fbpx

A gasztronómia különlegessége, hogy amilyen széles a tárháza, az emberek többsége mégiscsak a legegyszerűbb ételeket szereti a hétköznapokban. Pont ilyen a gombóc, bármilyen formában is legyen.

Amikor megkérdezem a barátaimat vagy a családtagokat, hogy mit ennének szívesen aznap, többségében, azonnal nem tudnak választ adni rá. Vannak viszont olyan ételek, amelyek bármikor jól esnek. Ilyen egy jó tejfölös lepény, paradicsomos tészta sok sajttal vagy egy burgonyagombóc töltve, tejföllel a tetején. Mindhárom egyszerű és nem túl tolakodó, ami jöhet akár ebédre, vacsorára, sőt a lepény és a gombóc még reggelire is jól esik egy rohanós napon.

www.pxabay.com

A gombóc egyszerű, gyors és laktató

Percek alatt kifőzhető, mindenki szereti és, ha már a gombóc előkészített, akkor csak hagymát kell pirítani alá vagy szalonnát mellé és már tálalhatjuk is. A alapvetően a gombócok többsége krumpliból, lisztből és kevés tojásból készül, ai aztán ízlés szerint variálható. Egy univerzális tészta, ami lehet édes és sós is, nem hivalkodó ízekkel, ami mindenhez illeszkedik. Egy vadsülthöz, egy pörkölthöz, vagy az idénygyümölcsökhöz édes tejföllel, dióval, mákkal, morzsával. A fagyasztóban a gombóc sokáig eláll és mindig akkora adagot kell csak kivenni, amennyire szükségünk van. Ha mi készítjük, ha rendelünk, mindkét esetben érdemes nagyobb adagban gondolkodni, hogy időhiány esetén, csak elővegyük egy párat a fagyóból.

Töltve a a legjobb

Köztudottan az ország egyik nagy kedvence a töltött hús, főként, ha az még rántva is van. Legyen szó menzáról, anyu konyhájáról vagy egy gyorsbüféről, bármikor jöhet egy cordon bleu vagy egy sajttal töltött csirkemell. Ugyan így vagyunk a csokoládékkal, a kekszekkel és persze a gombócokkal is, a töltelék olyan, mint egy kinder meglepetés, mindig örülünk neki, bárhol is van. Ha édes, akkor a mogyorókrém, a lekvár vagy a vanília vezeti a sort, amennyiben sós a töltelék, úgy a sajt, a bacon, a sonka és a töpörtyű. A tepertő vagy máshol töpörtyű maga a házias ízek szimbóluma. Pörc íz, zsír, krémesség és tökéletes párosítás a burgonyával. Éppen ezért a régi konyha egyik bevált receptje a tepertőkrémmel töltött burgonyagombóc, hiszen ezek az alapanyagok többségében megtalálhatóak voltak a konyhán. Ma már még egyszerűbb a megoldás, hiszen a gombóc rendelhető és csupán ki kell főznünk, egy adag fokhagymás tejfölt kevernünk mellé és hagymát pirítani.

www.pixabay.com

Tudtad? A tepertő egészséges zsírforrás a húsevők számára. Évek óta népszerű az a diéta, amiben minden étkezés után 2 kocka tepertőt el kell fogyasztani. A zsír kis mennyiségben hasznos és vitaminokat is tartalmaz a mellett, hogy ápolja a bélrendszerünket, gyomrunkat.

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE