fbpx

A házi sushi hallatán sokan megijedhetnek, de aggodalomra semmi ok! A nigiri az egyik legkönnyebben elkészíthető sushi. A legjobb, ha egy kis kézműves játéknak fogjátok fel, aminek egészen véletlenül vacsi lesz a vége.

Hozzávalók:

  • 200 g sushi rizs 
  • 0,5 dl rizsecet 
  • 25 g kristálycukor 
  • 2 tk só 
  • 1-1 csomag sushi topping (lazac, tintahal, garnéla) 
  • 1 tubus wasabi 
  • 1 üveg sushi gyömbér 
  • ízlés szerint szójaszósz 

A nigiri sushi elkészítése:

  • A „legbonyolultabb” része a sushi rizs elkészítése. A rizsecetet a cukorral és sóval tegyük fel főni addig, míg jól összeolvadnak az alkotók. Ezt tegyük is félre hűlni.
  • Most jön a melósabb része, ami nagyobb türelmet, odafigyelést igényel, de higgyetek nekem, megfogja érni! A sushi rizst egy tálba tesszük és hideg folyó víz mellett alaposan átmossuk. A lényeg, hogy mikor felöntjük a rizst hideg vízzel, kezünkkel óvatos mozdulatokkal forgassuk át a tálban a rizst. Ettől zavaros lesz a víz, de ne ijedjünk meg tőle, ezt le is fogjuk önteni.
  • Ezt addig ismételjük, míg a rizsnek tiszta vize nem lesz, majd szűrjük le. 1 rész rizshez 2 rész vizet fogunk használni, csak úgy, mint hagyományosan.
  • Tegyük a lábasba a megmosott rizst, és öntsük fel a kétszeres mennyiségű vízzel. Addig kell főznünk, amíg elfő róla a víz, ez nagyjából 15 perc.
  • Fele rizsecet-redukciónkat öntsük rá, majd egy szigorúan szélesebb fakanállal óvatos mozdulatokkal keverjük át, majd fedjük le és hagyjuk pihenni 15 percig.
  • Ezután öntsük rá a maradék rizsecet-redukciót, keverjük át, és ismételten hagyjuk minimum negyed órát pihenni, még jobb, ha hagyjuk magától kihűlni.

Formázás:

  • A nigirik összerakása innen már nem is lehetne egyszerűbb. Enyhén vizezzük be a kezeinket, tényleg enyhén, épp csak annyira, hogy a rizs ne ragadjon a kezünkhöz, majd ezzel az enyhén vizes kézzel tegyünk egy kisebb mennyiségű rizst a tenyerünkbe.
  • Formázzunk kisebb hengereket, kb. gyűrűsujjnagyságúakat.
  • Ha megvagyunk a formázással, tegyük őket a munkapultra. Az előre leszeletelt toppingokból egyet tegyünk a bal tenyerünkbe, majd helyezzük rá a kis rizshajónkat, fordítsuk meg, a jobb kezünkkel szépen simítsuk rá, és kész is a nigiri sushi.  
  • Tálaláskor sushi gyömbérrel, wasabival és szójaszósszal kínáljuk.  

Jó étvágyat! 

Tags: , , , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE