fbpx

A chutney-ban az a fantasztikus, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható. Működik mártogatósként, húsok mellé szószként, de egy mutatós üvegben szép szalaggal átkötve még ajándéknak is tökéletes!

Hozzávalók 6 db 250 ml-es üveghez:

  • 35 dkg salottahagyma
  • 2,5 kg szilva
  • 30 dkg barna cukor
  • 50 ml balzsamecet
  • 3 dkg friss gyömbér
  • 50 g őrölt fahéj
  • 50 g őrölt szegfűszeg
  • 25 g őrölt fehér bors
  • 30 g só
  • 10 dkg kókuszzsír

A szilva chutney elkészítése:

  • A salottahagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra, majd a kókuszzsíron kezdjük el pirítani. Amikor üveges lesz a hagyma, rátesszük a szilvákat.
  • Reszeljük rá a gyömbért, majd mehet rá minden fűszerünk és ízesítőnk. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, és el nem veszti a térfogata kb 60%-át. Ha homogénebb végeredményt szeretnénk, főzés közben egy botturmix segítségével pürésítsük.
  • Ízlés szerint adhatunk hozzá frissen őrölt csilipaprikát, vagy ha igazán gourmék akarunk lenni, akkor 5 cl szilvapálinkát. Utóbbi esetében arra ügyeljünk, hogy az alkoholt égessük ki, mielőtt a szilvához adjuk.
  • Ha készen vagyunk, sterilizált üvegekbe még forrón töltjük, és 2 napra száraz dunsztba helyezzük.

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE