fbpx

Na ez nem piskóta! Kétségtelenül a legismertebb kedvenc, ami mindenhol jelen van. A sütemények, az ételek elengedhetetlen tartozéka. Ki ne emlékezne arra, mikor a nagyi kihúzta a tepsit, és a forró piskóta illata átjárta a konyhát. Vagy mikor a játszótérről visszatérve ezzel fogadott minket, és csak annyi kérdés volt, hogy barack- vagy szilvalekvárral szeretnénk. Megjelenhet előttünk az iskolai menza, sőt, még manapság is találkozhatunk vele nyakon öntve csokoládéval.

Fotó: Pixabay

Ha valaki nem emlékezne, készítse el!

Garantáltan sikert fog aratni mindenki ezzel az egyszerű finomsággal! Nem kell hozzá óriási tudás, ha követjük a receptet. Talán csak annyi, hogy ne égessük oda a piskótát! Minden korosztály számára tökéletes, ebben tényleg nincs nagyon kivétel.

Piskóta: 5 db tojás, 30 dkg cukor, 30 dkg finomliszt, 1 tk sütőpor, 1 dl víz, be a sütőbe!

Csokiöntet: 1 tasak csokoládés pudingpor (főzős), 2 tk cukrozatlan kakaópor, 5 csapott kanál cukor, 8 dl tej.

Fotó: Pixabay

A piskóta

Világszerte közismert, Európából származó sütemény, mely tojásból, lisztből és cukorból készülő, könnyű tészta. Ruganyos, könnyed állagát a felvert tojásfehérje biztosítja. Bár eredetileg búzalisztből készül, ételérzékenyek alternatív lisztekből is elkészíthetik, például zabpehelylisztből. A piskótát a nemzetközi gasztronómiában savoyai tésztának (Gâteau de Savoie) nevezik.

Fotó: Pixabay

Az első piskóta

Az elmondások és a fennmaradt információk alapján VI. Amadé savoyai gróf (1334 – 1383) cukrásza készítette el elsőként. Egyes források szerint Spanyolországban, más források szerint Portugáliában találták fel. Az első írásos emlék 1615-ből Gervase Markham’s The English Huswife című szakácskönyvében szerepel róla. A francia forradalom után Benaud és Tavot párizsi cukrászok a liszt egy részét keményítővel helyettesítették még könnyebbé téve a tésztát, de ez nem maradt általánosan bevett módszer. A piskóta magyar elnevezése az olasz biscotto (kétszersült) szóból ered, de a német Biskotte bajor-osztrák piskótaváltozatát vettük át.

Igazából, mint a legtöbb alapvető ételnél, desszertnél, úgy a piskótánál sem lehetünk biztosak abban, hogy mikor, hol, és pláne ki készítette el először.

Fotó: Pixabay

Piskótával a világ körül

Portugáliában a Pao de Lo egészen a középkorig, a XV. századik nyúlik vissza. Ebben az időben az apácák készítették el a katolikus vallási ünnepekre, mint például húsvétra vagy karácsonyra. A portugál piskótát teával és rebarbara- vagy málnalekvárral fogyasztják. Olasz és spanyol eredete Giovan Battista Cabona péknek köszönhető, aki eleinte Madridban, később a spanyol udvarban tevékenykedhetett. Egy fantasztikusan lágy tortával kényeztette az uraságokat, mely aztán gyorsan el is terjedt. Természetesen piskótaalapra készült. A britek piskótája, a „sponge cake” és a Viktória-torta is az ő alapreceptje szerint készült. A vajas, cukros alapból kiinduló citromillatú piskótafajta akkor még nagyobb sikereket aratott, mikor 1843-ban Alfred Bird feltalálta a sütőport. Ettől a tészta még könnyebb lett, a színe is megváltozott aranysárgára. Japánba a kereskedelmi hajózás által érkezett meg a piskóta. A kasutera, a piskóta receptje terjedt el a leggyorsabban, persze az ottani pékek, cukrászok a saját ízvilágukra formálták. Manapság mézzel, cukorral és kukoricasziruppal készítik.

Fotó: Pixabay

Minden háziasszony el tudja készíteni

Mivel a világ egyik legegyszerűbb süteményéről beszélünk, nem kell túl nagy konyhai gyakorlat hozzá. Elég nehéz elrontani, és megannyi módon lehet variálni. Pontosan ezért arat a mai napig is sikereket, hiszen lekvárral, csokoládé- vagy vaníliaöntettel, gyümölccsel, és még tényleg számtalan módon fogyaszthatjuk. A rutinosabbak készíthetnek belőle piskótatekercset, megadhatja a torták alapját, használhatjuk tölteléknek, és szinte bármit adhatunk hozzá, akár még zöldségeket vagy húst is.

Fotó: Pixabay

A világ legjobb séfjei is szeretik

Alain Ducasse emblematikus figurája a francia és a nemzetközi gasztronómiának. Ma már igazi etalon! Híres Michelin-csillagos csúcséttermeiről, könyveiről, új koncepcióról vagy konyhatechnológiai újításokról. Még neki is van piskótareceptje.
Hozzávalók: 20 g vaj, 80 g barna cukor, 60 g BL 45 liszt, 60 g keményítő, 165 g kristálycukor, 100 g tojássárgája, 150 g tojásfehérje, 1 g só
Elkészítés: Az előre lehűtött tortaformát kikenjük a vajjal, és beterítjük a barna cukorral. A maradék barna cukrot finoman kiöntjük a formából, majd a kikent formát visszatesszük a hűtőbe. Átszitáljuk a lisztet a keményítővel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval. Közben a cukrot és a sárgáját kikeverjük habosra, majd simára eldolgozzuk benne a lisztes keveréket. Egy spatulával lépésről lépésre belekeverjük a tojásfehérjehabot, anélkül, hogy összetörnénk, mindig csak egy irányba keverve, éppen csak addig, amíg a fehérje már nem különböztethető meg benne. Áttöltjük a sütőformába, amelynek a nyers tészta legfeljebb a 2/3-ig érhet. 170°C-on 20 percig sütjük, majd 150°C-on további 10 percet. A sütőből kivéve 2 percig pihentetjük, majd a formából egy rácsra kifordítva hagyjuk kihűlni. Felvágás előtt meghintjük a porcukorral.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE