fbpx

Egyértelműen van pár olyan hazai hal, ami mind a vendéglátósok, mint pedig az otthoni konyhák nagy kedvence. Hazánkban egyértelműen a ponty viszi a prímet, az amur viszont lecsúszott a dobogós helyről rögtön utánuk érdekes módon tengeri halak következnek a hekk és a tonhal. Sokan nem tudják, hogy az amur ugyanolyan könnyen felhasználható, mint a ponty, viszont húsa ízletesebb, rugalmasabb nála.

Az amur

Az amur a csontos halak osztályába, a pontyfélék családjába tartozik. Kína északi részén és Szibériában őshonos. Nem véletlen, hogy nevét az Amur folyóról kapta, mely Oroszország és Kína határfolyója, ennek középső és alsó szakaszán elterjedt faj. Leginkább folyóvizekben érzi jól magát, legszívesebben a gyors sodrású részeken tartózkodik. Hosszúkás, torpedó alakja, izmos teste közepes méretűnek mondható, általában 4-10 kg-os példányok kerülnek a halászok hálóiba. Már csak a méretéből kifolyólag is kifejezetten alkalmas konyhai felhasználásra.

Mivel növényevő, a világ szinte minden részén felhasználják tavak, tározók, csatornák vízinövényektől való megtisztítására. Tenyésztése miatt alkalmazkodott az állóvizekhez is. Magyarországon 1963-ban honosították meg.

Az amur húsa

Az amur húsa hófehér, ami jól mutat a tányéron. Emellett, mivel főleg folyami hal, rendkívül mozgékony, így nagyon minimális zsírréteget növeszt. Ennek köszönhetően a húsa száraz, és fűszerezéssel könnyen ízesíthető. Hasonlít a hazánkban népszerű ponty húsához, a különbség csak annyi, hogy a kisebb méretű amurok szálkásabbak. A magyar gasztronómia ugyanazon ételek készítéséhez használja fel, amelyeket egyébként hagyományosan pontyból készítenek.

Ugyan a tengeri fajok tápértéke magasabb, mint az édesvízi halaké, viszont az ökológiai egyensúly érdekében érdemes az itthon élő fajtákból is válogatni. Ha jobban utánajár valaki, meglepődhet mennyi finomság készíthető belőle. Érdemes minél szélesebb skálában feltenni őket az étlapra, amiben a MATUSZ -Vad kínálata is nagymértékben segít. Ráadásul kifejezetten jó diétázóknak, hiszen az egyik legkevésbé zsíros halunk.

Ugyan a tengeri fajok tápértéke magasabb, mint az édesvízi halaké, viszont az ökológiai egyensúly érdekében érdemes az itthon élő fajtákból is válogatni.

Fotó: Envatoelements

Miért egészséges a hal

A halhúsban bővelkednek a D, E, A, és B12 vitaminok. Nagy mennyiségben tartalmaznak nyomelemeket, cinket, szelént, kalciumot, magnéziumot, jódot, vasat. Az esszenciális aminosavak és Omega 3 zsírsavak egyik legalapvetőbb forrását jelentik számunkra. Fontos, hogy a halban kevés a koleszterin, viszont bővelkedik ásványi anyagokban, az emberi szervezet számára elengedhetetlen vasban, foszforban, káliumban és kalciumban. A benne található tápanyagok együttesen normalizálják a szív-ér rendszert, az emésztőrendszert, serkentik az agyi aktivitást. A halhús természetes antioxidáns forrás, amely segít a sejtek oxigénellátását, lassítja az öregedést, és rengeteg megbetegedés megelőzésének eszköze.

A magyarok egy főre eső halfogyasztása még mindig messze áll az uniós átlagtól. Még három kilót sem fogyasztunk belőle évente, miközben az uniós átlag minimuma 20-22 kg fejenként. Mindez pedig úgy, hogy hazánk adottságai miatt az édesvízi halfogyasztás élmezőnyében kellene lennünk. Ennek az átlagnak a növelése természetesen társadalmi metódusok, szokások változásán keresztül érhető el, amiben nagy jelentősége van a vendéglátóhelyek kínálatának is.

Bármilyen étel készíthető belőle, aminek receptjében a ponty szerepel alapanyagként. A húsa nagyon ízletes és tápláló.

Fotó: Envatoelements

Mit készítsünk amurból?

Bármilyen étel készíthető belőle, aminek receptjében a ponty szerepel alapanyagként. A húsa nagyon ízletes és tápláló. Készülhet belőle steak, hamburger, süthetjük egészben, rántva, csőben sütve, főzhetjük, párolhatjuk, bundázhatjuk. Nagyon jól megy hozzá a fokhagyma, a spenót, tejföl, citrom, a száraz fehérbor. Olyan kiváló ételek készülhetnek belőle, mint az amur zöldséges burgonyaágyon, fűszeres-tejszínes amur, amurragu, bundázott amur, vajas-fokhagymás amur, amurpörkölt, lecsós amur, halászlé, tepsiben sült amur.

Készülhet belőle steak, hamburger, süthetjük egészben, rántva, csőben sütve, főzhetjük, párolhatjuk, bundázhatjuk. Nagyon jól megy hozzá a fokhagyma, a spenót, tejföl, citrom, a száraz fehérbor.

Fotó: Envatoelements

Egyszerű amur recept: Egész amur fólia alatt sülve

Hozzávalók: 1 közepes méretű amur, citrom, méz, paradicsom, só, bors, fokhagyma, olívaolaj.

A halat megtisztítjuk, majd leöblítjük. Bedörzsöljük olívaolajjal, sóval és borssal. Megtöltjük paradicsommal, fokhagymával, és az előre kizsírozott serpenyőbe tesszük. Mellé helyezzük a maradék paradicsomot és fokhagymát, ízlés szerint citromszeleteket, kis vizet öntünk alá. Lefedjük fóliával, és előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül fél órát sütjük.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE