb szakemberek műveikerülhetnek be.

Jakabfi Dávid egyedi tányérdesszertjével keltette fel a francia cukrászok érdeklődését. A Lychy Pink nevű kreációja egy rózsa, málna és licsi ízű alkotás, melyben 7-féle textúrát jelenített meg a tányéron. Ezzel az eredménnyel Dávid immáron beírta magát a legnagyobbak közé, és egyúttal öregbíteni tudta hazánk cukrászatának ismertségét.

Jakabfi Dávid: „Az alázatos és kitartó munka mindig újabb és újabb gyümölcsöket teremt.” #

 

Tags: , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE