fbpx

A találgatások és kérdések ideje már lejárt. Elméletileg túl vagyunk a COVIDválságon, amely drasztikusan érintette a vendéglátást. Merőben új helyzet jött létre, amit eddig még senki nem tapasztalt. Fontossá vált az emberi hozzáállás, a felelős magatartás. A fennmaradáshoz teljesen új metódusokra volt szükség. Tökéletes recept nem létezik. Minden egységnek egyénileg kellett megoldásokat találni.

Fotó: Pixabay

Előzmények, történések

A pandémia sajnos világméreteket öltött, mely számos területre komoly hatást gyakorolt. A megszorítások rendkívüli, eddig még soha nem tapasztalt helyzetet okoztak. Az elképesztően nehéz szituációból sokan jöttek ki vesztesül. Voltak, akik mindent beáldoztak a fennmaradásért, és voltak, akik feladták. A vírushelyzet alkalmat adott arra is, hogy sokkal tudatosabban, felelősebben figyeljünk az egészség megóvására, a higiéniai követelmények maximális betartására.

Fotó: Pixabay

A drámai helyzet alapjaiban változtatta meg a vendéglátás szereplőinek gondolkodásmódját. Arra sarkallta őket, hogy merőben új, innovatív és gazdaságos megoldásokkal rukkoljanak elő. Egy kicsit minden lelassult, megváltozott. Fellendült a házhoz szállított ételek piaca, és átalakultak a fogyasztói és vendég szokások. A mérhetetlenül sok változás által a megszokott elavulttá vált, a bevett szokások nem hoztak, és a mai napig nem hoznak eredményt.

Fotó: Pixabay

Szigorúbb rendszerek szerint

A koronavírus-válság kevés ágazatot érintett olyan súlyosan, mint az élelmiszeripart és a vendéglátást. Bár sok vállalkozás képes volt alkalmazkodni az „új normálishoz”, a jövő még mindig bizonytalan. Sokkal szigorúbbak lettek a szabályok, a már meglévő alapvetéseket is jóval figyelmesebben tartják be a vendéglátóhelyek. Nem szabad elfelejteni a magasabb élelmiszerbiztonsági és járványügyi kockázatot, hiszen azok ugyanúgy léteznek, ahogy eddig. Mindeközben a globális felmelegedés hatása rányomta a bélyegét az alapanyag-ellátásra, a gazdasági válság pedig az árak emelkedését eredményezte. A helyzet kihívásokkal teli, akár az érintett szektorokról, akár a financiális környezetről, akár az állami intézkedésekről beszélünk.

Fotó: Pixabay

A problémák nem múltak el

Őszinte aggodalomra adhat okot a vendéglátás jövője. Az éttermi szakemberek túlnyomó többsége érezte úgy, hogy a gazdasági helyzete megingott. Hazánkban kevesen tudtak élni a kormányzat által nyújtotta megoldásokkal és lehetőségekkel. Jószerével „saját zsebből” kellett finanszírozni a működtetést. Ez két következménnyel járt. Komoly bezárási hullámmal, és pályaelhagyók tömegével. A folyamat azonban még nem állt meg, hiszen a vírushelyzet következményei befolyásolták a világgazdaságot, ezáltal pedig a vendéglátás és a turisztika működtetésének költségeit.

Fotó: Pixabay

Sokan úgy tartják fenn az iparágat és a vállalkozásaikat, hogy új stratégiákat dolgoztak ki. Erre azonban nincs általános recept. Minden vendéglátóhely külön világ, ahol egyedi megoldásokat kell alkalmazni. Mindenki számára szükségessé vált a saját rendszerének frissítése, rentabilitásának megteremtése. Rengetegen folyamodtak hitelhez, hagyatkoztak az állami segítségre, és egyéb forrásokból próbálták finanszírozni a működést. Olyanok is voltak, akik innovációval, előre meneküléssel oldották meg a problémákat. Az biztos, hogy mindazok, akik ma vendéglátással foglalkoznak, rengeteg áldozatot hoztak, és hoznak most is.

Fotó: Pixabay

Hol tartunk most?

Az iparág szakemberei reálisan látják a jövőt. A problémáktól függetlenül sok étterem nyitott újra, és azóta keményen dolgoznak. Mindenki felelőssége megnövekedett. A megváltozott vendégigényekhez, az alapanyagárak emelkedéséhez, a működtetés költségeinek növekedő tendenciájához mind rugalmasan alkalmazkodni kell.

Jelenleg leginkább a belföldi vendégekre lehet alapozni, és rájuk építeni az egységek rentabilitási mutatóit. Rendkívül fontos a minőség megtartása, a vendégelégedettség, és a szolgáltatások színvonalának emelése. Az adott lehetőségek mentén kétségtelenül nehéz feladat. A vendégek már nem félnek közösségekbe menni, de a pénztárcák leapadtak. A spórolás, a meggondolt költekezés lett jellemző a társadalomban. Ezért a vendéglátó egység rentábilis működését nem csak a szakmai megoldások, hanem a társadalmi folyamatok is befolyásolják. A jövő építéséhez sokat tesznek hozzá azok a szakmai szervezetek, akik a kormányzattal egyeztetve, különféle lehetőségeket, stratégiákat hoznak létre a szektor fellendítése érdekében.

Fotó: Pixabay

A COVID munkavállalókat, vállalkozásokat tizedelt meg. Roppant magas lett a bizonytalansági faktor. A nehézségektől függetlenül a szektorban dolgozók, a munkaadók és a munkavállalók mindent megtesznek. Köszönhető az elhivatott szakembereknek, hogy bizakodhatunk a jövőben. Akik most állták a sarat, létfontosságú szerepet fognak jelenteni az iparág fellendülésében, és stabil jövőjének megteremtésében.

Tags: , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE