fbpx

A világ egyik leglenyűgözőbb éttermi élményéért több hónapos várólistára kell jelentkeznünk. Irány Sanghaj titkos étterme, az Ultraviolet!

Sanghajról azt tartják, hogy legalább egyszer látni kell az életben – de itt élni kevésbé ajánlott. A közel 25 millió fős lakosságú városban európai mértékkel felfoghatatlan szmog uralkodik, viszont itt valóban a jövőben érezhetjük magunkat. Turistaként értelemszerűen bevehetetlen, belegondolni is szédítő, hogy ebben az egyetlen kínai városban két és félszer annyi ember él, mint Magyarország teljes területén.

Paul Pairet modern francia brasserie-koncepcióval sikerre vitte éttermét, a Mr & Mrs Bundot Sanghajban. A Michelin-kalauz által is ajánlott, kötetlen stílusú hely azonban csak az ugródeszka volt a francia séf számára a kínai metropoliszban.

Egy francia innovátor Sanghajban

Az étteremtulajdonos-séf már 1996 óta tervezte az Ultraviolet megvalósítását, és hat évnek kellett eltelnie, míg a helyet valóban megnyitották. Mai dollár árfolyamon átszámolva 900 millió forintos befektetéssel született meg Paul Pairet séf álma, ami szó szerint álomszerű: az Ultraviolet majdnem minden elvárással és elképzeléssel szakít, amit egy étteremmel szemben támasztunk.

Ultraviolet: helye ismeretlen

2012-ben szabályosan berobbant az éttermi világba az Ultraviolet – amelyről azt sem tudni, hogy hol található tulajdonképpen. A helyszíne titkos ugyanis. Egy este alatt mindösszesen tíz vendéget fogadnak, de immár 11 éve folyamatos várólista van az étteremben. A világ minden tájáról érkeznek a városba a gasztroturisták csak azért, hogy kipróbálhassák az unikális élményt, a sanghaji repülőjegy-foglalásukat az étterembe való bejutásukhoz igazítva.

Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj
Egy felvonás / Fotó: Ultraviolet by Paul Pairet, Facebook

Ha titkos a helyszín, hogyan jutnak el a vendégek az étterembe? A beszámolók szerint lesötétített ablakú magántranszferekkel, akárcsak egy akciófilmben. Míg Paul Pairet másik étterme, a Mr & Mrs Bund híres a pazar panorámája miatt, az Ultraviolet egy ablaktalan, nem túl nagy helyiség, nagy valószínűséggel egy raktárépületben.

1 asztal, 10 ember, 20 fogás

Az étteremben csupán egyetlen asztal vár, és ha a tíz vendég különböző párokból, társaságokból áll össze, akkor is együtt kell vacsorázniuk. Ha azt mondjuk, hogy az étkezőhelyiség csúcstechnológiával felszerelt, akkor még nem mondtunk semmit.

Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj
Magic / Fotó: Ultraviolet by Paul Pairet, Facebook

Ha hangulatosnak gondolunk egy gyertyafényes, félhomályos éttermet halk zeneszó mellett, képzeljük el az Ultraviolet világát, amelyről a tulajdonosok igyekeznek egyébként a sajtóban minél kevesebbet megmutatni, hogy ne maradjon el a meglepetésfaktor.

A multiszenzoros vacsoraélmény

A „szoba” körbe van vetítve, de nem csak oldalt, hanem alul-felül is. Bevetnek mindent, ami minden érzékre hat: komoly fénytechnika, hangok, zene, a vendégtérbe fújt illatok, a full 3D-vetítés, és a látvány, amelyben bármi bármikor elmozdulhat, és kiderülhet róla, hogy érzékcsalódás. Az egész élmény csupa játékosság, miközben a 20 állomásos vacsoraest egyfajta gasztroszíndarabként bontakozik ki előttünk.

Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj
Jóval nagyobb az étterem csapata, mint amennyi vendég befér / Fotó: Ultraviolet by Paul Pairet, Facebook

Túl sokat valójában nem tudhatunk a falak között zajló eseményekről, a vendégeknek is tilos bent képi felvételeket készíteniük. Így marad meg az Ultraviolet-élmény misztikussága, amiről annyit még tudni lehet, hogy mind a 20 fogás köré egy teljesen különálló, saját atmoszférát teremtenek. Jelenleg kb. 210 ezer forintra jön ki egy menüsor egy főre az étteremben.

Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj
Fotó: Ultraviolet by Paul Pairet, Facebook

A siker biztos jele, ha másolnak

Egy másik éttermi csapat volt olyan arcátlan, hogy az Ultraviolet városában, Sanghajban lekoppintotta az étterem koncepcióját. A  Queen’s 3D nevű helyről így írt egy kínai magazin, megemlítve, hogy több vendég szerint az étel túlárazott és „borzalmas”.

„Úgy tűnik, még a három Michelin-csillag sem tudja megvédeni Chef Pairet zseniális agyszüleményét a másolóktól. Szinte minden ötletet kölcsönöztek, egészen a fehér asztalokig és a nagyfelbontású videóvetítésig. (…) Még szégyentelenebb, hogy a Queen’s a jelek szerint drágább, mint az Ultraviolet, a Dianping egyik értékelőj  [helyi étteremértékelő közösségi oldal] arról panaszkodik, hogy 8500 kínai jüant kértek egy főre. Összehasonlításképpen, egy főre egy étkezés az Ultravioletben általában 6000 jüan körüli összegbe kerül.” A 2017-es cikk élesen kritizálta az ötlettelenül koppintó Queen’s 3D-t, a jelenség egészéről pedig sokat elárul, hogy az Ultraviolet ma is szárnyal, a Queen’s 3D pedig végleg bezárt.

Tags: , , , ,
Haranghy Orsolya, gasztroújságíró. A Magyar Konyha Magazin online szerkesztői, majd a Dining Guide főszerkesztői posztja után jelenleg az NLC Gasztro rovatának vezetője és a Matusz-Vad blog szakmai munkatársa. Írásainak fókuszában mindig is az éttermi és étkezési kultúra, gasztrotörténelem és a jelenkori társadalmi-gazdasági folyamatok nyomon követése állt. A Matusz-Vad csapatával azonnal megvolt a közös hang: örömmel csatlakozott a szakácsművészetet támogató szakmai blog csapatába.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE