fbpx

A 40-59 év közötti korcsoportban a válaszadók 85%-a számolt be arról, hogy napi rendszerességgel szed étrend-kiegészítőket, a többség 2-3 fajtát is – derült ki egy hazai felmérésből. A kutatók azt is tudakolták, hogy mit gondolnak az étrend-kiegészítők szerepéről és hatásáról.  A válaszadók harmada úgy vélte, hogy fontos szerepet játszanak a betegségek gyógyításában, azzal pedig kevesen voltak tisztában, hogy ezek a szerek is élelmiszernek minősülnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúttal az étrend-kiegészítőket vette gorcső alá. 

Változó étkezési szokások

Az étkezési szokások folyamatosan változnak és mindig újabb termékek kerülnek a piacra. Jellemzően ezen a területen is mérvadóak a trendek, amelyek irányadóak a szokásainkban. Egy felmérésből, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzett, viszont kiderült, hol vannak a hiányosságok. Attól függetlenül, hogy a vásárlási szokásainkba bekerültek az étrend-kiegészítő termékek, kevesen tudják igazán, hogyan is kell ezeket használni. A kutatás mintegy 500 fő részvételével történt, mely a lakosság étrend-kiegészítő vásárlási és fogyasztási szokásaira, ismereteinek feltérképezésére fókuszált. Az is fontos kérdéskör, hogy a fogyasztóknak épp milyen tapasztalataik vannak az egyes termékkategóriákkal kapcsolatban.

Kik fogyasztanak étrend-kiegészítőt

Kiderült a felmérés alatt, hogy a fogyasztók jellemzően hölgyek (70%), akik közül a 40-59 év közötti korcsoport bizonyult a legaktívabbnak, a válaszadók 85%-a vallott úgy, hogy napi rendszerességgel szed étrend-kiegészítőket, a többség 2-3 fajtát is. Azon kitöltők közül, akiknek van már gyerekük, csaknem 73%-a ad gyermekének is ilyen jellegű készítményt. Az is fontos adat, hogy átlagosan 5 és 15 ezer forint között költünk étrend-kiegészítőkre. Legnagyobb arányban (95%) vitaminokat, multivitaminokat, ásványi anyagokat fogyasztunk, majd ezt követik (51%) az egyéb immunerősítők, egészségvédő termékek (például Omega 3,6).

Mi fontos nekünk?

A termékek általunk felsorolt tulajdonságai közül legfontosabbnak a válaszadók azt tartották, hogy a termék 100%-ban természetes hatóanyagokat tartalmazzon és rendelkezzen valamilyen tanúsítvánnyal. Ezen kívül a kitöltők előnyben részesítik a gyorsabb felszívódású termékeket és fontos számukra, hogy allergén és cukormentes, valamint GMO-mentes legyen. Szintén fontos hogy a termék „bio” minősítéssel rendelkezzen, valamint az is, hogy 100%-ban magyar alapanyagot tartalmazzon. A vegán, glutén-, és laktózmentes tulajdonságok a válaszadók csak kis arányának voltak lényegesek.

Fotó: Pixabay

Az egészséges táplálkozás is lehetőség

Az étkezési vagy táplálék-kiegészítők használatának lényege, hogy olyan tápanyagokat szolgáltassanak a szervezetünknek, amelyeket lehet, hogy nem fogyasztunk megfelelő mennyiségben. Felmerül a kérdés: miért is nem?
A felmérésből kiderült, bár a fogyasztók többsége tudja, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása veszélyeket rejthet magában, sem azok alkalmazási körével, sem valós élettani hatásaikkal nincsenek tisztában. Épp ezért a Nébih szakemberei jelenleg egy, a fogyasztókat leginkább foglalkoztató és a legkritikusabb témakörökre fókuszáló útmutató összeállításán dolgoznak.

Mindezek mellett a tudatos táplálkozás is megoldás. Az alapanyagok, melyekből ételeket készítünk, mind fontosak a szervezetünk számára. Tartalmazzák azokat a vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, amikre szükségünk van. Természetesen rendkívül fontos ebből a szempontból az aktualitás, tehát a szezonális alapanyagok beszerzése. Az évszaknak megfelelő friss zöldségek, gyümölcsök mind megoldást jelentenek szervezetünk megfelelő ellátására. A visszajelzések szerint az étrend-kiegészítők leggyakrabban „emlegetett” tulajdonságai közül a legfontosabbak, hogy a termék 100%-ban természetes hatóanyagokat tartalmazzon és rendelkezzen valamilyen tanúsítvánnyal. Ha viszont értőn és tudatosan választjuk meg az általunk fogyasztott élelmiszereket, nem feltétlenül van szükség kiegészítőkre.

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet. Az az étrend, amely bőségesen tartalmaz gyümölcsöket, zöldségféléket, teljes kiőrlésű gabonatermékeket, fehérjét, biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat. Amennyiben valami oknál fogva nincs lehetőség az egészséges alapanyagok bevitelére, nyilvánvalóan szükségesek a kiegészítők is, de inkább törekedni kell a tényleges, minőségi tápanyagbevitelre, legyenek azok zöldségek, gyümölcsök vagy éppen húsok.#

Szerző: Budafoki Tamás / Airchef

Fotó: Pixabay

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE