fbpx

Bár az európai átlagnál kevesebb halat eszünk, szerencsére egy folyamatosan emelkedő tendenciáról beszélhetünk. Mindenki tudja, hogy egyrészt egészséges, másrészt kedvelt tétel lehet egy étterem kínálatában.

Mindenki ismeri a lazacot és a pisztrángot is. A különbség csak anatómiai jellegű, illetve az életvitelükből adódóan nevezzük őket lazacpisztrángnak.
Fotó: Envato elements

Milyen hal a lazacpisztráng?

Mindenki ismeri a lazacot és a pisztrángot is. A különbség csak anatómiai jellegű, illetve az életvitelükből adódóan nevezzük őket lazacpisztrángnak. A lazacok, a lazacfélék családjához tartoznak, tengeri környezetben fejlődnek, majd édesvizekben élnek. Terjedési területük a Csendes-óceán északi része. A lazac Nyugat- és Észak-Európában, sarkvidéki részeken fordul elő, és jellemzően a Grönlandi-tengerbe vándorol. Ez a tengeri hal jellemzően felhatol a folyóba, majd visszatérnek a tengerbe és lazacokká alakulnak. Ezért nevezik őket tengeri pisztrángnak vagy lazacpisztrángnak.

A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak, folyóvízi életmódjának köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás.

Fotó: Envato elements

Gasztronómiailag a lazacpisztráng

A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak, folyóvízi életmódjának köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. Mind ökológiailag, mind pedig gasztronómiailag értékes. Különösen alkalmasak posírozásra, sütésre vagy grillezésre.

Bevett megoldás, hogy a tengeri halakat már a hajók fedélzetén előkészítik, és gyorsfagyasztással garantálják a minőségüket.

Fotó: Envato elements

A lazacpisztráng jó fogás lehet

Bár a halakat legjobb frissen fogyasztani, a gyakorlatban ez nem mindig lehetséges. A modern hűtési technológiáknak köszönhetően manapság lehetővé teszik azt, hogy a legtávolabb fellelhető tételek is frissen kerüljenek az asztalra. Bevett megoldás, hogy a tengeri halakat már a hajók fedélzetén előkészítik, és gyorsfagyasztással garantálják a minőségüket. Ezáltal az éttermek, séfek, a legjobb alapanyagokra számíthatnak, a vendégek pedig a világ minden pontjától élvezhetik a halak által megadatott gasztronómiai élményeket. A minőségi halak világa egy kulináris utazás, mely a MATUSZ – VAD-nak köszönhetően itthon is elérhető.

Halakat szerető vendégek szinte biztosan ezt fogják választani az étlapról.

Fotó: Envato elements

Miért pont a lazacpisztráng?

Rengeteg vitamint tartalmaz, ami a szervezetünknek ajándék. Éttermi konyhák szempontjából könnyen és gyorsan elkészíthető. A félkész termékek és fagyasztott termékek – így a lazacpisztráng is – óriási előnnyel járhat az éttermek számára. Halakat szerető vendégek szinte biztosan ezt fogják választani az étlapról. Emeli az étel fényét a friss szezonális zöldség, mely színekkel ruházhatja fel az ételt, és akár a hétköznapokban, akár az ünnepek alkalmával remek fogás lehet.

A halak húsa az emberi szervezet számára könnyebben emészthető, a pisztráng felettébb megfelelő az egészségünk megóvására.

Fotó: Envato elements

Előnyös lehet több szempontból

Nem kérdéses, hogy a hal egészséges, és bőséges tápanyagokkal látja el a szervezetünket. Remek fehérjeforrás. Tartalmaznak B1, B2, B6, C, A és E vitamint. A pisztráng bővelkedik telítetlen omega-3 zsírsavakban, és esszenciális ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, és foszfort is tartalmaz. Hasznos lehet a rendszeres fogyasztása, mivel szabályozhatja a koleszterinszintet, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kiemelkedő szerepe lehet. A niacin tartalmának köszönhetően szabályozni tudja a zsírsavak, szénhidrátok telítettségét a szervezetben. Magas jód és foszfor tartalma miatt különösen értékes. A halak húsa az emberi szervezet számára könnyebben emészthető, a pisztráng felettébb megfelelő az egészségünk megóvására.

A lazacpisztráng kifejezetten alkalmas családi ebédre, mivel vannak olyan méretű példányok, amik egy egész család ebédjét meg tudják oldani. A másik előnye az előkészítésben rejlik, mivel könnyen filézhető hal, szálkáit egyszerűen csipesszel is el lehet távolítani.

A lazacpisztráng kiváló választás lehet, főleg előkészített formában, akár a vendéglátóegységeknek, akár a háztartásoknak egyaránt. Gyorsan elkészíthető, könnyed és roppant előnyös alapanyag.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE