fbpx

Évszázados hagyomány, hogy a halászlének és benne a halszeletnek, ikrának és tejnek ott kell lennie a karácsonyi asztalon. Még akkor is, ha a hal a hétköznapokban kevésbé gyakran választott étel idehaza, ám év végére mindig drasztikusan megugrik a halfogyasztás. Tradíció, megszokás, életérzés? Akármi is az indíttatás, a nagyszerű minőségű ponty, harcsa egészen bizonyos, hogy a fazékba, vagy rántás végett a serpenyőbe kerül. 

Halhelyzet

A halászati szövetség szerint nem várható a ponty drágulása, legalább is karácsony előtt. Attól függetlenül, hogy ebben az időszakban vásárolják a pontyok 30-40%-át hazánkban, aminek mennyisége 13-15 ezer tonna hal – hallatlanul népszerű eledelnek számít. Ettől függetlenül nagy mértékben elmaradunk az európai átlagtól, mivel ott számottevően sokkal magasabb a halfogyasztás. Magyarországon a halfogyasztás csupán évi 6,7 kilót tesz ki, ehhez képest az európai átlagfogyasztás fejenként 20 kilogramm körülre tehető. Nem mellesleg a legnépszerűbb hal a magyar vásárlók között a ponty, hiszen a hagyomány kötelez. Pedig a hal halmozottan egészséges étrend! A pontyon túl a harcsa, a kárász és a busa következik a közkedvelt sorban, illetve a fagyasztott előkészített halak viszik a prímet. Ezek között szerepel az afrikai harcsa, a süllő és a pisztráng, melyek a legnépszerűbbek Magyarországon.

Fotó: Pixabay

Hal-mozzuk a halat

Már idejekorán elkezdődött a halak halászatának szezonja és minden „termelő arra törekszik, hogy ellássa a piaci igényeket. A hajnalban kezdődő halvadászat során fajok szerint kerülnek kosarakba a halak, pontyokat, busákat, keszegeket, süllőket mérlegelik, és utána az oxigénnel dúsított víztartályokba kerülnek. Mivel nemrégiben kezdődött meg az aktuális őszi lehalászás, kiderült az is, hogy a mindenki által kultivált pontyban az idén nem lesz hiány. A haltermelők biztosan ki tudják szolgálni a hazai karácsonyi halfogyasztási igényeket annak ellenére, hogy az előző évekhez képest elmarad az idei haltermés. De az már most biztosan állítható, hogy idén karácsonykor ezer forint alatt nem lesz a ponty kilója. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a szeletelt ponty vagy a pontyfilé kilónkénti átlagára 2280 forint körül alakul.

Fotó: Pixabay

Hal a sláger

A hazai szokásrendszerek mentén gondolkodva semmiképp nem maradhatnak el az ünnepi asztalról a halak. Ahogy év közben a csirke és a sertés, úgy jellegzetessége honi kultúránknak a vízi lények fogyasztása. A legtöbb család karácsonyi asztalára rántott ponty kerül, alapvetés a halászlé. Nem kérdéses, hogy az éves halfogyasztásunk zömét ekkor pakoljuk a gyomrunkba. A legnagyobb mennyiségben termelt hal a ponty, viszont egyre inkább előretör az afrikai harcsa. Jellemzően hazánk kulináris fejlődésének köszönhetően már egyre jobban fejlődik a karácsonyi asztal és előtérbe kerülnek a tenger gyümölcsei, a mediterrán konyha kiemelkedő alapanyagai is.

Tanácsok a hal vásárlásakor

A mélyfagyasztott halak esetében nagyszerűen van dokumentálva a származási hely, a minőség, a felhasználási előnyök. Így vásárlás előtt van elég időnk és lehetőségünk minden információt végiggondolni és dönteni, arról, hogy melyik terméket szeretnénk megvásárolni. Ha élő pontyot vásárolunk, figyelni kell arra, hogyan viselkedik. Nem jó jel, ha oldalasan, pláne ha hassal lefelé úszkál, és meg kell figyelni, hogy nincs-e rajta valamiféle sérülés. Ezért előnyösebb a már előkészített termékek beszerzése, mivel akkor nem nekünk kell figyelni ezekre a tényezőkre.

Fotó: Pixabay

Amennyiben nagyobb pontyot szerzünk be, valószínűleg zsírosabb, ezáltal ízesebb, ha kisebbet, akkor viszont könnyebben süthető, viszont kevésbé markáns. Ezt mindenkinek a saját ízlése szerint kell eldönteni.
Elsősorban meg kell figyelni, hogy a megvásárolt halon ne legyen számottevő sérülés. Ezért is fontos az, hogy megbízható forrásból, szakértő kereskedőtől jussunk hozzá. A kiskereskedők sok esetben nem a minőséget, hanem a mennyiséget veszik figyelembe, ennek okán, ha tényleg minőségi halat szeretnénk az asztalra tenni, nézzük meg honnan származik.

A jó ponty kopoltyúja szivárványvörös, egészséges, ezért inkább a már félkész, vagy hűtött mirelittermékek adják a legnagyobb biztonságot. A halszeleteknél fontos, hogy milyen színű a felszíne a húsnak. Amennyiben világos, fényes árnyalatú, akkor jó, ha mást tapasztalunk, amolyan megfáradt gyenge színű, inkább ne foglalkozzunk vele.

Fotó: Pixabay

A legegyszerűbb és a legbiztonságosabb a feldolgozott hal beszerzése

Nyilvánvalóan a legegyszerűbb megoldást a már előre, szakemberek által kiválasztott, megfelelően feldolgozott hal jelenti. Manapság az üzletekben és a nagykereskedésekben, akár a vendéglátás, akár a házi felhasználás területén, egyaránt kaphatóak ilyen minőségileg tiszta termékek. A kínálat mára olyan széles, hogy mindenki igényeit ki lehet elégíteni. Hozzá lehet jutni fagyasztott pontypatkóhoz, filékhez és halászlének való halfejekhez is. A legbiztonságosabb és leghatékonyabb megoldás ez lehet.

Fotó: Pixabay

Halas recept

A táplálkozástudományi szakemberek szerint legalább hetente két alkalommal kéne fogyasztanunk halat. Ezen belül is a tengeri halakat szokták kiemelni. Sajnos nálunk a halfogyasztás elég korlátozott formában jelenik meg a táplálkozásban, ezért legalább az ünnepek eljövetelével fogyasszunk belőle bőséggel. A magyar hal jó minőségű és tápláló alapanyag, ezért érdemes az ünnepek eljövetelével is ebből választani.

PONTYLEVES szabadon
Vágjunk kockára két marék szalonnát, majd egy fazékban olvasszuk fel a zsírjára. Ezután apróra vágott vöröshagymát (két fej) tegyünk hozzá és kevergessük, míg szépen megpirul a szalonna és üveges lesz a hagyma. Ezután alaposan tegyünk hozzá jó minőségű (mondjuk Kajszi) paprikát. Ezután kockára vágott burgonyát teszünk hozzá és tepsibe helyezzük. Szétterítjük és alá öntünk egy kis vizet. Ezután előmelegített sütőbe tesszük.
Előkészítünk, megfőzünk egy adag tésztát, majd mikor kész van, a félig sült burgonya mellé helyezzük a sütőbe, de nem hosszan, nehogy kiszáradjon.
A pontyfilét közben ugyancsak előfőzzük sós paprikás vízben, addig míg megfelelő puhaságú nem lesz. Vigyázni kell, nehogy szétfőzzük, mert akkor szét fog esni! Miután megsütöttük a többi alapanyagot, hozzátesszük a pontyfilével dúsított alapléhez. Nagyon gyorsan egybefő! Ekkor ízlés szerint teszünk hozzá fűszereket. A levesünkhöz friss kenyér és egy kis hegyes erős dukál, de azt már csak utólag tegyük hozzá- ki hogyan szereti. #

Szerző: Budafoki Tamás 

Fotó: Pixabay

A vadfeldolgozás nem sétagalopp

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE