fbpx

Manapság ritkaság az egészben sült fürj, pedig nem csak finom, de nagyon látványos fogások készülhetnek a felhasználásával. Hogy még tovább fokozzuk az izgalmakat

Hozzávalók 4 főre:

A fürjhöz:

  • 8 db fürj 
  • 8 szelet bacon 
  • 2 db cukkini 
  • 1 db édeskömény 
  • 2 db kaliforniai paprika 
  • 3 dl száraz fehérbor 
  • Ízlés szerint só, bors
  • 15 dkg vaj 
  • 1 db citrom leve 

Sült burgonya: 

  • 1 kg burgonya 
  • 10 gerezd fokhagyma 
  • 10 szál friss rozmaring 
  • Olívaolaj 
  • Ízlés szerint só, bors
  • 3cl vörösborecet 

A burgonya elkészítése:

A burgonyát megpucoljuk, majd cikkekre vágjuk és átmossuk. Hideg, sós vízben főzzük elő, forrástól számítva 6 perc alatt. Ezután öntsük le róla a vizet és itassuk le a maradék nedvességet is. Helyezzük egy tepsibe 8 db fokhagymagerezddel, locsoljuk meg olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk. Adjuk hozzá a vörösborecetet és jól keverjük össze. Helyezzük 190 °C-ra előmelegített sütőbe, majd húsz perc múlva zúzzunk össze 2 gerezd fokhagymát, a rozmaringot aprítsuk finomra, öntsünk rá olívaolajat, keverjük el és süssük további 15 percig.

Az egészben sült fürj elkészítése:

A fürjek lábát kötözzük össze és forró vajon pirítsuk körbe. Öntsük fel a fehérborral és forraljuk addig, míg vissza nem redukálódik. Ezután szedjük ki a fürjeket és bordírozzuk baconszalonnával. A zöldségeket aprítsuk kisebb-nagyobb darabokra, adjuk hozzá a vajas-boros egyveleghez és pirítsuk le benne. Ezután helyezzük egy tepsibe a zöldségeket, rá a fürjeket és süssük 185 °C-on 20-25 percig. Locsoljuk meg a fürjeket a citrom levével és süssük további 10-15 percig.  

Tálalás előtt kevés olívaolajjal turmixoljuk le a zöldségeket és kínáljuk a fürjek mellé. 

Jó étvágyat! 

Tags: , , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE