fbpx

A báránygerinc polentával egy olyan klasszikus, mely szerintünk ilyenkor egyetlen menüről sem hiányozhat. Most egy igazán különleges, mégis könnyedén elkészíthető ételt hoztunk el a húsvéti séfajánlatba!

Hozzávalók 4 főre:

A polentához:

A medvehagymás juhtúrókrémhez

A báránygerinc elkészítése:

  • A tisztított báránygerinceket sózzuk, majd dörzsöljük be a borsos keverékkel és egy forró serpenyőben kérgezzük körbe. Ezután hagyjuk kicsit hűlni, majd kenjük meg a cseh mustárral. Helyezzük egy vákuumzacskóba, adjuk hozzá a kakukkfüvet, vajat, egész borsot és fokhagymát, majd zárjuk le. Közben a sous-vide kádat melegítsük elő 56 °C-ra és a helyezzük bele a báránygerincet. Másfél órás szuvidálást követően helyezzük a báránygerinceket jeges hidegvízbe. 
  • Tálalás előtt forró serpenyőbe vaj és olaj keverékén grillezzük körbe a szuvidált báránygerinceket. Ekkor még adhatunk hozzá kevés kakukkfüvet és fokhagymát, valamint érdemes az aromatizált vajjal sütés közben locsolgatni. Sütés után 6 percet hagyjuk pihenni és utána a bordák mentén szeleteljük fel. 

A polenta elkészítése:

  • A polenta elkészítéséhez forraljuk fel a tejet a vízzel. Öntsük bele a kukoricadarát, sózzuk és borsozzuk. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. Ha ezt az állagot elértük, vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a reszelt sajtot és a vajat. Öntsük bele egy előre kivajazott tálba, tegyünk a tetejére egy sütőpapírt, majd egy másik edénnyel súlyozzuk le és így hagyjuk kihűlni. Kihűlést követően vágjuk fel tetszőlegesen, vagy karikaformával szaggassuk ki és kevés olajon grillezzük le egy forró serpenyőben. 

A medvehagymás juhtúrókrém elkészítése:

  • Vágjuk finomra a friss medvehagymát, helyezzük egy tálba, adjunk hozzá kevés sót és borsot. Reszeljük rá a fokhagymát és keverjük a össze juhtúróval és a tejföllel. Közben a tejszínt verjük kemény habbá és laza, óvatos mozdulatokkal adjuk a juhtúrós keverékhez. Habzsákba töltve hagyjuk pihenni.
  • Tálaláskor a tányérra reszeljünk friss citromhéját, alulra tegyünk a polentából, helyezzük rá a báránygerincet és ízlés szerint nyomjunk a tányérra a medvehagymás-juhtúrós krémből.
  • Jó étvágyat!
Tags: , , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE