fbpx

A bébipulyka sosem maradhat el a britek karácsonyi asztaláról, így most mi is elkészítettük, hátha kedvet kaptok valami újdonsághoz. Nem fogunk hazudni, idő az kelleni fog, de az ünnepek alkalmával megéri elkészíteni, mert garantáltan minden falat kárpótolni fog!

Hozzávalók 4 főre:

A bébi pulyka elkészítése:

  • 250 g vajhoz adjunk hozzá finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, facsarjuk bele egy egész citrom levét és 5 gerezd zúzott fokhagymát.
  • Alaposan keverjük össze és kész is a fűszervaj.
  • Az egész pulyka belsőjét sózzuk, borsozzuk, rakjuk bele a maradék fokhagymát, egy egész citromot, sárgarépát, felezett vöröshagymát héjastól, 2 szál rozmaringot, valamint a babérlevelet.  
  • Kézzel nyúljunk óvatosan a pulyka mellrészénél a bőre alá, vigyázva, hogy ne szakadjon ki a bőre és töltsük meg a fűszervaj kétharmad részével, majd oszlassuk el a kezünk segítségével.
  • A maradék fűszervajjal kenjük be a pulykát kívülről, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és tegyük 210 fokra előmelegített sütőbe. 15 perces sütés után vegyük ki és borítsuk be baconszalonnával a pulykamellet.
  • Tegyük vissza, és 165 fokon süssük tovább. Sütés idejét kalkuláljuk a pulya súlyának megfelelően, vagyis 1 kg/30 perccel számoljunk.

A gravy mártás elkészítése:

  • Sütés után tegyük félre a pulyka pecsenyeszaftját.
  • A bacönt vágjuk kisebb darabokra és pulyka belsejében lévő zöldségekkel olívaolajon pirítsuk tovább egy lábasban.
  • Adjunk hozzá 2-3 szál rozmaringot majd öntsük fel a ciderrel. Újraforralást követően egy krumplinyomóval törjük szét ezt a cideres-zöldséges alapot, majd öntsük fel a pecsenyeszafttal. Újabb forralást követően szűrjük le és kész is a gravy mártás. 
  • A kelbimbókat blansírozzuk, majd a maradék vajat forrósítsuk habzásig egy serpenyőben és pörgessük át vele a zöldséget. Sózzuk, borsozzuk és kész is a köretünk.
  • Tálaláskor kínálhatunk még mellé burgonyapürét vagy sültburgonyát. 

Jó étvágyat! 

Tags: , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE