fbpx

Itt a vénasszonyok nyara, így azt javasoljuk használjátok ki, hogy ameddig kint lehetünk a szabadban. És ha már kint vagytok, akkor miért is ne bográcsozhatnátok egyet a haverokkal? Kezdjük is egy kis kecses vadulással, vagyis a világ legjobb őzpörkölt receptjével.

Hozzávalók 4 főre:

Az őzpörkölt elkészítése:

  • Egy jó pörkölt főzés titka mindig a kiváló alap készítése. Ehhez nincs szükségünk másra, mint zsírra, hagymára, paprikára és érett paradicsomra. Miután raktunk egy jó kis tüzet a bográcsunk alá és gondosan felhelyeztük az állványra, rakjuk bele a zsírt, majd forrósítsuk fel.
  • Ezután adjuk hozzá a vékony, félfőre vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és kezdjük el lepirítani. Annak érdekében, hogy ne égessük le az alapot, alkalmanként öntsük fel egy kevés vízzel. Viszont megjegyezném, hogy nem kell félni, ha mégis kicsit lekap, mert lesz egy kellemes pörzsanyagunk, ami jó ízvilágot ad az ételnek.
  • Időközben adjuk hozzá az apró kockára vágott paprikát és ezt is jól pirítsuk le. Rakjuk bele a borókabogyót egy fűszertojásba és úgy adjuk hozzá az alaphoz, így nem fogunk ráharapni.
  • Az alap rotyogása közben vágjuk fel nagyjából 3×3 cm-es kockákra az őzcombot. Ezután mossuk kicsit át és csepegtessük le. Ezután adjuk hozzá az alaphoz és pirítsuk le.
  • Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk, hogy a hús kiadja a saját levét.
  • Miután ez megtörtént, láthatjuk, hogy a pörkölt tetejére kiült a zsír, erre mehet ízlés szerint a pirosfűszer paprika. De ne keverjük még el, hagyjuk, hogy a zsiradékban a fűszerünk kiadja színét és ízét.
  • Pár perc elteltével öntsük fel a vörösborral, keverjük el és hagyjuk rotyogni. A pörkölt készítése közben fokozatosan figyeljünk a folyadék pótlására, hogy le ne égjen.
  • Mikor félpuha a hús, adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot. Azért ajánlatott csak az étel felénél hozzá adni, mert magas savtartalommal rendelkezik, így ha már az elején hozzá adjuk akkor a hús rostjai megkeményednek és nehezebben fog megpuhulni.
  • Mikor már a paradicsom is teljesen szétfőtt, érdemes kóstolni és ha szükséges, ízesíteni. Következzen egy kis titok. Ha a végén teszünk bele egy kis cukrot, előfog nekünk hozni minden rejtett ízvilágot és egyensúlyba hozza az ételünk savasságát. 
  • A pörköltet gondos figyelés mellett addig főzzük, míg a hús kellemesen omlós lesz. A pörkölt szaftját a tartalmas alap adja, ami, ha mindent jól csináltunk, a főzés végére krémes lesz a húskollagén tartalmától.  
  • Tálaláskor kínáljuk kenyérrel, csalamádéval. 

Jó étvágyat! 

Tags: , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE