fbpx

Naponta minimum 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, ám ha igazán figyelnénk az egészségünkre, akkor háromnegyed kilóig meg se állnánk.

Az Európai Friss Csapat idén immár harmadik alkalommal látogatott el hazai termelőkhöz a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésének céljával. Ezúttal Frutti és Veggi a gomba titkainak nyomába eredt az egyik legnagyobb hazai gombatermelőnél.

Európai Friss Csapat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2013 tavaszán alapította a szervezetet. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok, 2018 és 2020 között zajlott, melynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt.

Az Európai Friss Csapat program első három évének eredménye főleg a 8-14 évesek körében, akik kifejezetten kevés zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztanak, a program kabalafiguráinak, Fruttinak és Vegginek az ismertsége. A zöldség-gyümölcs testvérpár az elmúlt időszakban az egész országot bejárta, 35 ezer kilométert utazott, és 45 roadshow, valamint 100 nagyáruházi helyszínen 7750 kilogramm zöldséggel és gyümölccsel kóstoltatta meg az érdeklődőket.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke hangsúlyozta, hogy az Európai Friss Csapat program nagyon fontos. A zöldségek és gyümölcsök megismertetéséért és népszerűsítéséért dolgozik, annak érdekében, hogy a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás tovább emelkedjen, és megközelítse a WHO által ajánlott napi minimum mennyiséget, a 400 grammot.

Termelőtől a konyháig – gombatúra Fruttival és Veggivel

„A gomba a közhiedelemmel ellentétben nem zöldség” – emelte ki Rácz Gergely, a Korona Gomba tulajdonosa. Majd elmondta, hogy bár a gomba rendkívül egészséges, itthon mégis keveset fogyasztunk belőle, nagyjából 1-1,5 kilogrammot évente, míg Nyugat-Európában ennek a mennyiségnek a duplája a jellemző. Fő célunk, hogy megismertessük és megszerettessük a gombát, hogy minél többen, minél többet fogyasszanak belőle. Egyfelől mert nagyon egészséges, másfelől mert rendkívül sokféleképpen felhasználható.

Egészséges, gombás finomságok a terítéken

Az Európai Friss Csapat program hivatalos részét követően a már megszokott közös főzés következett: Havas Dóra gasztroszakember sonkával és sajttal töltött gombafejeket készített, míg Fülöp Lili dietetikus egy könnyed gombasalátát készített.

Havas Dóra, az Európai Friss Csapat program gasztroszakembere szerint, a gombával kapcsolatban van néhány praktika, amiket érdemes mindenkinek megtanulni. „A legalapvetőbb: nem kell pucolni! Bőven elég a gombát bő vízzel megmosni.” Az elkészítéssel kapcsolatban kiemelte, hogy milyen sokféleképpen készíthető el a gomba: lehet párolni, pirítani, grillezni, rántani, tölteni, de bizonyos fajták akár nyersen is fogyaszthatók. Kevesen tudják, hogy glutamáttartalma miatt a gombával csökkenthető a sóhasználat a főzés során, mert kiemeli az ételek természetes ízét, és jellegzetes aromát ad nekik. Ha tartósításról van szó, a gombát lehet fagyasztani, de szárítva is tárolható. Fontos, hogy a friss gomba 4-7 napig áll el a hűtőben, de ha a több napos gomba kalapja még száraz, nem nyálkás, nem foltos és nincs szaga, akkor utána is felhasználható.

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa elmondta, hogy a gombának számos jótékony hatása van. Természetes D-vitamin-forrás, ami az őszi, téli vitaminhiányos időszakban nagy segítséget jelenthet az immunrendszernek. Emellett a gombafélék teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek, azaz tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az emberi test működéséhez. B-vitaminokban is gazdag, amelyek a szervezet energiaraktárának hatékony feltöltéséhez járulnak hozzá.

Töltött, sült gombafejek 4 személynek

8-10 nagy gomba (pl. portobello vagy csiperke), 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj

A gombafejeket legalább 1 órára bepácoljuk a szójaszósz, a balzsamecet, az olívaolaj és a finomra reszelt fokhagyma keverékébe. Lecsepegtetjük, majd forró grillre tesszük, és puhára sütjük őket. Közben lepirítjuk a kis kockára vágott sonkát, és összekeverjük a finomra aprított petrezselyemmel és a reszelt sajttal. A keveréket a forró gombafejekbe töltjük, és azonnal tálaljuk húsok mellé köretnek vagy előételnek.

Gombasaláta egy adaghoz

200 g csiperkegomba, 1 fej kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ½ db citrom leve, 4-5 ek. paradicsompüré, ½ csokor petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, rozmaring, só, bors ízlés szerint

A hagymákat apróra vágjuk, és kevés olajon egy serpenyőben megfuttatjuk. Eközben vékonyra szeleteljük a gombákat, és hozzáadjuk a hagymához. Felöntjük egy kevés vízzel, majd néhány percig (max. 10 perc) pároljuk. Ezután hozzáadjuk a rozmaringot, a sót, a borsot és a fél citrom levét. Ha kellően puhára párolódott a gomba, a paradicsompürét is hozzátesszük. Az elkészült salátát meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal, és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk. #

Forrás: Havas Media Hungary

Fotó: Havas Media Hungary

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE