fbpx

A grillezés nem csupán a nyári hétvégék hóbortja, nem csak egy fellángolás – pedig láng az kell hozzá – hanem egy életérzés, egy olyan gasztronómiai élmény, mely nem csak az ételről szól. Ha ismerjük a titkokat, a jól kivitelezett grillezés egész évben jó élmény lehet. Az égő parázs és pattogó tűz varázsát ősidők óta ismerjük, a benne megelevenedő bűvöletet pedig szinte minden ember szereti.

Fotó: Grillakadémia

A Grillakadémia célkitűzései

Zákány Dániel, a Grillakadémia vezetője: Számunkra az a fontos, hogy közelebb tudjuk hozni a bbq-t, a grillezést, a steaket az emberekhez. Ez olyan, mint a felhőből hulló eső, vagy a földből kibúvó gombafonalak. Évezredek óta meghatározó része az életünknek, manapság viszont már szinte tudományos alapon közelítjük meg a grillezés műfaját. Lehet egyszerűen, lehet professzionálisan, csinálhatjuk ösztönből, vagy tudatosan. Egy azonban biztos, hogy a grill hagyományai egyáltalán nem az évszakok függvényében mérhetők. Vicces lenne, ha az ősemberek csak nyáron húzták volna nyársra a húst, hiszen a mindennapjaik részét képezte ez a „konyhatechnológia”. Fedezzük fel mi is az alapanyagokban rejlő csodát, amit a grillen elkészíthetünk.”

Fotó: Grillakadémia

A modern társadalmi környezet ferdítése

Z.D: Az úgynevezett grillszezon eljövetelével fellendül a piac. Tavasztól őszig bezárólag vásárolják a megfelelő eszközöket, kiegészítőket, alapanyagokat a sütéshez. Az „idény” eljövetelével mindenki próbálja a legjobb formáját hozni a kerti partikon. Egy steak megsütésével kiválóan meg lehet mutatni, hogy a gasztronómia királyai vagyunk. Ezek a sztereotípiák csak külsőségek, melyeket a világ elénk tárt a tévéműsorok, a hirdetések és az érdekelt piaci ágak marketing tevékenységének következtében. A grillezés lebutítása nem a lényeget mutatja, hanem az ételkészítés egy szegmensét egyszerűsíti le. Ezért szép feladat számunkra megmutatni azt, mit is jelent igazából az egész. Ha pattog a tűz, izzik a parázs, sülnek a zöldségek, a húsok és illatukat adják azoknak, akik körülveszik a tűzteret.”

Fotó: Grillakadémia

A grillezés nem szezonfüggő

Hogyha az időjárás hidegebbre fordul, ha a körülmények már nem a félmeztelen nyári kerti partik hangulatát idézik, az még nem a grillezés végét jelenti. Egyszerűen meg lehet teremteni azokat a körülményeket, amelyek alkalmasak erre a tevékenységre. Van mibe felöltözni, van forralt bor, melengető tea vagy forrócsoki. Miért ne élvezhetnék ugyanúgy, sőt még jobban a tűz erejét, a hús sercegését és az egész élményt? A grillezés egy közösségi erő, amit a „parázs varázsa” által megkaptunk. Melegséggel tölti el a szíveket, a vörös fények játéka mosolyt csal az arcunkra, az illatok vágyat ébresztenek, és ez a kulináris mennyország összekovácsolja az embereket. Miért kell elengedni a grillszezont szeptemberben? A grillezésnek nincs szezonja! Azok az alapanyagok, amik kellenek hozzá, egész évben rendelkezésre állnak. Nem véletlen, hogy a MATUSZ – VAD kínálatában is számos tökéletes lehetőség rejlik erre.

Fotó: Grillakadémia

A grillezés nem szezon, hanem fazon függô. Egyszerűen csak rá kell érezni és szimplán élvezni. Klasszikus letisztult formája az ételkészítésnek, ami kis gyakorlattal megvalósítható. Némi tudással, ami a Grillakadémián is elérhető, egész évben csodálatos ételeket készíthetünk.

Tags: , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE