fbpx

Hazánkban a bárányhús fogyasztása tradíciókra nyúlik vissza. Manapság egyre inkább divatba jött a fogyasztása, hiszen nemes alapanyag. Az sem mindegy, hogy halal vágással vagy hagyományos magyar eljárással dolgozzák fel. Az biztos, hogy az ínyencek örömmel veszik, ha egy étterem menüjében bárányétel is megtalálható, hiszen kétségtelenül emelni tudja a kínálat színvonalát.

A bárány

A juh vagy birka a kecskeformák alcsaládjába tartozó faj. Sokan nem tudják, hogy a muflon egyik alfajaként tartották számon. Az ember által egyik legrégebben háziasított állat, ami több szempontból is értékes, gyapja, teje és húsa mind felhasználható. Óriási számban van jelen a világon, több mint egymilliárdra becsülik az állományt. Az egyévesnél fiatalabb birka húsának előnyös tulajdonságai vannak. Omlós, ízletes és a magyar konyha előszeretettel használta. Az is érdemes tudni róla, hogy könnyen beilleszthető az egészséges életmódba, ami a mai trendeknek megfelelő, így nem véletlen, hogy egyre több étterem preferálja. A MATUSZ – Vad is komoly tételként említi a repertoárjában.

A bárányhús roppant egészséges, sovány húsféle, könnyen emészthető, fehérjében gazdag, de szénhidrátot kevésbé tartalmaz, ezért diétába remekül beilleszthető.

Miért érdemes bárányhúst fogyasztani?

A bárányhús roppant egészséges, sovány húsféle, könnyen emészthető, fehérjében gazdag, de szénhidrátot kevésbé tartalmaz, így többféle diétába is remekül beilleszthető. A fiatal állatok zsírtartalma relatív magasabb, viszont több az L-karnitint tartalma, amely fokozza a zsírégető folyamatokat. Értékes tápanyag, mely szelénben és magnéziumban gazdag, ezért a bárányhús fogyasztása segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Gazdag B12-vitaminban, ami az anyagcserében játszik szerepet, B3-vitaminban, ami segíti a szervezetet, hogy energiát tudjon nyerni az ételekből. A cink ajánlott napi bevitelének több mint 30%-át tudja fedezi és kiváló vasforrás. Jelentős mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami fontos az egészséges szívműködéshez. Mivel a bárányhús könnyen emészthető, így gyermekek táplálására, és diétás étrendhez is tökéletes lehet.

A bárányhús beszerzésénél figyelni kell

Érdemes csakis hiteles forrásból hozzájutni. Csak azt nevezhetjük bárányhúsnak, mely 1 évesnél nem idősebb. Minél fiatalabb, annál gyengébb és omlósabb, és a szaga sem annyira jellegzetes. Akik tapasztaltabbak és kedvenc alapanyaguk, előszeretettel rendelik a négy hónapnál nem idősebb állat húsát, mivel szaftos és minimális mennyiségű zsírt tartalmaz. Általánosan azt lehet mondani, hogy 4 hónapos kortól 8 hónaposig a legideálisabb. A hús színe sok mindent elárul, élénk vöröses árnyalattal, kissé viaszos szerkezettel kell rendelkeznie. A tejes bárány húsa rózsaszínűbb árnyalatú. Ezekre a fontos tényezőkre a MATUSZ -Vad kínálatában is beszerző szakemberek figyelnek a kiemelt a minőségre. Árulkodó jel lehet a tejes bárány súlya, mely többnyire 9 kg, a hizlalt bárányé maximum 10 – 22 kg között mozog.

A báránycsülök az egyik legfinomabb étel, amivel elvarázsolhatják az éttermek még a legínyencebb vendégeket is.

A bárány sokféleképpen elkészíthető

Azon felül, hogy a bárányhús gazdaságosnak mondható, mivel kevésbé keletkeznek belőle felhasználatlan nyesedékek, rendkívül változatosan elkészíthető. Mivel víztartó hőkezelés közben kevésbé veszít méretéből. A ragulevestől a sült húsig vagy a pörköltig ízletesebb ételek készíthetőek belőle. Minimális zsírtartalma miatt ideális lehet grillezésre, sütésre, vagy hirtelensültnek. A báránycsülök az egyik legfinomabb étel, amivel elvarázsolhatják az éttermek még a legínyencebb vendégeket is. A báránygerincet lassan sütve, vagy szaftos egyedi steakként lehet prezentálni. Jól illik hozzá a kakukkfű, a medvehagyma, a rozmaring, menta és természetesen a fokhagyma, és érdemes kipróbálni hozzá különféle mártásokat. Természetesen a bárányhúst is érdemes pácolni, az pedig nem kérdés, ha felkerül az étlapra a bárányburger, óriási sikert fog aratni.

Elkészítési módjainál érdemes odafigyelni arra, hogy az egész comb, lapocka, gerinc, borda csontos karaj, leginkább sütésre alkalmas, a nyak, lapocka, comb pedig nyárshoz, grillezéshez. Pörkölthöz és gulyáshoz a nyak, lapocka, és a szegy. Fontos tudnivaló, hogy mivel a bárányhúsban lévő zsír könnyen szilárdul, bárhogy is készíti valaki, érdemes előmelegített tányéron tálalni.

Tags: , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE