fbpx
A hazai vendéglátás alapköve – az elhivatott szakember. Azok a szakácsok, akik nem megélhetésből, hanem elhivatottságból teszik a dolgukat, a jövőt képviselik. Dalnoki Bence, a Bocuse d’Or magyar döntőjének győztese, idei továbbjutója is ezek közé az emberek közé tartozik. Hogy miért, kiderül ebből az interjúból.
  • Mióta lett szenvedélyed a szakácsművészet?
  • Vácon kezdtem az iskolát, viszont nem vendéglátós szakon. De volt egy-két tanárom, aki látta bennem a fantáziát és erre az útra próbált terelgetni. Mindig is szerettem főzni, de akkor tetszett meg igazán, amikor a Tavernába kezdtem el járni. A legnagyobb szerencsémre itt ismerkedtem meg Vomberg Frigyessel, akinek köszönhetően lehetőségem adódott másod commis-ként részt venni Széll Tamásék felkészülésein. Innentől kezdve teljesen beszippantott ez a világ.
  • Ez egy igazi versenyhelyzet. Sokkal több az általában köztudott szakácsmesterségnél. Mi volt az, ami téged a főzésen kívül motivált?
  • Én alapvetőleg is sportoltam. Sőt, szeretem a versenyt! Tíz éven át kajakoztam, voltam magyar bajnok is, szóval egyáltalán nem állt távol tőlem a versenyzés. Mikor másod commis lettem, „megcsapott a szele” ennek a világnak és nem volt kérdés számomra, hogy részese szeretnék lenni. Akkor én már a Fausto’s-ban voltam tanuló és megláttam a szakma mélységeit. Kint voltam az európai döntőn is, mint másod commis, az osztrákok és az olaszok mellett, ezután már tudtam, hogy csak ez lehet az az út, amin járnom kell.
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia
  • Hogyan folytatódott a szakmai pályafutásod?
  • Furcsa egybeesések következtek. Mikor végzős lettem, egyszer csak csörgött a telefonom. Széll Tamás volt, aki megkérdezte, érdekel-e az ONYX. Mondanom sem kell – végzős diákként – ez egy Isten adta lehetőség volt.

    Ahogy Tamásék távoztak, úgy én sem találtam a helyemet az Onyx konyháján, így ezután leköltöztünk a Balatonra és egy nyári szezon erejéig Jahni László és Pohner Ádám mellett a Kistücsökben próbáltam ki magam. Egyébként érdekes, hogy pont azon a nyáron készült Ádám is a Bocuse d’Or-ra. Ősztől már ismét Tamásék konyhájában találtam magam, először a Stand25 bisztróban, majd a nyitástól kezdve és azóta is a Stand étterem csapatát erősítem.

  • A csillagok állása és a szakmai fejlődésed téged a Bocuse-ra termett. Mikor döntöttél úgy, hogy most komolyan belevágsz?
  • Mindig is terveim között szerepelt, hogy elindulok. Ki kellett várnom és megérnem ahhoz, hogy tudásban és mentálisan is fel legyek készülve az éles versenyre. Az nagyon fontos a verseny kapcsán, hogy nem elég a szakmai tudás, nem elég a kéz, hanem nagyon komoly szellemi felkészültségre kell szert tenni. Úgy gondolom, hogy megérettem erre a feladatra és szerencsére mindenki – mind a munkahelyemen, mind a családban – támogatott abban, hogy elinduljak a versenyen.
Fotó: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d’Or Akadémia
  • Felmerül a kérdés, hogy ha az elhivatottság, a napi munka és az étterem sous-chefjeként feladatokat róttak rád a mindennapok, mikor sikerült aludnod is néha.
  • Ritkán, és gyorsan! Az utolsó három hétből volt egy szabadnapom, de akkor is a felkészüléssel foglalkoztam. Ez egy nagyon kemény időszak volt, de vitt minket a lendület. Ez egy felfokozott állapot, amit elég nehéz szavakba önteni.
Fotó: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d’Or Akadémia
  • A versenyre áttérve, hogyan álltál az alapanyagokhoz?
  • Mikor megláttam, hogy ponty és pirospaprika, már egyértelmű volt, hogy halászlevet fogunk főzni. Főleg, amikor kiderült, hogy éttermi fogást kell készítenünk. Erről a két alapanyagról egyből a halászlé jutott eszembe. Szerencsére nem áll tőlem távol a halászlé, állandó jelleggel kerül a családi asztalra. A mangalicánál igazából az volt csak a kérdés, hogy ne legyen alul-készült és puha legyen. A meglepetés-alapanyag, a snidling, pedig hála istennek nem volt nehéz, sőt az én alapreceptúrámban is szerepelt.
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia
  • Most, hogy megnyerted a magyarországi Bocuse d’Or döntőjét, hogyan tovább?
  • Jön a felkészülés újra és átadom az étterembe a feladatokat. Például én készítettem a házi kenyeret, amit úgy kell átadnom, hogy az tökéletes legyen. Ez körülbelül két hét, aztán csakis a versenyre fogok koncentrálni. Bár még nem tudjuk az európai döntő alapanyagait, neki kell állni a felkészülésnek, hiszen ez a négy és fél hónap nagyon rövid határidő. Körülbelül november első heteiben teszik közzé az alapanyagokat. Szerintem egy-két hónapot rá kell majd szánni a kreatív részére, mármint, hogy mit is szeretnénk főzni, és aztán amennyiszer csak tudjuk, tökéletesíteni, lefőzni. Széll Tamás jön velünk coach-nak, ami nagyon fontos a számomra, hiszen nem csak séf, hanem versenyző is. Sokat számít az, hogy mivel együtt dolgozunk a mindennapokban is, egy összeforrott csapatként állhatunk a rajthoz. Nyikos Patrikot pedig ugyanúgy beszippantotta a gasztronómia és a verseny, mint engem, ezért biztos vagyok benne, hogy így együtt a maximumot fogjuk kihozni magunkból.
Fotó: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Forrás: Airchef Budafoki Tamás 

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE