fbpx

Citromos csirkerolád, fehércsokis-karfiolos rizottóval

Manapság elég sokan mernek és szeretnek valami újszerűvel kísérletezni a konyhában. Kipróbálni más ízeket, íz párosításokat, ezáltal is új, kulináris élményekkel gazdagodni. A fehércsokoládé és a karfiol nem mindennapi találkozása egy ételen belül is ezt a hangulatot váltja ki, mely igazán különleges élményt nyújt kóstolójának. Ezt az egyedi ízvilágot az adja, hogy magának a karfiolnak is van egy édeskés íze, mely párosítva a fehércsokoládéval még hangsúlyosabb tónust kap. Mi sem tudná ezt még inkább hangsúlyozni, mint az ehhez megfelelően választott bor.

Annak érdekében, hogy ezt a különleges harmóniát megőrizzük, nem lenne célszerű túl karakteres hússal párosítani a köretet, ami esetlegesen elnyomná az édeskés zamatot, így fehércsokoládéhoz és a karfiolhoz a csirkemell filé most a megfelelő párosítás. A csirke nagy előnye, hogy jó harmóniát alkot különböző ízekkel, legyen az akár sós, vagy édes, paradicsomos, vagy akár curry-s, kellemes összhangot teremt.

Az egyedi ízélmény ellenére, az elkészítése mégsem rejt különleges nehézségeket.

Hozzávalók 2 főre:

100 g arborio rizs

50 g karfiol finomra vágva

2-3 karfiolrózsa díszítésnek

3-4 kocka fehércsoki

1,5 dl száraz fehérbor

2 dl tejszín

1 ek parmezán

Elkészítés:

Csirkerolád:

A csirkét éles kés segítségével terítsük szét. Szórjuk meg sóval, borssal és reszelt citromhéjjal. Tekerjük fel a csirkemell filét, hogy egy hengert kapjunk és csomagoljuk átlátszó fóliába, vákuumtasakba. Ha szuvidoljuk akkor 60 fokon 1 órát. (Más esetben gőzőljük vagy kifőzzük alacsony fokon vízben) Majd bontsuk ki, és tálaláskor pirítsuk meg egy forró serpenyőben, hogy a kérge megfelelő színt kapjon.

Köret:

A rizst és a karfiol darabokat kis olívaolajon pirítsuk meg és öntsük fel fehérborral. Száraz, esetleg félszáraz bort ajánlok hozzá. Ha megpuhult öntsük rá tejszínt, és sózzuk ízlés szerint. Az így elkészült rizottót kásásodásig melegítsük. A végén keverjük el benne a parmezánt és a fehércsokoládét, ételünkben most ezt használjuk a rizottóban szokásos vaj helyett.

A megmaradt karfiol fejeket rövid főzés után felszeleteljük és serpenyőben megpirítjuk.

Tálalás:

Persze ez már mindenkinek a saját fantáziájára van bízva, jómagam úgy hiszem, hogy az étkezés a látvánnyal kezdődik. Így fontos, hogy ne csupán az íze, a megjelenése is legyen élményt nyújtó. A csirke rolád megfelelően vágható vékonyabb/vastagabb karikákra, ki, hogy szereti. Így ez több helyre elhelyezhető a tálalás során. A rizottó ez esetben ovális formában kerül tálalásra a tányér közepén, melyet a csirkeroládok vesznek körül, így hangsúlyozva, a köret egyéniségét.

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE