fbpx

Míg a nyugati világ gazdasági és rezsiválsággal küzd, a luxuskategóriás termékek és szolgáltatások piaca szárnyal. Az aranyélet szerves része a legmenőbb bárokba és éttermekbe járni: íme, a világ jelenleg legdrágább éttermei.

A KTCHNrebel év elején tett közzé egy friss listát a luxusok luxusáról. Azokról az éttermekről, ahol az étkezés olyan külsőségek között zajlik, akár egy színpadi show. Ahol olyan hatalmas csapatokkal dolgoznak, hogy egyetlen vendég lenyűgözéséért több éttermi dolgozó felel, és ahol az élmény messze túlmutat az étkezésen. A világ legdrágább éttermei között meglepő módon nem találunk dubajit, pedig óriási gasztroőrület övezi az utóbbi években az Emirátusokat.

Csillagászati árakon Ibizán

Sublimotion by Paco Roncero (Spanyolország, Ibiza)

Ibizán a Hard Rock Hotelben működik a Paco Roncero-féle gasztrocsoda közel tíz éve. Mindössze 12 vendéget fogad egy este, és egyetlen főnek 1900 euró (720 ezer forint) körüli összegbe kerül egy vacsora, amely a pezsgőt és borokat is tartalmazza.

Érdemes körülnézni az étterem Instagram oldalán, ha szeretnénk bepillantani a Sublimotion színekkel, neonfényekkel elvarázsolt világába, ahol a molekuláris konyha remekei mellett VR (virtuális valóság) szemüvegeket is kap a vendég. Az utolsó mozdulatig megkoreografált élménygasztronómiába az ízeken és látványon kívül teljes zenei program is bele van komponálva, és esténként a legmagasabb fokú konyhaművészet, a legprogresszívebb konyhatechnológiák, a művészetek és show-műsorok világa ad egymásnak randevút.

Műkincsek között

Guy Savoy de Paris (Franciaország, Párizs)

Egy párizsi luxusszálloda, a Hôtel de la Monnaie  nyújt otthont a francia csúcsgasztronómia egyik műintézményének. Kis árnyékot vet a nagy múltú étterem presztízsére, hogy az elmúlt hetekben a francia séflegenda elveszítette több mint húsz éve őrzött, harmadik Michelin-csillagát, így a továbbiakban „csak” kétcsillagos az étterem.

Vegetáriánus menüt is kérhetünk

A Guy Savoy de Paris-ban hat étkezőteremben ültetik le az elit vendégeket. A helyiségeket a pazar bútorzaton kívül kortárs festmények és szobrok díszítik, amelyek közül számos műtárgy François Pinault milliárdos üzletember tulajdona, amit a sztárséfnek kölcsön adott, hogy emelje vele az étterme miliőjét. A francia konyha előtt tisztelgő 13 fogásos menü ára fejenként 600 euró, vagyis 230 ezer forint körül alakul, és az efféle éttermekben köztudottan még egyszer ekkora összeget könnyen el lehet költeni a világklasszis italokra. Érdekesség, hogy Gordon Ramsay is Guy Savoy-nál tanulta ki a szakmát egykor.

Per Se, New York – USA

A világ harmadik legdrágább éttermében szintén a francia konyhaművészet szellemében fogannak az ételek, amerikai beütéssel. A Per Se egy manhattani felhőkarcoló-komplexumban, az előkelő Shops at Columbus Circle bevásárlóközpontban, azon belül is a Deutsche Bank Centerben működik.

Thomas Keller executive séf és tulajdonos honlapja szerint ő az első és mindezidáig egyetlen amerikai születésű séf, aki kétszeresen is elérte a három Michelin-csillagos minősítést. Másik háromcsillagosa a The French Laundry San Franciscóban. A Central Parkra néző, elegáns étteremben 355 dollárnál (kb. 130 ezer forintnál) indulnak a degusztációs menük, de ha sokféle extrát kérünk, ennek akár a duplájába is kerülhet egyetlen vendég számára az ételsor.

A top 7-es lista dobogóról leszorult helyezettjei:

4. Ultraviolet by Paul Pairet – Kína, Sanghaj

5. Chef’s Table at Brooklyn Fare – USA, New York

6. Masa – USA, New York

7. Kitcho – Japán, Kiotó

Forrás

Tags: , , , ,
Haranghy Orsolya, gasztroújságíró. A Magyar Konyha Magazin online szerkesztői, majd a Dining Guide főszerkesztői posztja után jelenleg az NLC Gasztro rovatának vezetője és a Matusz-Vad blog szakmai munkatársa. Írásainak fókuszában mindig is az éttermi és étkezési kultúra, gasztrotörténelem és a jelenkori társadalmi-gazdasági folyamatok nyomon követése állt. A Matusz-Vad csapatával azonnal megvolt a közös hang: örömmel csatlakozott a szakácsművészetet támogató szakmai blog csapatába.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE