fbpx

Egy igazán gyors és fantasztikusan könnyed olasz receptet keres? Ez a polippal készült csoda pont ilyen, ráadásul most gluténmentes tésztával készítettük! 

Hozzávalók

  • 80 dkg gluténmentes tagliatelle 
  • 4 db vákuumban párolt polipkar 
  • Olívaolaj 
  • 50 g friss petrezselyem 
  • 1 szál friss rozmaring 
  • Fél db lime 
  • 6 gerezd fokhagyma 
  • 1 db friss chili 
  • 12 szem koktélparadicsom 
  • 1 dl száraz fehérbor 
  • Bottarga (ízlés szerint) 
  • Só, bors ízlés szerint
  • 40 g vaj 

A polip elkészítése

Serpenyőben kezdjük el hevíteni az olívaolajat, majd tegyünk bele 5 db vékony szeletekre vágott fokhagymát és chilit. Pirítsuk addig, míg aranybarna nem lesz, majd adjuk hozzá a felezett koktélparadicsomot és 30 g finomra vágott petrezselymet. Csuklómozdulattal forgassuk össze, sózzuk borsozzuk, majd öntsük nyakon a fehérborral és redukáljuk vissza.

A polipkarokat még vákuum zacskóban temperáljuk melegvízben nagyjából 6 percig, majd forró serpenyőben, vaj és olaj keverékén kezdjük körbe grillezni. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Adjunk hozzá egy tört fokhagymát, a rozmaringot, majd az aromatizált vajjal kezdjük el locsolgatni. Oldalanként 2-2 percig süssük, a végén pedig nyomjuk rá a fél lime levét. 

Közben a tésztát forró, sós, olívaolajos vízben főzzük készre 3 perc alatt. (Figyelem, a főzővíz még kelleni fog!)

Adjuk hozzá a fokhagymás-chilis-petrezselymes alapunkhoz 0,5 dl forró főzővizet, majd további 1 percig forraljuk össze. Ha ezzel megvagyunk, adjunk kockázott hideg vajat a tésztához és pörgessük össze. Fontos, hogy itt már ne főzzük és ne is érje nagyobb hőhatás a vajat. A cél, az hogy krémesítsük az alapot. 

Tálaláskor, reszeljünk rá ízlés szerint bottargát, ettől egy karakteres és mediterrán ízvilágot kapunk. Szórjunk rá finomra vágott petrezselyem zöldet. A polipkarokat kedvünk szerint vághatjuk kisebb-nagyobb darabokra, de hagyhatjuk akár egészben is a tészta tetején.  

Jó étvágyat! 

Tags: , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE