fbpx

Koronázzuk meg az Oktoberfestet egy igazán ropogós, omlós, sörben sült bőrös karajjal. Figyeljük, „simogassuk”, locsoljuk. Mi kell annál még több, hogy a saját szaftjába is bele mártogatjuk?! Egy korsó sör, amivel öblíthetjük! Kövessétek a receptet lépésről-lépésre és a siker garantált.

Hozzávalók 4 főre:

A bőrös karaj elkészítése:

  • A bőrös karajt tetszőlegesen bevagdossuk, majd jól bedörzsöljük sóval és borssal.
  • A szalonnát szeletekre vágjuk, beirdaljuk és egy magasabb falú tepsi aljába helyezzük és rá tesszük a karajt.
  • Halmozzuk köré a darabolt, pucolt répáka, burgonyát, zellert, a cikkekre vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát és a friss rozmaringot. 
  • Öntsünk alá kevés vizet, majd öntsük nyakon a sörrel. 180-200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60 percig süssük alufólia alatt. Közben többször locsolgassuk a sörrel és dörzsölgessük a bőrt a szalonnával. Ettől lesz igazán ropogós és fényes a bőre. 
  • 60 perc elteltével a karajról szedjük le a fóliát, locsolgassuk át a szaftjával, öntsünk rá még egy kevés sört és tegyük vissza a sütőbe, hogy a bőre szép aranybarna legyen. Gyakran ellenőrizzük és locsolgassuk. Miután elkészült, a karajt tegyük külön egy tálra pihenni, legalább 20 percig. Ezalatt pont elkészül a mártásunk!

A gravy elkészítése:

  • A felesleges zsírt kanalazzuk le a tepsiben maradt zöldségekről vagy egy papírtörlő segítségével itassuk le róla.
  • A zöldségeket törjük át burgonyanyomóval, passzírozzuk át egy szűrőn, szórjuk rá a lisztet és kezdjük el egy lábasban forralni.
  • Ezután öntsük fel a borral, alaplével és alaposan forraljuk vissza.

A zsemlegombócok elkészítése:

  • A parajos zsemlegombóccal annyi dolgunk lesz, hogy sós, forró vízben 30 perc alatt készre főzzük. Arra érdemes figyelni, hogy forralás után alacsonyabb tűzön főzzük, majd miután kész, 5 percig hagyjuk pihenni a főzőlében.
  • Tálalás előtt a bőrös karajt ujjnyi szeletekre vágjuk, a gombócok mellé kínáljuk, végül meglocsoljuk a mártással. Testesebb barna sörrel ajánlom. 

Jó étvágyat! 

Tags: , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE