fbpx

A tengerekből, óceánokból származó alapanyagok és a belőlük származó ételek roppant egészségesek. Nem véletlen, hogy azokban a kultúrákban, ahol a halfogyasztás tradicionális, sokkal kevesebb a szív- és érrendszeri betegségek száma. Emellett az ilyen ételek roppant izgalmas, különleges ízvilággal is bírnak.

Fotó: Pixabay

Az étkezés varázslatos velük

Nagyon sokfajta különböző kagyló található a piacon. A belőlük készített ételek a hazai kulináriában kifejezetten különlegesek. Egyedivé tehetik mind az otthoni ebédlőasztal, mint pedig az éttermek kínálatát. Akár kiegészítőnek, akár köretnek, akár főételnek fogyasztjuk a kagylót, egyedi, illetve új ízekkel ajándékozza meg az étkezésünket.

Fotó: Pixabay

Kagyló, mint élőlény

Leginkább helyhez kötött életmódot folytatnak, és ha helyváltoztatásba kezdenek, akkor is roppant lassan. Legtöbbször, nyéllel rögzülnek a tengerfenékhez és a sziklákhoz, ezért az árapály zónákban kevésbé találhatjuk meg őket. Héjuk alsó és felső teknőre tagolódik. Úgynevezett szűrő életmódot folytatnak, ami azt jelenti, hogy a résnyire nyílt héjukon át bekerülő vízből „szűrik ki” a tápanyagokat. Léteznek köztük tengeri és édesvízi fajok.

Fotó: Pixabay

A fekete kagylók

Kicsit szélesebb, de néha kisebb, mint közeli rokona a kékkagyló, ezért keresztezni is lehet őket. A legismertebb előfordulási helyei a Földközi-tenger, a Fekete-tenger és az Atlanti-óceán, illetve már Dél-Afrikában, az Egyesült Államok partvidékén és Hawaii közelében is megtalálható. Ebből adódóan nem is meglepetés, hogy leginkább az olasz, spanyol, portugál és természetesen a francia konyha elmaradhatatlan alapanyaga. Ezek az élőlények még a viszonylag szennyezettebb vízben is megélnek, ezért nagyon fontos élelmiszerforrás is lehet a jövőre nézve, főleg, ha a fenntarthatóságot is mérlegeljük. Tenyészteni is lehet, sőt ez manapság már bevett szokás arra, hogy kiszolgálhassák a gasztronómia igényeit. A kagylótenyésztés története több száz évre nyúlik vissza. Ha a tengerparton jár valaki és furcsa fából készített cölöpös kialakításokat lát, biztos lehet abban, hogy azzal találkozott. Európa szinte minden tengerparti országában foglalkoznak vele, de leginkább Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban találhatóak nagy számban a „kagylófarmok”.

Fotó: Pixabay

A kagyló a világ legegészségesebb alapanyagai közé tartozik

Mint minden tengeri eredetű élőlénynek, nagy a fehérjetartalma. Jelentős mennyiségben találhatóak benne telítetlen zsírsavak. A kagylóban van B12-vitamin, ami serkenti az idegek és az agy működését, ezen kívül pedig vasat, és más nehezen hozzáférhető ásványi anyagokat találhatunk bennük. Fontos magnézium és kálium forrás lehet. A kagylónak már régóta ismert fontos hatása az emberi szervezetre, hogy a benne található úgynevezett szterolok, a koleszterin felszívódását meg tudják akadályozni. A feketekagyló sok kalciumot, jódot és vasat tartalmaz. Az sem elhanyagolható, bár tudományosan nem bizonyított, hogy a kagyló afrodiziákum, de serkenteni tudja a vágyak kialakulását. 

Fotó: Pixabay

Kagyló előkészítés

Hazánkban a legkönnyebben beszerezhető fajták: a kékkagyló, a fekete kagyló és a fésűkagyló. A nyersen fogyasztandó kagylót a vásárlás napján meg kell enni. A kagyló héját mindig alaposan meg kell tisztítani, mivel a héj külső felületén sok apró láthatatlan szennyeződés lehet. Alapszabály, hogy amelyik kagyló főzés előtt már nyitva van, azt nem szabad felhasználni, hanem ki kell dobni. Ugyanez érvényes azokra is, amelyek a főzés után nem nyílnak ki. Mindenképp fontos a kagyló tárolásával és előkészítésével kapcsolatos ismeretek elsajátítása. Ha valaki nem egyből készíti el, fontos, hogy sós vízben tárolja. A kiálló részeket, az úgynevezett szakállt érdemes eltávolítani róla. A kagyló szezon leginkább az őszi és a téli hónapokra tehető.

Fotó: Pixabay

A kagyló ételek

Jó hír, hogy csupa könnyen elkészíthető ételt lehet varázsolni belőle. Természetesen nem árt utánajárni az alapvető műveleteknek, és a konyhatechnológiáknak, de minden gyorsan elsajátítható. Ámulatba ejthetjük a vendégeket és a családtagjainkat is a fekete kagylóból készült fantasztikus ételekkel. A legegyszerűbb és leggyakoribb, a kagylók vajon párolása, levesek, szószok, saláták készítése. Egyáltalán nem bonyolult művelet, a kagylót egyszerűen egy kis zöldséggel kell egyben főzni, megbolondíthatjuk fehérborral, fokhagymával, friss petrezselyemmel. Ha főzzük a kagylót, ne csodálkozzunk, ha gyorsan elkészül. Amint kinyílik, már vehetjük is ki és a feltétekkel szinte azonnal tálalhatjuk. A kagylóból készült saláták amennyire egyszerűek, annyira finomak is. Az északi népek pirított, vagy teljesen friss roppanós kenyérrel fogyasztják, Belgiumban pedig a sült krumplira esküsznek kísérőként.

Egyszerű, tápláló, egészséges alapanyag, és ha csak egy kis parmezán van a háznál, dobjunk a kagyló tetejére, szeljünk kenyeret, friss paradicsomot, szórjuk meg bazsalikommal, és királyi vacsorában lehet részünk.

Tags: , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE