fbpx

A konzervek reneszánszukat élik. Bár leginkább a bab, a májkrém, a fakó tonhalas szendvics vagy az egytálételek juthatnak eszünkbe róluk, van új a nap alatt. Verjük ki az összes sztereotípiát a fejünkből, és képzeljünk el valami sokkal jobbat! Különösen Európa és Ázsia egyes részein teljesen egyedi konzerveket alkotnak. Leginkább a tenger gyümölcsei viszik a prímet, illetve az Omega-3-ban gazdag olajok, és halkonzervek kelendőek.

A halkonzerveken kívül mindenféle tengeri finomságot kínálnak, a hozzá illő ételekkel.
Fotó: Envato elements

Hogyan kerülhet a konzerv az éttermek palettájára?

Ezek a termékek leginkább olyan helyeken és bárokban fogyaszthatóak, ahol tipikusan kis adagokat, illetve több tételt szolgálnak fel egyszerre. Lehetnek például tapasok vagy pintxos-ok, amiket kisebb falatokban fogyasztunk. Ezek az ételek gyakran kenyéralapra helyezett feltétek, amit az étkezés előtt, mint üdvözlő falatot, illetve a fogások között is feltálalnak.

A torontói Bar Raval tökéletes példája annak, hogy a spanyol stílusú konzervek megállják a helyüket bárhol a világban. A Raval bár 2015-ben nyílt meg, és az étterem Instagram-fiókjában található fotók felkeltették a vendégek érdeklődését. A meglehetősen hétköznapi hangulatú étterem többnyire csak állóhelyet kínál, hasonlóan egy tipikus tapas bárhoz. Viszont a látogatókat arra biztatják, hogy fogyasszanak a már előre elkészített falatkákból, és próbáljanak ki mindent. A halkonzerveken kívül mindenféle tengeri finomságot kínálnak, a hozzá illő ételekkel. Az online étlapon tintahal tintában, galíciai fésűkagyló, borotvakagyló és boqueron (sózatlan szardella), chilis bab szerepel.

Az üdvözlő falatok, kóstolók roppant egyszerű módja a minőségi konzerv alapanyagok felhasználása.

Fotó: Envato elements

Egyszerű, mégis egyedi, marketing szempontból tökéletes

Az üdvözlő falatok, kóstolók roppant egyszerű módja a minőségi konzerv alapanyagok felhasználása. Mivel nagyon sok kiváló termék található meg a piacon, ez mára egyáltalán nem ördögtől való. Egyrész egyszerűbbé, gyorsabbá teheti a konyhai munkát, másrészt rendkívül frappáns megoldása annak, hogy felhívja magára a figyelmet az étterem. A rugalmasan kivitelezhető kóstolások általuk egyértelműen vendégcsalogatóak.

Bar Vivant. tapas menüt szolgál fel, beleértve ebbe a halkonzervek meglehetősen nagy választékát.

Fotó: Envato elements

Vivant bár Portlandben, OR

A portlandi Bar Vivant Cheryl Wakerhauser tulajdonos, eredetileg kis méretű étterméből, a Pix Patisserie-ből nőtte ki magát. Gyorsan híressé vált, mivel kivételesen jó áron szolgálták fel a pezsgőt. A sikerre építve a Wakerhauser 2012-ben megnyitotta a 3000 négyzetméteres Bar Vivant és Pix Patisserie kombinációját. Tapas menüt szolgál fel, beleértve ebbe a halkonzervek meglehetősen nagy választékát. Slágerré vált a bébi angolna, a polip és a tonhal. Furcsa módon – bár Amerikában nem kell csodálkozni semmin – mindehez a Wakerhauser jellegzetes macaronjai és az italválaszték széles skálája vonzza be a vendégeket. Ez az étterem a konzerv ételek felszolgálásával lett ismert.

A Nudista minden ételét különlegessé varázsolta, méghozzá konzerv alapanyagokból.

Fotó: Conservas Nudista Facebook

Conservas Nudista Madridban, Spanyolországban

Micky Irisarri az étterem tulajdonosa és séfje, saját kedvenceit szerette volna kiemelni. Természetesen nem a szupermarketekben kapható konzervekről van szó, hanem igazi minőségi, egyedi termékekről. Azáltal, hogy odafigyelt a kevésbé ismert, viszont kézműves márkákra,

Micky Irisarri elmondta, hogy olyan konzervgyárakat választ, amelyek nem rendelkeznek elegendő termelési lehetőséggel ahhoz, hogy több ügyfelet tudjanak ellátni. Ennek köszönhetően biztosítva van számára, hogy olyan kiváló minőségű konzervekhez jusson hozzá, amit máshol, főleg a vendéglátásban nem találhatnak meg. Az persze fontos, hogy mindent, amit a beszállítóktól vásárol, átcsomagolja saját „Nudista” címkéjébe, ami a vendégek elvárásainak is megfelel. Így remekül bele tudja illeszteni, mint menüelemet, az étterem kínálatába.

A pezsgőre és halkonzervekre összpontosító Kippered, Los Angeles belvárosának kedvencévé vált. Ízletes és váratlan megoldású ételeiknek gyorsan híre ment.

Fotó: Envato elements

Kipper Los Angelesben

Az étterem tulajdonosai Reed Herrick és Lydia Clarke, 2022 -ben, az étterem megnyitójára több mint 50 féle halkonzervet vittek be, saját gyűjteményükből, amely a Covid idején gyorsan bővült. Az otthon töltött idő alatt beleszerettek a különféle tartósított tenger gyümölcseibe, és saját kísérleteikből sokat tanultak azok párosításról. Szenvedélyüket átvitték az éttermükbe is, és sok erőfeszítést tesznek azért, hogy segítsenek az embereknek megérteni, miért érdemes kinyitni egy konzervet. A pezsgőre és halkonzervekre összpontosító Kippered, Los Angeles belvárosának kedvencévé vált. Ízletes és váratlan megoldású ételeiknek gyorsan híre ment.

A vendég kiválasztja mit szeretne fogyasztani, azt leveszik a polcról, és elkészítik. Az biztos, hogy ez egy egyszerű rendszer.

Fotó: Mr.kanso_my Facebook

Mr. Kanso Tokióban, Japánban

Mr. Kanso nem csak a halkonzervekre összpontosít. Noha a választékban sok van belőle, egyéb ételek is megtalálhatóak nála. Teljes körű szolgáltatást nyújt, pedig valójában nem csinál többet, mint felmelegíti az ételt. A vendég kiválasztja mit szeretne fogyasztani, azt leveszik a polcról, és elkészítik. Az biztos, hogy ez egy egyszerű rendszer, és van még valami, amit elmondhatunk róla. Öt percen belül elfogyaszthatja a vendég az ételt. Annyira sikeres lett a megoldás, amit 2002-ben indítottak Oszakában, hogy mára az éttermei száma meghaladja a 40 -et, Japánban, Thaiföldön, Malajziában, Hongkongban és Tajvanon. Mr. Kansonak mára saját konzervmárkája is van, a legkelendőbbek a tamagoyaki (sodort omlett) és takoyaki (rántott polip).

Forrás: https://www.tastingtable.com/1199223/restaurants-around-the-world-that-specialize-in-canned-foods/

Tags: , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE