fbpx

A csokipasztillák olyan alapanyagok, melyek mindennemű csokizáshoz ideálisak. Könnyen olvaszthatóak, akár a cukrászatban, éttermi desszertek készítésében, akár a háztartásokban egyszerűen használhatóak. Az ünnepek eljövetelével, érdemes elgondolkodni azon, mit is jelenthet egy jól megkomponált sütemény a vendégeink számára. Imádod a csokoládét? Netán a család őrül meg a csokis desszertekért? Ez a megoldás!

Fotó: Pixabay

Miért érdemes használni?

A csokoládé pasztillák, melyek a Matusz -Vad is forgalmaz, nagyban megkönnyítik a konyhai munkát. Egyértelműen jó velük dolgozni, hiszen könnyebben felolvaszthatók, ezáltal egyszerűbben kezelhetőbbek. Előnye még, hogy mivel teljesen előkészített alapanyagról beszélünk, akár egyből felhasználhatjuk süteményekbe, olvasztás nélkül is. Alkalmazható krémek készítéséhez, forró csokoládéhoz, bonbon, sütemény megalkotásához. Ha pedig kicsit pikánsabb ötlettel élhetünk, akár húsok mellé, vagy öntetekbe is tökéletes alapanyag.

Fotó: MATUSZ – VAD

A pasztilla

Elsődleges jelentése poralapú hatóanyag és kötőanyag keverésével előállított, lemez vagy korong alakúvá formált termék. Lenyelhető, elszopogatható vagy vízben oldható gyógykészítmény is állhat a szó mögött, a gasztronómiában, cukrászatban ízadalékként és alapanyagként használható. Általában préselés technológiájával állítják elő, a tablettáktól az elkészítés módja különbözteti meg. Az viszont biztosan kijelenthető, hogy megkönnyíti a konyhai munkát és garantáltan jó, állandó minőséget tesz lehetővé.

Fotó: Pixabay

Hogyan készül a pasztilla?

A csokoládé gyártásához finomra őrölt kakaó babot használnak. A minősége annál jobb, minél nagyobb mennyiségben tartalmaz kakaót. Cukor és kakaóvaj hozzáadásával, hengerléssel finomítják, hogy a szemcsék minél kisebbek legyenek. Ennek a technológiai megmunkálásnak köszönhetően jön létre a kakaómassza. A következő fázisban, a konsírozásban tovább keverik, darálják, finomítják. Újra adnak hozzá kakaóvajat. Ezután ismét egy keverési fázik következik, mely által még homogénebb lesz az elegy, a folyamatos levegőztetés által pedig veszít a keserűségéből. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, a temperálás következik. Ez azt jelenti, hogy majdnem forrásig hevítik, majd hűtik az elegyet, és ezt többször is megismétlik. Ennek köszönhetően lesz a csokoládé lágy textúrájú és élénk fényes színű. A kész elegyet ezután különböző formákba öntik és csomagolják.

Fotó: MATUSZ – VAD

Mitől jó a csokipasztilla?

Amennyiben megfelelő a temperálás, gyönyörű fényű, roppanós csokoládé készíthető belőle. Akkor megfelelő, ha a kakaóvaj tartalma révén kellemesen olvad a szájban. Rendkívül fontos, hogy válogatott kakaóbabból készüljön, mivel ennek köszönhetően arányos lesz a kakaó kesernyés íze és az adalékok édessége. A csokoládé állaga is rendkívül fontos tényező a felhasználhatóság szempontjából. A kakaó és a cukor szemcsemérete befolyásolja a folyósságát, a különféle konyhatechnológiai műveletek során. A viszkozitást viszont az is nagyban befolyásolja, hogy milyen magas zsírtartalommal rendelkezik az alapanyag.

Tags: , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE