fbpx

Az Algyői Halászcsárda a 47-es út mentén fekszik, félúton Szeged és Hódmezővásárhely között, és az ott dolgozók a mostani nehéz körülmények ellenére sem tétlenkednek egy pillanatig sem. A csárda tulajdonosával, Barta Lászlóval beszélgettem.

– Meséljen, mi az Önök finom halászlevének a titka?

– Nincsen nálunk semmiféle titok…

– Nem hiszem, minden halászcsárdának megvan a maga titkos receptje, amitől egyedi lesz a halászlé.

– Az biztos, hogy a halászlé nálunk pontyból készül. Van a sima filézett pontyhalászlé, aztán főzünk vegyeset, amelyben van süllő, harcsa és ponty. Kínálunk ínyenc halászlevet, abban csak süllő és harcsa van, és van korhely halászlevünk is, amely citrommal és tejföllel van „megkorhelyesítve”.

– És passzírozzák, ugye?

– Igen, mi szegediek vagyunk, errefelé passzírozzuk.

– Egy ideje már rendelet írja elő, hogy csak tenyésztett halból dolgozhatnak a vendéglők.

– Igen, ez így van, de mi a rendelet előtt is tenyésztett halat vettünk, mert se a Tiszában, se a Dunában nincs annyi ponty, amennyit mi elhasználunk. Mióta én halászcsárdát vezetek, azóta vásárolt halból főzünk.

– Manapság, hogy nem lehetnek nyitva, kiszállítanak?

– Nem, elég messze vagyunk a városoktól, nem szállítunk ki, viszont elvitelre főzünk, rengeteget. Nagyon népszerűek vagyunk.

– Közeledik a karácsony, rendelnek az emberek?

– Igen, a karácsonyi megrendeléseket már le is zártam 9-én. 23-án szoktuk kiosztani a halászleveket, aznapra már nem veszünk fel több rendelést.

– Hány adagot szoktak ilyenkor kérni?

– Karácsony környékén 2500 adagot szoktunk készíteni. Idén 1500 rendelést vettem fel, mert nem akartam, hogy a járvány idején akkora legyen odakinn a sor.

– Ez még így is rengeteg, mennyi hal kell ehhez?

– Ki lehet számolni, egy adaghoz 20 dkg pontyfilé kell, 2500 adaghoz 5 mázsa filé, vagy körülbelül 20 mázsa hal.

Keszeget egyáltalán nem tesznek bele?

– Nem, nekünk van annyi halfejünk, halcsontunk, hogy nem kell bele keszeg. Én személy szerint amúgy sem vagyok a híve a keszegnek, szerintem halászlevet csak pontyból lehet főzni. Háztartások, horgászok szoktak apróhalat is tenni bele, de mi viszont soha.

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE