fbpx

Egy korrekt csülökpörkölt gondolata szerintünk azonnal beindítja a nyálelválasztást, így nem maradhattok recept nélkül! Tisztítsátok le a bográcsot hétvégére, hívjátok át a barátaitokat, mert ennek kelleni fog egy kis idő, de addig szerencsére megválthatjátok a világot.

Hozzávalók 8 főre:

A csülökpörkölt elkészítése:

  • A kockára vágott szalonnát, bőrével együtt dobjuk a bográcsba és pirítsuk zsírjára.
  • Adjuk hozzá a félfőre vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát.
  • Ezután rakjuk bele a kockázott paprikát, paradicsomot és pirítsuk tovább.
  • Mehetnek az előre darabolt körmök, pirítsuk velük még tovább, majd öntsük fel a sörrel és ezzel kezdjük el főzni.
  • A körömnek 1,5-2 óra szükséges, míg kifő belőle a kollagén, amitől igazán krémes és sűrű lesz a pörkölt szaftja. Ez idő alatt azért időnként rázogassuk, kevergessük és ha szükséges, öntsünk alá vizet, hogy ne égjen le. 
  • Amíg rotyog az alap, a filézett csülköt vágjuk kb. 3×3 cm-es kockákra.
  • Amint a körmök megpuhultak, rakhatjuk hozzá a kockázott csülökhúst, majd sózzuk, borsozzuk és ízesítsük fűszerköménnyel.
  • Mikor a hús kiadta a levét, és a zsír is kiült a felszínére, szórjuk rá a fűszerpaprikát. Fontos, hogy még ne keverjük el, hagyjuk, hogy kioldódjon az íze és színe. Ezt főzés során még 2-3 alkalommal megismételhetjük. Szerintem, ha fokozatosan adjuk hozzá, ahelyett, hogy egyszerre tennénk, tökéletesen vöröses és ízletes pörköltet kapunk.
  • A pörköltet addig főzzük, míg a csülök szaftos és omlós nem lesz, a pörkölszaft pedig krémes. 
  • Tálalás előtt a kész burgonyagolyókat csak mossuk át, és egy serpenyőben szalonna zsíron pirítsuk meg. Kínáljuk friss kenyérrel, savanyúsággal. 

Jó étvágyat! 

Tags: , , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE