fbpx

Egy polip bent a konyhában?! Ne ijedjünk meg, csak elhoztuk nektek a sous vide polipkarunkat egy zseniális receptben tálalva. Igazi nyárbúcsúztató finomság!

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 csomag vákuumban párolt polipkar  
  • 1 db lime  
  • 1 ktg friss koriander  
  • 4 db nagyobb édesburgonya  
  • 0,5 kg burgonya  
  • 10 dkg vaj 
  • 1 db citrom  
  • 1 db narancs  
  • salátamix  
  • 0,25 kg koktélparadicsom  
  • 1 db kaliforniai paprika  
  • olívaolaj 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 1 kt friss petrezselyem 

A burgonya és dresszing elkészítése:

  • Kezdetnek mossuk meg az édesburgonyákat, vágjuk félbe, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Egy kis kés segítségével több helyen szurkáljuk meg az oldalát. Ez segít nekünk, hogy a sütőben töltött idő alatt kellemesen átsüljön mindenhol. Locsoljuk meg olívaolajjal, és tegyük a 160-165 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percig.
  • Ez idő alatt pedig készítsük el a salátadresszinget. Fél citrom, narancs és lime levét öntsük egy kis tálba.
  • Reszeljük bele a fokhagymát, és tegyük hozzá a finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy kellemes sűrűséget kapjunk. Ne legyen túl folyós, de azért tudjuk vele locsolgatni majd a salátát. Ezt rakjuk félre pihenni. 
  • A burgonyákat pucoljuk meg, daraboljuk fel, és sós hideg vízben tegyük fel főni. Közben egy másik edényben kezdjünk el vizet melegíteni – ez a polipkarokhoz fog kelleni.  

A saláta elkészítése:

  • Amíg minden fő, sül vagy melegszik, készítsük elő a salátát. Alaposan mossuk meg hozzá a paradicsomot, a kaliforniai paprikát és a salátát is. A koktélparikat felezzük, a kaliforniai paprikát vágjuk tetszőleges darabokra, és ha igazán szeretnénk megspékelni, a narancs másik felét is pucoljuk meg és daraboljuk bele. Vigyázzunk a magokkal, és keverhetjük is össze, egyelőre a dresszing nélkül.
  • Közben a burgonyák megfőttek, így szűrjük le, tegyük hozzá a vajat, és a krumplinyomó segítségével törjük össze, majd habverővel keverjük ki.
  • A megsült édesburgonyákat vegyük ki a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, a héját egyszerűen húzzuk le, majd adjuk hozzá a burgonyapüré-alapunkhoz.
  • Adjuk hozzá a másik fél lime levét, és reszeljük bele a héját is.
  • Adjuk hozzá a finomra vágott koriandert, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy villa segítségével nyomkodjuk szét, keverjük el, és kész is! 

A polip elkészítése:

  • Miután felforrt a polipkarhoz feltett víz, vegyük le a tűzről, és a kiolvasztott polipokat a sous vide zacskóban hagyva temperáljuk maximum 8 percig. Közben hevítsünk fel egy serpenyőt, öntsünk bele olívaolajat, adjunk hozzá egy kevés vajat és zúzott fokhagymát.
  • A temperált polipokat szedjük ki a zacskóból, és tegyük bele a forró serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, és a kellemes ízhatásért facsarjunk rá egy kevés citromlevet, majd így grillezzük 2-3 percig. A polipkarok így ízgazdagok, szaftosak és omlósak lesznek. 
  • Tálalás előtt a salátát a már elkészített dresszinggel keverjük össze. Az édesburgonya-püréből tegyünk a tányér közepére, halmozzunk rá egy kevés salátát, és helyezzük rá a grillezett polipkarokat. Tálaláskor szórjunk rá friss, finomra vágott petrezselymet és koriandert. #
Tags: , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE