fbpx

Háda Imre neve immáron összeforrt a burgerrel. Évekkel ezelőtt bukkant fel a gasztronómiában és azóta is érdemes számolni vele a street-food területén. Számos étterem köszönhette neki a fellendülését, főleg az általa készített különlegességek miatt. A pandémia és a piaci helyzet neki sem kedvezett és számos megpróbáltatáson keresztül élte meg az elmúlt időszakot. Most újra találkozhatunk vele, hiszen – mint vérbeli vendéglátós – ő is helytállt a nehézségek ellenére.

– Még évekkel ezelőtt a Pesti Burger és Bár-ral írtad be magad a budapesti gasztronómiába. Akkor jó pár elismerést és díjat kaptál. Azóta mi történt veled?

– Rengeteg minden. Elég viszontagságosak voltak az elmúlt évek. Ugye alapvetően az Atakám étteremből ismernek, ahol Nánási Lajossal dolgoztam. Itt még klasszikus éttermi ételekkel foglalkoztam, majd ezután jött a burger. Egyszerű oka volt a Pesti Burger és Bár elhelyezkedéséből, adottságaiból adódóan – ez volt a legjobb megoldás. Ekkor tettem le a burgerek mellett a voksomat, és alapítottuk meg Noszlopy Edina társammal 2014-ben a Pesti Burgert. Rengeteg időt energiát és szakmaiságot tettünk bele, és az erőfeszítéseink sikert is arattak. Az élet viszont úgy hozta, hogy tovább kellett lépnünk. Aztán elég sokfelé próbálkoztam és sokszor ütköztem falakba, illetve a pandémia alatt én is próbálkoztam házhoz szállítással. Hozzátartozik, hogy az általam megalkotott burgereknek a házhoz szállítás nem áll jól túlzottan. A baj ezzel az is volt, hogy a kiszállítás miatt még 400 Ft-ot rá kellett tenni és még így sem jött ki jól a matek. A lényeg az, hogy most újra belevágtunk.

– Hol lehet téged megtalálni és találkozhatunk-e a híres burgereiddel?

– Jelenleg a Chili Bar & Food ban dolgozom, mint konyhafőnök. Körülbelül két hónapja vagyunk nyitva, de alapvetően rám van építve a koncepció. Alapvető, hogy vannak burgereink, tíz fajtát kóstolhat meg a nagyérdemű. De e mellett marhás, csirkés, és vega quesadilla-t találnak nálunk, illetve napi ebéd menüvel megyünk fél tizenkettőtől háromig. Fontos, hogy a burgereknél a Pesti Burger bár bucijával, majonézével dolgozunk, egyedül a húspogácsa nem a miénk. Azt megtartom azért magamnak.

– Nemrég nyitottatok. Mit tapasztaltok, a vendégek terén?

– Úgy látom, hogy bár friss a hely, örülnek nekünk, illetve miattam sokan érkeznek, nyilván a burgerek miatt. Hál’ istennek rengetegen követnek minket és persze az a nyolc év, amióta ezzel foglalkozom, sokat számít. Mondjuk úgy, nyomot hagytam az emberekben a burgereimmel. Bevallom azért ez tényleg jó érzés. A social média felületeken folyamatosan jelen vagyunk, ez manapság nagyon fontos, úgy hogy szépen vannak vendégeink. Naponta 50-60 burger megy el, a forgalmak persze nem olyanok, mint a pandémia előtt, érezhetően benne van az emberekben a félsz. Valahogy azzal sincsenek tisztában, hogy csak a személyzetnek kell maszk, már a bejáratnál veszik fel egyből. A lényeg viszont az, hogy szépen működünk.

– Az is tudható, hogy nemsokára meg fogod nyitni a saját helyedet is. Erről mit tudhatunk?

– Áprilisig leszek a Chili Bar & Food-ban megtalálható, ennek oka, hogy nagyjából addigra lesz kész a saját helyem. Ezt persze már az elején tisztáztuk a tulajdonossal. Természetesen nem fogom elengedni a hely kezét, mint kreatív séf továbbra is tevékenykedni fogok. Nyilván addigra ki fogom nevelni az utánpótlásomat. A saját helyem a 12. kerületben lesz és sok minden függ attól, hogy az építkezések hogyan haladnak. Nagyon remélem, hogy zökkenőmentes lesz a dolog,  és április elején végén megnyithatunk. Azt elárulhatom, hogy nagyon szép látványos, fancy hely lesz. Egyértelmű, hogy ott már teljes mértékben a saját burgereimmel fogok menni. A hely neve pedig adja magát: Pesti Burger Budán.

– Hogy látod most a működtethetőség kérdését- alapanyag kapcsán?

– Sajnos az alapanyagárak iszonyatosan felmentek. Körülbelül harminc százalékkal. Szóval mindent be lehet szerezni, csak jóval magasabb áron. Mondok példát is, hogy lehessen érzékelni. Egy fehérpenészes francia kecskesajtot tudtam venni négyezer forintér egy kilót, most hatezernél tart, és félő, hogy még megy felfelé. A buci, amit most veszek 225 Ft, én a Marmorstein kézműves hamburger puffanccsal dolgozom, de nem fogok róla lemondani, mert rendkívül jó minőség, ehhez ragaszkodom. Úgy vagyok vele, hogy amihez a nevemet adom, az legyen magas minőség. Nem lehet mást csinálni csak rákalkulálni az árakra a megnövekedett költségeket. Én úgy gondolom, hogy bár mi sem a 600 Ft-os gyorskaját adjuk, de a street-food vonal még mindig jól tud működni. Azért megfizethető – és jó minőség. #

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Háda Imre

Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE