fbpx

Az ősszel együtt beköszöntött a hideg is, így jobb az otthon melegében bekuckózni de szerencsére ott is lehet fesztiválhangulatot teremteni. Nem csak családtagok és barátok fogják élvezni ezt a sörös csirke receptet, hanem még a csirke is! 

Hozzávalók 4 főre:

A sörös csirke elkészítése:

  • A csirkét kívül-belül alaposan dörzsöljük be sóval, borssal és a fűszerkeverékkel, majd egy pár órán keresztül pihentessük a hűtőben. Addig társasozhatunk, teázhatunk vagy ne adj’ isten koccintsunk egy pofa sörrel a haverokkal.  
  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra és helyezzük a csirkét mellel felfelé egy kiolajozott tepsire. Dörzsöljük be olívaolajjal, majd tegyük rá a vajszeleteket. A csirkét töltsük meg a félbevágott citrommal, 6 gerezd fokhagymával és a fűszernövényekkel. Öntsünk alá sört és süssük 45 percig. 
  • 20-30 perc elteltével ellenőrizzük és locsoljuk meg ismét sörrel, kanalazzuk rá a körülötte burjánzó vajas levet és süssük tovább. 

A sajtmártás elkészítése:

  • A mártáshoz forraljunk fel 2,5dl sört.
  • Reszeljük le a cheddar sajtot és keverjük össze a liszttel. Adjuk a sörhöz a krémsajtot, valamint a lisztes reszelt sajtot, 2 gerezd reszelt fokhagymát, majd sóval, borssal fűszerezzük.
  • Folyamatos kavargatás mellett addig főzzük, míg a sajtok el nem olvadnak és krémes állaga nem lesz.
  • A tetejére dobjunk hideg vajkockákat és tálalásig hagyjuk így állni. Ez megakadályozza, hogy a mártásunk bebőrösödjön, ez az úgy nevezett montírozás. 
  • A csirkét 45 perc lejárta után további 35-45 percig süssük, közben folyamatosan zuhanyozzuk sörrel és locsoljuk a vajas közeggel. Ettől szép aranybarna lesz a csirke bőre és nem utolsó sorban szuper ropogós. 
  • Tálalás előtt pár perccel bő zsiradékban kisütjük a fűszeres-héjas burgonyagerezdeket. A kész egészben sült csirkét egy nagy tál közepére helyezzük, köré halmozzuk a burgonyát, locsoljuk rá a csirke sült levét. A sajtmártást kínáljuk hozzá külön és máris Oktoberfestet varázsoltunk az asztalunkra! 

Jó étvágyat! 

Tags: , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE