fbpx

A Magyarország étele versenyt ötödik alkalommal  rendezik az idén. A téma igazán magyaros, hiszen szerepel benne szürkemarha, sőt, még Petőfi Sándort is érinti a megmérettetés.

A  Magyarország étele szakácsverseny 2017-ben indult és egyre népszerűbb és ismertebb.  Annak idején a történelem tette fontossá a verseny megszervezését, és az a felismerés, hogy immáron hatvan éve nem születnek igazán ikonikus magyar ételek. Valójában a brüsszeli világkiállítás óta, amihez olyan ételek köthetőek, mint a bélszín Budapest, a Csáky rostélyos, a somlói galuska, vagy éppen a kecskeméti barackpuding. Ennek persze számtalan oka van és nem is az okok, hanem a tények fontosak.

Fotó: Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

A hazai gasztronómia az utóbbi években leginkább a külföldi irányzatokra ült fel, határainkon túli alapanyagok vették át sok esetben a vezető szerepet. Az innováció természetesen a kulinária területén is kiemelt fontossággal bír. Elkerülhetetlen a fejlődés, viszont mindeközben a hazai ihletésű ételek háttérbe szorultak.

Asztalos István Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke

„Volt olyan évekkel ezelőtt, hogy sokan azt sorolták, milyen volt a magyar konyha. Volt olyan, aki évekkel ezelőtt azon vitatkozott, hogy létezik-e magyar konyha. Mi pedig azt mondtuk és mondjuk a mai napig, kezdjünk el azzal foglalkozni, hogy milyen lesz a magyar konyha”

Fotó: Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete: Asztalos István

Magyarország étele filozófiája

Nagyon szép dolog a trend. Nagyon fontos a nemzetközi konyha. Ismerjük meg, csenjük el azokat a dolgokat, amik jók és építsük bele a mi konyhaművészetünkbe, de ápoljuk a saját konyhánkat.

A tudás szabadsága ott kezdődik, mikor birtokában vagyunk a tudásnak és elkezdjük használni. De a használás az ne legyen egyenlő a másolással.

Az út, amin az egyesület jár és a Magyarország étele verseny hivatott támogatni azt, hogy legyenek jó szakácsok. Hiszik azt, hogy egy szakács akkor tud igazán jó lenni, ha megvan minden kvalitása. A kellő alapanyag-ismerete, a technológiai ismerete, megvan akár a kulturális ismerete. Ha ezt le lehet követni és újra be lehet vezetni a köztudatba, akkor lehet a hazai konyhának jövője.

A fűszerpaprika, a fokhagyma és a köménymag kombinációja a miénk, és számos olyan jellegzetessége van a hazai konyhának, amire építeni kell és építeni lehet, amitől magyarrá válik egy étel. Az étel elkészítésének filozófiájától lesz igazán magyar egy étel.

Asztalos István

„Nekünk az a dolgunk, hogy felhívjuk a szakácsok figyelmét arra, hogy a tudásukat, az itthon megtermelt alapanyagokkal, akár kombinálva a nemzetközi trendekkel, de mégis a saját nyelvünkre, kultúránkra próbájuk lefordítani.”

Fotó: Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

Magyarország étele verseny

A versenyre november 19-ig lehet nevezni. Decembert 12-éig a nevezők dolgozhatnak a receptúrán, majd ezt le kell, hogy adják, az elkészített ételek képeivel együtt. Minden évben kettő, kötelezően felhasználandó alapanyagot jelölnek meg, ezzel támogatva eredeti célkitűzésüket is. Az idei kiírásban kötelező alapanyagként a szürkemarha és a Naszálytej vaj szerepel, illetve fontos, hogy tartalmaznia kell egy öko-, vagy bio, hazai védjegyes terméket. Az elkészült étel négy elemből állhat és ebből az egyik elemnek ragu, vagy mártás jellegűnek kell lenni.

A cél az őszinte étel elkészítése, ami szívből jön létre

Az idei évben a MSZTE-vel – Szürkemarha Egyesülettel – való együttműködés miatt a verseny része lett még egy kötelező elem. Egy hideg előételként feltálalható étel receptúrájának a beadása is, mely szürkemarha-húsból készül. Ez ugyan nem kerül értékelésre, csak az MSZTE részéről, viszont fontos innovációja a magyar hagyományok ápolásának és egyfajta termékfejlesztés is.

Januárban fog megtörténni a középdöntő, ez természetesen a csapatok számától is függ, hiszen a tavalyi évben például 33 csapat indult, de csak 12 csapat juthat be a döntőbe.

A verseny témája

Minden évben egy téma köré is épül a verseny. Mivel 2022 Petőfi Sándor emlékév, így a „Talpra magyar!” lett a szlogen. Az ételeket valamilyen formában Petőfi munkásságához kell kötni a versenyzőknek. Lehet ez elnevezésben, vagy éppen a tálalásban, de mindenképp valamilyen módon asszociálni kell a szakácsoknak a költő által képviselt gondolatiságra, írásaira.

Magyarország étele döntő

2022 márciusában fog megrendezésre kerülni a döntő. A tavalyi év tapasztalata alapján nagyon sok példás étel került be a döntőbe, ezért az idén – mint akár az olimpiákon – fokozatokat vezettek be a díjazásba. Így, akik a döntőbe kerülnek, alapjában véve már mondhatni nyertesek, mivel arany, ezüst, bronz fokozatú ételdíjat, vagy diplomát kaphatnak, a legtöbb pontot szerző étel lesz az abszolút nyertes, azaz a „Magyarország étele 2022” cím birtokosa.

Fotó: Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete: Asztalos István

„Ez az a verseny, amit bárki megnyerhet”

Mindenki számára biztosítva van az a lehetőség, hogy megnyerje a versenyt. Neki az a feladata, hogy az adott szisztéma szerint, egyenlő feltételrendszer mellett lefőzze az ételt és azon a napon az övé legyen a legjobb. A nevezők – hacsak nem baráti körből érkeznek – nem tudnak egymásról, mivel csakis az étel fantázianeve van kommunikálva. A zsűri minden évben frissítve van, hogy ne mindig ugyanazok döntsenek, illetve a zsűritagok nem ismerik az adott étel készítőjét, illetve a csapatot, csakis az étel számozását látják. Így a verseny teljesen hiteles, illetve ezeken a biztonsági elemeken kívül minden csapat delegálhat egy zsűritagot. Amennyiben több a zsűritag, akkor maga a zsűri dönti el, ki az a hét személy, akik a döntőbe kerülő csapatokat kiválasztják. #

Forrás: Airchef / Budafoki Tamás

Foró: Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete

A félkész, előkészített alapanyagoké a jövő az éttermekben?

Main

https://blog.matusz-vad.hu/kelemen-roland-bocuses/

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE