fbpx

Manapság a bölényhús iránti kereslet nem annyira tipikus. Ugyan növekvő tendenciát mutat, és rengeteg marketinget tesznek mögé, a széleskörű felhasználása még nem érte el a maximumot. Rendelkezésünkre áll, elérhető és roppant egészséges.

Fotó: envatoelements

Itt az idő, bölényt a tányérba!

Húsa általában egy kicsit sötétebb, vörösebb tónusú. Soványabb, mint a marhahús, de hasonlít hozzá. A bölény kiváló azoknak, akik figyelik a koleszterinszintjüket, viszont szeretik a húst. Fehérjében gazdag ételek készíthetők belőle, amik nem tartalmaznak antibiotikumot vagy hozzáadott hormonokat. Sokak szerint egyetlen hús sem táplálóbb, mint a bölény, persze mindennek megvan a maga ára.

Fotó: envatoelements

Tisztázzuk, mi is a bölény

A bölény emlős, párosujjú patás, tülkös szarvú. Egyedisége, hogy a mérsékelt öv legnagyobb szárazföldi emlőse. Testfelépítésük a szarvasmarháéhoz hasonló, viszont vannak különbségek. A marjuk (válltájuk) jóval magasabb és púposan kiemelkedik, a homlokuk szélesebb, a szarvaik a fejük elejéből indulnak ki, nem pedig a homlokcsont hátsó szegletéből. Szőrzetük puha, sűrű, színezetük barna, néhol fekete árnyalatú. A bölények az amerikai és európai bivaly rokonaik. Kevésbé hajlamosak a betegségekre, ezért gond nélkül egész évben a szabadban tarthatóak – ez kétségtelenül az egyedülálló húsminőség alapja. Régen körülbelül 60 millió bölény élt teljesen önellátóan az amerikai kontinensen, az indiánok “Tatankának” hívják őket. A populációt sajnos kiírtották, csak néhány száz állat maradt életben, de végül az egészséges és ízletes hús újrafelfedezése megmentette a fajt. Mára a bölényhús igazi csemegeként tért vissza a világ gasztronómiai életébe.

Beef meat baked with pineapple rings. Beef entricote in fruit marinade. Close up

A bölényhús egzotikus

Ha egy étterem étlapján belebotlunk a bölény szóba, ne is lapozzunk tovább, megtaláltuk, ami nekünk kell! A bölényhús íze a marhahús és vadhúsok összes előnyös tulajdonságát ötvözi. Nagyon sovány, de nem márványos, mint a marhahús. A bölény húst is közepesen kell elkészíteni, a finom zsírtartalma miatt. Így megtartja különleges aromáját, és magába zárja a húslevet, mely értékes ízekkel örvendezteti meg azt, aki megkóstolja. Mivel a zsír a fő ízhordozó, sokan csodálkoznak azon, hogy a bölényhús mennyire gazdag kulináris élményt ad anélkül is. Enyhébb, finomabb íze van, mint a marhahúsnak és kissé édesebb, a magasabb vastartalom miatt pedig ásványosnak, földesnek mondják. Azért egzotikus, mert a vad ízek sem tolakodnak ki belőle. Népszerűségének növekedése nem véletlen, hiszen az átlagos vörös húsokhoz képest feleannyira zsíros, viszont jóval kevesebb kalóriát tartalmaz.

Fotó: envatoelements

Tápláló és egészséges

A bölényhús a csúcsokat döntögeti. Kevés ilyen alapanyag van, ami ennél kézenfekvőbb lenne a szervezetünk számára. Gazdag vasban, cinkben és szelénben, a szervezetünk számára könnyen feldolgozható fehérjéket tartalmaz, így a bölényhús különösen emészthető. Alacsony koleszterin tartalom jellemzi, ezért kifejezetten ajánlatos a szívbetegek számára. Nagy mennyiségben tartalmaz számos nélkülözhetetlen tápanyagot, valamint B6- és B12-vitamint biztosít a szervezet számára. A bölény hússal egyszerre jutunk bőséges energiához, és tartóztatjuk fel a zsírsejtek újraképződését. Ezt elég kevés húsfajta képes megugrani. Az is hozzátartozik, hogy a bölényeket általánosan szabadon, természetes körülmények között tartják. Nem kell attól tartani, hogy a húsuk különféle mesterséges tápokat, hormonokat tartalmaz.

Fotó: envatoelements

Szakács szemmel

Minden főzési és sütési folyamat alkalmával a zsírszövetek tulajdonképpen szigetelnek. Mivel a bölény húsa kevesebbet tartalmaz belőlük, elkészítésük is egyszerűbb. Alacsonyabb hőmérsékleten és kevesebb ideig kell főzni. Tapasztalatok alapján a felezés szabályszerűsége érvényes. Tehát ha bölény húst készítünk, fele energiafelhasználással, fele hőfokon, fele idő alatt lehet vele dolgozni. Természetesen minden függ a hús minőségétől és nagyságától. Bármelyik klasszikus étel el lehet belőle készíteni, és teljesen jól tud működni akár gulyásleves, egy pörkölt is, viszont olyan plusz ízeket lehet elérni, amire nem is gondolnánk.

Tags: , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE